Usquerder ‘kuitenbijter’ wacht op wielerpeloton

Wielercomité Usquert (1)Usquert staat zaterdag weer eens in het teken van het wielrennen. Dan vindt namelijk de 46e editie plaats van Rondom de Bult. De ronde bestaat uit een criterium voor vrouwen om 17.00 uur, gevolgd door het criterium voor de mannen om 18.30 uur. De vrouwen leggen een afstand van 50 kilometer af, de mannen finishen na 80 kilometer. Het Usquerder wielercomité (zie foto) is er in ieder geval klaar voor.

Weet u nog wie er in 1968 als eerste winnaar werd gehuldigd. Dat was Trijnco Buurmeijer uit Veendam. Waarschijnlijk zeggen u de namen Frits Schur (Didam), Piet Hoekstra (Dokkum) en Piet Kleine (Kerkenveld) iets meer. Grote meneren die eveneens op de erelijst staan van de ronde die alleen in 1982 niet gehouden kon worden omdat er toen rioleringswerkzaamheden plaatsvonden.

De vrouwen koersen sinds 2002 over het Usquerder parcours, waarvan ‘de bult’ nog altijd als kuitenbijter telt. Jannie Kleinjan uit Almelo was de eerste die de wedstrijd op haar naam wist te schrijven. Haar plaatsgenoot Arenda Grimberg is tot nu toe de succesvolste dame geweest. Zij kwam in 2004, 2005, 2007 en 2009 als eerste aan de meet.

Anders dan in andere jaren is dat men nu op zaterdag rijdt in plaats van op zondag, zoals te doen gebruikelijk. ‘We wilden graag buiten de vakantieperiode koersen maar hadden ook te maken met de kalender van de KNWU’, legt bestuurslid Klaas Smith uit. Daarnaast hoopt men met het rijden van een avondwedstrijd meer publiek naar het wielergekke Noord-Groninger dorp te krijgen.

Aan het aantal renners zal het in ieder geval niet liggen. Op de startlijst van de mannen prijken inmiddels zestig namen, bij de dames staan vierenveertig namen genoteerd. Men verwacht nog wel wat bijschrijvingen, dus kunnen de toeschouwers een flink peloton aan de start verwachten. Onder hen uiteraard de winnaars van het afgelopen jaar. Bij de mannen was Paul de Haan uit Meedhuizen de rapste en Marije Joling bleek bij de dames de beste benen te hebben.

De vrouwenkoers telt dit jaar ook een paar pedaleurs uit de regio. Dat zijn Nynke Pellikaan uit Den Andel en Fianna Stenveld uit Garnwerd. Het zijn twee jonge rensters die momenteel zeer verdienstelijk presteren. Of ze in Usquert een rol van betekenis kunnen spelen is afwachten, want ze krijgen geduchte tegenstand. Naast Joling moeten namelijk ook Astrid Schuitema, Moniek Tenniglo, Marijn de Vries en Daniëlle Lissenberg-Bekkering tot de favorieten voor de eindzege gerekend worden.

Wie er bij de mannen de hoogste trede van het ereschavot zal betreden? Paul de Haan zal uiteraard een nieuwe poging doen maar moet dan wel met onder anderen Umberto Atzori, Melvin Boskamp, Christoph Haxsen, Lars Horring, Jos Harms en de regionale favoriet Peter Merx uit Warfuizen, in 2009 finishte hij als tweede, zien af te rekenen.

Het Wielercomité usquert is zeer tevreden over het aantal deelnemers. Temeer omdat er in de omgeving al wielerkoersen geschrapt moesten worden vanwege een te laag aantal inschrijvingen. In sommige gevallen ging men wel van start, maar dan was het met een half peloton renners. Dat het in Usquert ieder jaar weer lukt een ronde te organiseren, is mede te danken aan de ongeveer 160 sponsors die men aan zich heeft weten te binden, maar ook aan de helpende handen van een veertigtal vrijwilligers.

Smith: ‘We hebben een prachtig parcours met alleen maar asfalt en geen verkeersdrempels of rotondes. Alleen moet men wel iedere ronde de bult over.’ En hoe nietig dat puistje in Usquert ook lijkt, na een aantal ronden ga je die vervelende hobbel voelen. Misschien is het ook zaterdag wel weer de scherprechter…

Na dit evenement werkt het comité toe naar landelijke finale van de Clubcompetitie die op zaterdag, 13 en zondag 14 september wordt gehouden. De finale werd de laatste jaren in Emmeloord gehouden, maar de organisatie gaf voor dit jaar de organisatie terug. Usquert sprong maar al te graag in het ontstane gat. Het lukte om dit wielerevenement naar Usquert te halen, mede dankzij bemiddeling van organisator Thijs Rondhuis.

Op zaterdag 13 september wordt een individuele tijdrit over 9 kilometer gereden met aansluitend een criterium van 60 kilometer. Een dag later staat ‘s ochtends een ploegentijdrit van 15,5 kilometer op het programma en ‘s middags een omloop van ruim 120 kilometer. Hierbij worden ook ‘t Lage van de Weg en Warffum aangedaan. Wielervereniging de Jonge Renner uit Oosterhout is de regerend clubkampioen. In 2012 ging deze titel nog naar de Noordelijke Wielervereniging Groningen, de NWVG. Als het evenement goed verloopt is de intentie om, afhankelijk van de opzet van de Clubcompetitie, een langere samenwerking aan te gaan.

No Replies to "Usquerder 'kuitenbijter' wacht op wielerpeloton"