Kirsten Wild rapste in omloop van Delfzijl

kirstenwild
Kirsten Wild passeert juichend de streep op de Buitensingel in Delfzijl. Zij heeft haar eerste etappe op zak en verslaat Lizzie Armitstead (in het wit) en de Belgische Jolien d’Hoore (tweede van rechts).

Kirsten Wild heeft de openingsrit van de Energiewacht Tour op haar naam geschreven. De renster van Giant-Shimano toonde zich in in de omloop van Delfzijl na 93 kilometer de snelste in de massaprint en verwees daarbij de Britse Lizzie Armitstead en de Belgische Jolien d’Hoore naar de plaatsen twee en drie.

Wild heeft iets met de Energiewacht Tour want in de editie van 2013, waar Appingedam een van de finishplaatsen was, schreef ze maar liefst vier van de zes etappes op haar naam. Toen het peloton op het Molenbergplein werd weggeschoten was het weer nog goed. Meteen na de laatste huldiging aldaar begon het te regenen. Alsof de weergoden de koers hadden gezegend en vervolgens het heft zelf weer in handen hadden genomen.

Echte Hollandse luchten, de onvermijdelijke wind. Ze waren er beide en maakten de omloop in en rond Delfzijl tot een bijzondere etappe. Eentje waarvan commissaris van de koning Max van den Berg na afloop zei dat de havenregio er trots op mag zijn.  De koers werd al in de eerste ronde hard gemaakt door de ploegen van Wild en Armitstead.  

Op de weg tussen Biessum en Holwierde kregen de rensters de straffe wind vol op de kop en bleek al snel dat alleen de sterksten zouden overblijven. Giant Shimano zette het spel daar al op de wagen en kreeg hulp van Boels-Dolmans. Een van de grote afwezigen in de voorste gelederen was op dat moment Rabo-Liv, met Lucinda Brand in de gelederen. Een kleine valpartij, waarbij een van de rensters bijna in de sloot belandde, zorgde tussen het groen van de weilanden voor wat oponthoud. De kopgroep profiteerde en sloeg een gaatje.

Op de Kustweg/Waddenweg in Delfzijl staken een paar ganzen nog even snel over alvorens de kop van de race zou passeren. De dieren hadden geen vijf minuten later moeten vertrekken, dan waren de problemen waarschijnlijk niet te overzien geweest.

De ontsnapping werd uiteindelijk weer teniet gedaan. Sterker nog, naarmate de laatste kilometers naderden, kwamen er van achteruit steeds meer rensters aansluiten met als gevolg dat er toch nog een groep van zo’n honderd rensters op de finish aan de Buitensingel in de havenplaats afstormde. Er werd nog een laatste poging gedaan om een massale aankomst te verhinderen. Christine Majerus, ploeggenote van Armitstead, Gracie Elvin van Orica-AIS en Vera Koedooder van het Bigla Cycling Team dachten er tussenuit te kunnen glippen maar kregen geen ruimte.

Uiteindelijk bleek Wild de rapste van allemaal te zijn. Het sprintkanon kwam ruim voor Armitstead en Jolien d’Hoore over de meet en heeft zichzelf in een prima uitgangspositie gemanouvreerd voor de rest van de etappekoers. Aan het klassement wil ze nog niet eens denken. Het winnen van ritten is haar eerste opdracht. Na de ploegentijdrit van vrijdag hoopt ze te weten waar ze werkelijk staat.

Maar dat het een heerlijke overwinning was geweest? Ja, dat dan weer wel. ‘Ik had goede benen vandaag en wist van wie ik concurrentie kon verwachten. Toen we een gaatje wisten te slaan, had ik even de hoop dat er nog wat meer te halen zou zijn. Toen dat niet lukte had ik er wel vrede mee dat we uiteindelijk toch nog met een grote groep richting eindstreep gingen. Mij maakt het niet uit of ik van twintig of van honderd rensters win.’

Armitstead kon wel leven met haar tweede plaats. ‘Kirsten is gewoon een kanjer in de sprint, die klop je zomaar niet. Ik heb maar een paar seconden verloren. Er is nog tijd genoeg om dat te herstellen.’ De verwachting is dan ook dat de ploegentijdrit van vrijdag rond het Oldambtmeer wel eens beslissend kan worden voor het eindklassement.

Donderdag trekt het peloton door Westerwolder gebied met de vesting Bourtange als een van de doorkomstplaatsen. Vrijdag wordt er gestart voor het luchthavengebouw van Groningen Airport Eelde en rijdt men via Yde, Tynaarlo en Donderen terug naar Eelde. Zaterdag koerst men door de gemeente Eemsmond en is Uithuizen start- en finishplaats. Zondag heeft Veendam de finale in huis.

energiewachttour2

1. Kirsten Wild (Team Giant-Shimano); 2. Lizzie Armitstead (Boels Dolmans Cycling Team); 3. Jolien d’Hoore (Lotto Belisol Ladies); 4. Barbara Guarischi (Ale Cipollini); 5. Gracie Elvin (Orica – AIS); 6. Thalita de Jong (Rabo Liv Women Cycling Team); 7. Martina Zwick (Bigla Cycling Team); 8. Emilie Moberg (National Team Norway); 9. Marta Tagliaferro (Ale Cipollini); 10. Roxane Fournier (National Team France).

No Replies to "Kirsten Wild rapste in omloop van Delfzijl"