GAV Unitas zet zich op kaart met Eemsmond Turnevent

gavunitas
De voorbereidingen zijn bijna afgerond. De dames Baukje Lambers, Gieny Gangl, Diana Haan en Marian Bakker (vanaf links) kijken, samen met alle andere vrijwilligers, uit naar het Eemsmond Turnevent.

Sporthal De Mencke in Uithuizen staat in het weekend van 12 en 13 april volledig in het teken van turnen. Dan vindt daar namelijk een EK-kwalificatiewedstrijd plaats en komen er regionale en plaatselijke talenten aan de bak tijdens de halve finale NK turnen. Onder de naam Eemsmond Turnevent zullen er in totaal 440 turners hun opwachting maken. ‘We zullen onze vereniging eens even goed op de kaart zetten’, zegt Marian Bakker van GAV Unitas uit Usquert. Haar club heeft de organisatie namelijk op zich genomen.

Waar een klein dorp groot kan zijn. Voor Usquert gaat dit zeker op. En dat met de beperkte middelen die de mensen daar tot beschikking staan. Zo beperkt zelfs dat men noodgedwongen naar buurdorp Uithuizen moest verkassen omdat men momenteel druk bezig is met het realiseren van een nieuw dorpshuis. ‘De Mencke geeft ons de gelegenheid een dergelijk event te organiseren en daarmee zetten we onze vereniging ook weer op de kaart, zegt voorzitter Gieny Gangl.

En ja, de Uithuizer hal nodigt inderdaad uit tot het organiseren van grootse dingen. Dat GAV Unitas een van de eersten is die daar invulling aan gaat geven, vloeit een beetje voort uit een min of meer bij toeval ontstane discussie. Bakker is niet alleen bestuurslid van de club, maar tevens landelijk jurylid. ‘Overal waar ik kom moet ik uitleggen waar Usquert ligt. Als ze dat dan horen, kijken ze heel verbaasd. Alsof je van een ander werelddeel komt. Af en toe stoort je dat wel. Om een einde aan die discussie te maken heb ik toen een keer de knuppel in het hoenderhok gegooid en laten vallen dat we nog eens een wedstrijd bij ons zouden organiseren. Dat ze dan allemaal naar Usquert zouden moeten. Op zo’n moment sta je niet stil bij de gevolgen van een dergelijke uitspraak. Daar kwam ik echter snel genoeg achter.’

Enkele jaren geleden werd Bakker aan haar uitspraak herinnerd en werd die terloopse opmerking ineens een serieuze vraag. ‘Daar sta je dan met je grote mond. Maar goed, we hebben de handschoen uiteindelijk opgepakt en besloten een landelijke wedstrijd te organiseren. Bij ons had dat natuurlijk nooit gekund, wat dat betreft zitten we prima in Uithuizen.’

Daar bleef het echter niet bij, want nadat wel duidelijk was dat De Mencke alle randvoorwaarden had om een goede organisatie te waarborgen, ging de telefoon anderhalve maand geleden opnieuw bij GAV Unitas. Of ze ook een EK kwalificatie aan de landelijke wedstrijd zouden kunnen vastplakken. De topturnsters van Nederland moeten zich tijdens deze wedstrijd kwalificeren voor het EK in het Bulgaarse Sofia dat volgende maand op het programma staat.

‘Voor ons is dat de kers op de taart’, glundert Bakker. Organisatorisch gezien moest er nu wel wat geschoven worden, want de turnsters willen op vrijdag trainen en dus moet de hal op donderdagavond klaar zijn. ‘Ach, wat maakt het uit of je er nog een aantal turners bij krijgt. Qua logistiek moet er het een en ander geregeld worden, maar daar draaien we ons ook niet voor om’, grapt de inmiddels ook aangeschoven secretaris Baukje Lambers om er meteen aan toe te voegen dat  er op dat vlak en hoop werk valt te verrichten.

En dat maakt Bakker nog even duidelijk. ‘Je moet overal om denken. Voldoende kleedkamers voor de deelnemers, ruimte voor de ongetwijfeld grote schare turnfans die naar Uithuizen zullen komen, onderdak voor juryleden, verkeersregelaars. Alles bij elkaar opgeteld hebben zo’n beetje tachtig vrijwilligers die hand- en spandiensten verlenen. Er worden vier zeecontainers gebracht met turntoestellen die allemaal klaargezet moeten worden. Het is een hele klus, maar we doen het met plezier en denken hier iets onvergetelijks te kunnen neerzetten. Met dank aan al die helpende handen.’

Waarop penningmeester Diana Haan nog aanvult dat vooral de gebruikers van de sporthal, de gemeente Eemsmond en alle sponsors niet onvermeld mogen blijven. ‘Zonder hun steun was het niet mogelijk geweest om dit evenement te organiseren’, zegt zij.

Knelpunten
Een van de knelpunten in het hele logistieke plan leek de Energiewacht Tour te zullen worden. Het peloton wielrenners inclusief volgerskaravaan rijdt zo’n beetje langs de voordeur van De Mencke en daarnaast zijn er natuurlijk nog de voetbalactiviteiten. GAV Unitas doet dan ook een dringend beroep op de mensen uit de buurt om vooral niet met de auto te komen als dat niet nodig is.

Tussen de honderden turners die Uithuizen gaan bevolken, zitten geen leden van GAV Unitas. Zij hebben zich niet voor het Eemsmond Turnevent weten te plaatsen. Het bestuur vindt dat jammer, maar ook wel weer begrijpelijk. De turnsters die turnen op landelijk niveau hebben vaak twaalf of meer uren training per week in een ingerichte turnhal.

Wij moeten het met een selectie van tien meisjes doen die zes uur per week trainen. In de zes uur die we tot onze beschikking hebben moeten we ook alles zelf opbouwen en opruimen. Het is heel jammer dat we geen permanent ingerichte turnhal hebben. Dat beperkt je geweldig in je ontwikkeling als turner. Ondanks dat willen we niet klagen. Als we kijken wat onze leden op hun niveau presteren mogen we niet ontevreden zijn.’

De organisatie hoopt op beide dagen rond de duizend bezoekers te kunnen begroeten. Zij krijgen per dag vijf wedstrijdrondes te zien waarin vier disciplines worden geturnd. De kwalificatiewedstrijd voor het EK vindt op zaterdag plaats. Aan het einde van de rit zullen er diploma’s en zo’n zestig medailles uitgereikt worden. Naast de wedstrijden is er ook aan een randprogramma gedacht met kraampjes, een demonstratie Freerunning en een tumblingbaan. Gedurende het turnevent worden er televisieopnames gemaakt.

Van instap tot senior en topsport, men krijgt het allemaal te zien. De halve finale NK turnen dames, 1e, 2e en 3e divisie en de EK kwalificatiewedstrijd voor junioren en senioren in samenwerking met Landelijke productgroep Turnen Dames van de KNGU. De junioren en senioren die zich hebben geplaatst voor de EK-kwalificatie in Uithuizen zijn Julia Bombach (GTV de Hazenkamp Nijmegen), Lisa Top (TSH Heerenveen), Maartje Ruikes (GTV de Hazenkamp Nijmegen), Jin Yi Hoekstra (TSH Heerenveen), Vera van Pol (Turning Spirit Amsterdam),Shirley van Deene (TSH Heerenveen), Lieke Wevers (Bosan Ton Almelo) en Sanne Wevers (Bosan Ton Almelo).

Voor de (Jeugd) EK trajectselectie zijn de volgende turnsters geplaatst: Mara Titarsolej (GTV De Hazenkamp Nijmegen), Wendy de Jong (TSH Heerenveen), Dyonnailys Supriana (PAX Haarlemmermeer), Hélène Houbraken (Bosan Ton Almelo), Kirsten Polderman (PAXHaarlemmermeer), Isa Maassen (Turning Spirit Amsterdam), Pien Jansen (Bato Haarlem), Tisha Volleman (Flik Flak Den Bosch) en Noa Claver (PAX Haarlemmermeer).

En als alles straks achter de rug is? De laatste oefening is voltooid en de medailles uitgereikt? Bakker: ‘Dan hoop ik dat we kunnen zeggen dat er een schitterend evenement is neergezet. Dat niemand zich daarna nog afvraagt waar Usquert ligt en wij als GAV Unitas onszelf even goed op de kaart hebben gezet.’

No Replies to "GAV Unitas zet zich op kaart met Eemsmond Turnevent"