GAV Unitas debuteert in Heerenveen

Vijf turnsters van GAV Unitas uit Usquert hebben voor het eerst meegedaan aan het Sidijk-turntoernooi in Heerenveen. Dit is een zeer bekend toernooi voor turnsters uit heel Nederland die in de hoogste divisies uitkomen. Het toernooi werd voor de 18e keer georganiseerd door Turnstad Heerenveen.

Op vrijdag kon er in de turnhal van Heerenveen getraind worden. Helaas konden de meiden van GAV Unitas dat niet, omdat ze naar school moesten. Voor hen was dat een handicap, omdat het goed is om in een ingerichte turnhal te kunnen trainen, juist vanwege het feit dat de vereniging zelf geen ingerichte turnhal heeft. De wedstrijd op zaterdag was voor meiden met voorgeschreven oefenstof en op zondag voor meisjes met keuze oefenstof. De meiden van Unitas kwamen allemaal op zaterdag in actie.

Mare Kraaijenzank en Nienke Lambers, pupil 1 N3 (3e divisie) moesten in de tweede wedstrijd. Marit Hoek en Lisanne Timmers, pupil 2 N3 (3e divisie) en Luna Kraaijenzank, pupil 2 N2 (2e divisie) stonden in de derde wedstrijd. Sandra Bosman en Linda Uilhoorn, trainsters van GAV Unitas, begeleidden de turnsters.

Vooraf was bekend dat er op hoog niveau geturnd zou worden en dat het voor de Unitas-leden vooral een leerzame dag moest worden waarin de nieuw geleerde elementen tijdens de wedstrijd geturnd konden worden.  Bij Unitas trainen de selectie-meiden maximaal zes uur in de week waarbij ze de zaal iedere keer weer klaar moeten zetten en op moeten ruimen. Bij alle andere deelnemende verenigingen wordt tussen de tien en vijftien uur per week in een ingerichte turnhal met valkuilen getraind. Dit geeft aan hoe goed het is dat de leden van Unitas op dit niveau mee kunnen turnen.

Tussen de wedstrijdrondes door kon er ingeturnd worden, waarna de meiden weer terug in de wedstrijdzaal kwamen. De groepen waren erg klein, dus waren de wachttijden kort. Hierdoor verliep het programma zeer vlot.

Voor de juryleden was het vooral op balk en vloer hard werken want de oefeningen hiervoor zijn lang en gecompliceerd. Marian Bakker-Jansen was jurylid voor GAV Unitas. Zoals verwacht kunnen de Untias-meiden op landelijk  nog niet meekomen. Er moet nog veel gewerkt worden aan afwerking en lichaamsspanning. Na de vorige wedstrijd is er echter ook vooruitgang geboekt. Luna Kraaijenzank deed haar boogjes en arabier op de balk, Mare Kraaijenzank deed een arabier- flick flack op de vloer, Lisanne Timmers een arabier-flick flack salto op de vloer, Marit Hoek liet een overslag over de pegasus zien en Nienke Lambers een koprol op de balk.

Alle meiden hebben zich zichtbaar verbeterd. De jurering is op dit niveau vaak strenger, maar wel rechtvaardig. Het Sidijk-turntoernooi was de moeite waard om aan deel te nemen. De meiden vonden het geweldig en waren een ervaring rijker.

De volgende wedstrijden die gepland staan zijn op 15 maart in Winsum (voorwedstrijd NTS B), 16 maart in Volendam (kwartfinale NK, eerste, tweede en derde divisie), 22 maart in Stadskanaal (voorwedstrijd NTS A)en 5 april in Loppersum (voorwedstrijd NTS C) en Groningen (provinciale kampioenschap NTS A).

No Replies to "GAV Unitas debuteert in Heerenveen"