Omloop van Bedum na ongeval gestaakt

omloopbedum
Het peloton rijdt langs het Boterdiep in Bedum. Toen was er nog niets aan de hand (foto: Menne Tillema).

De 23-jarige Dex Groen uit Tuitjenhorn, lid van het Cyclingteam de Rijke en student aan de Johan Cruyff University, is dinsdagavond ten val gekomen tijdens de 31e editie van de Omloop van Bedum. Hij kwam na acht ronden in de hekken terecht. Daarbij raakte ook een aantal toeschouwers gewond. De organisatie besloot na het incident nog één ronde te laten rijden om de koers daarna definitief te beëindigen. Daarmee kwam er een vroegtijdig einde aan een dag die feestelijk afgesloten had moeten worden.

De zomermarkt, traditioneel de voorloper van een bruisend dagje Bedum, was een doorslaand succes en ook de andere activiteiten vormden een publiekstrekker. Dit jaar werd er niet alleen een dernykoers voor dames-marathonschaatssters gehouden maar ook voor oud-marathonschaatsers. Bij beiden stond een aantal verrassende namen op de startlijst. Bij de dames reed bijvoorbeeld Carien Kleibeuker, winnares van Olympisch brons tijdens de Winterspelen in Sochi. Het was haar eerste keer achter een derny. Bij de mannen zou onder anderen Karlo Timmerman aan de start verschijnen. Drie jaar geleden werd hij winnaar van de KPN Marathon Cup, de Alternatieve Elfstedentocht en het Natuurijs Grand Prix-klassement. Timmerman meldde zich echter ziek af bij de organisatie. Aanwezig waren wel bekende namen als Lammert Huitema, Jan Eise Kromkamp en Yep Kramer in het Noord-Groninger dorp van de partij.

Kleibeuker wist in Sochi eenieder al te verrassen en deed dat ook in Bedum. Zij finishte als eerste en liet Mariska Huisman en Daniëlle Bekkering achter zich. Geert-Jan van der Wal was de rapste bij de heren. Lammert Huitema eindigde als tweede en Yep Kramer kwam als derde over de meet.

De hoofdmoot was uiteraard de wielerkoers over 100 kilometer, waar dus een abrupt einde aan kwam. In de achtste ronde zette het peloton aan voor de eerste premiesprint. Groen raakte daarbij in onbalans en kwam in de hekken terecht. Hij sleurde een aantal toeschouwers in zijn val mee. Even was er sprake van paniek, maar zowel de ronde-arts als de EHBO-ers waren snel ter plaatse, alsmede de hulpdiensten. De uitgerukte traumaheli hoefde niet ingezet te worden.

Twee toeschouwers werden per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, maar konden vanmorgen al weer naar huis. Zij hebben een hersenschudding en blauwe plekken aan het voorval overgehouden. Een derde onfortuinlijke kijker liep een gekneusde arm op.

Renners en organisatie besloten na het incident dat er nog een laatste symbolische ronde achter de jurywagen gereden zou worden en dat men de wedstrijd daarna uit respect voor de slachtoffers zou staken. Voorzitter Henk Panneman sprak later van een uiterst vervelende avond. Het is in de historie van de Bedumer wielerkoers één keer eerder voorgekomen dat de wedstrijd vroegtijdig moest worden gestopt. Toen brak er een hevig onweer los en vond men het onverantwoord om verder te rijden.

‘Natuurlijk hebben we vooraf alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om valpartijen voor renners te voorkomen en het publiek zo veilig mogelijk van de wedstrijden te laten genieten. Helaas hebben we niet altijd alles onder controle. Gelukkig maken de slachtoffers het, naar omstandigheden, goed. We hebben dertig succesvolle Omlopen van Bedum georganiseerd, eigenlijk allemaal zonder noemenswaardige problemen. We hopen volgend jaar de 32e te organiseren zonder vervelende gevolgen’, meldt het bestuur van de Stichting Omloop van Bedum op de eigen site.

No Replies to "Omloop van Bedum na ongeval gestaakt"