Memesa HS1 sluit roerig seizoen af met degradatie

Het eerste herenteam van volleybalvereniging Memesa uit Appingedam heeft een roerig seizoen achter de rug. Na een goed eerste competitiejaar in de regiodivisie is het de mannen niet gelukt zich op dit niveau te handhaven. Dat is een verontrustende ontwikkeling. Niet alleen voor de Damsters, maar voor de hele regio. De afgelopen jaren is het veel clubs uit de regio niet gelukt zich te handhaven op dit niveau. Waar in het verleden clubs als Thalassa en Excelsior op het hoogste niveau met Memesa concurreerden, waren de afgelopen jaren alleen de Damsters in staat zich staande te houden. Daar lijkt nu een einde aan te komen en de club zal nieuwe en bovenal jonge impulsen nodig hebben om de weg omhoog weer in te slaan.

De laatste wedstrijd van het seizoen was in die zin exemplarisch. In dat duel streed Memesa met Dovo/Hujades om een mogelijke promotie- degradatieplek. Bij een 4-0 overwinning zou Memesa naar de voorlaatste plek om zo de laatste strohalm voor klassenbehoud te pakken.

Memesa startte, zoals wel vaker dit jaar, met een gehavende selectie. Met name Kees Parent en Rudolf Bos waren een groot deel van het seizoen geblesseerd. Nu ontbraken Mattias Dijkstra en Sander Kugel op het wedstrijdformulier.

Toch wist men met een aardige opstelling voor de dag te komen waarin vooral de naam Dolf Langerhuizen opviel. Naast Langerhuizen speelde Kees Parent samen met Andre Swiersema als hoofdaanvaller en startte Martijn ten Duis als spelverdeler. Dit viertal werd aangevuld met twee twintigers, te weten Rudolf Bos en Jeroen Smit. Met deze opstelling is meteen het probleem van de club geschetst. Men leunt nog steeds op de klasse en ervaring van een aantal oudere spelers.

Memesa begon goed aan de wedstrijd en vloog uit de startblokken. Zonder echt tot hoogstaand volleybal te komen werd Dovo in de eerste set met 25-23 aan de kant gezet. Ook in de tweede set werd de tegenstander onder druk gezet. De spelverdeler hanteerde een voorspelbare tactiek door oud-eredivisiespeler Richard Franssen veelvuldig op te zoeken. Franssen maakte echter teveel fouten om zijn reputatie waar te maken. Een aantal jaren geleden werd Franssen nog uitgeroepen to beste aanvaller van de eredivisie, maar daar was tegen Memesa weinig van terug te zien. Swiersema, Bos en Parent daarentegen kwamen veelvuldig tot scoren mede dankzij het sterke verdelen van Ten Duis. Smit had het blokkerend goed voor elkaar.

In de derde set bleef Memesa degelijk spelen. Ook deze set werd binnengesleept. De sleet kwam er echter langzaam in. De vierde set begon met een aantal verse krachten in de persoon van Jun Pegels voor Kees Parent en Lars Aslander voor Rudolf Bos. Memesa begon nog met een 4-0 voorsprong, maar kwam langzaam in de problemen. Dovo ging beter spelen en langzaam kantelde de wedstrijd. Vooral passend hadden de Damsters het lastig. Halverwege de set werd ingegrepen en kwam Kees Parent terug. Daarmee kwam de pass weer onder controle, maar bleef het spel moeizaam. Na een spannend slot van de set trok Dovo aan het langste eind: 25-27. Memesa won met 3-1 maar degradeerde door deze uitslag definitief.

Deze zomer wordt een spannende voor Memesa. Een aantal bepalende spelers neemt afscheid, waaronder Martijn ten Duis, Mattias Dijkstra en wellicht ook Kees Parent . Ook de Groninger Jun Pegels vertrekt.  In het verleden wist Memesa vaak spelers uit Groningen te halen om zich te versterken, maar de club is dat deze keer niet van plan. Binnen de club dient zich een aantal talentvolle jeugdspelers aan waarmee men verder wil bouwen.

Daarnaast zijn Rudolf Bos, Lars Dijkstra  en Andre Swiersema bereid te blijven en hebben Sander Kugel en Jeroen Smit de afgelopen twee jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Daarmee staat er een aardig raamwerk. De club hoopt de komende maanden nog een aantal ervaren krachten en talenten uit de regio te vinden om volgend jaar in de hoofdklasse weer voor de hoogste plekken te kunnen strijden en roept geïnteresseerden op zich te melden.

No Replies to "Memesa HS1 sluit roerig seizoen af met degradatie"