Dure zege voor Appingedam

Appingedam heeft zaterdag een kostbare driepunter aan het totaal toegevoegd. Op eigen veld werd Aduard 2000 met een 2-1 nederlaag huiswaarts gestuurd. Zonder kleerscheuren kwamen de gastheren er niet af. Doelman Robin Kuipers kreeg namelijk rood nadat hij een Aduarder tegen het gras had gekwakt.

Een overwinning zou beide teams goed uit komen, omdat men dan in ieder geval in het spoor van koploper vv Groningen zou blijven. Wat de Damsters lieten zien, was echter niet geweldig. Enerzijds had dat te maken met de speelwijze van Aduard 2000. De bezoekers speelden vooral reactievoetbal. Men loerde op fouten aan Damster zijde en bleef heel afwachtend spelen. Appingedam had daar op moeten anticiperen. Men stak te weinig energie in de wedstrijd en was met en zonder balbezit te weinig in beweging. ‘We misten de inspiratie’, zou coach Gerard Zeeman later zeggen.

Dat de gastheren na 21 minuten spelen aan de leiding wisten te komen was overigens volkomen terecht. Roy de Groot prikte een vrije trap op de rand van het strafschopgebied achter de Aduarder goalie. Die had hands gemaakt en kreeg de rekening gepresenteerd: 1-0.

Appingedam speelde na de pauze wat beter, al duurde de opleving dan ook niet lang. Het was te stil qua acties en kansen. Het leek of men net zoveel van het mooie weer stond te genieten als de toeschouwers. Aan een impuls van Joachim Douma bleek de thuisclub genoeg te hebben om de marge te verdubbelen. Jivan Vroom wist enkele tegenstanders het nakijken te geven en stelde Douma in staat de bal tegen het nylon te krullen: 2-0.

Er leek tot aan de 82e minuut geen vuiltje aan de lucht te zijn voor de gastheren. Toen kregen ze echter een strafschop tegen. De laatste linie van Appingedam twijfelde bij het openklappen van de buitenspelval, waardoor een van de Aduarders ineens vrije doortocht kreeg. Doelman Robin Kuipers was de laatste hindernis op weg naar succes.

De sluitpost beging een overtreding, waarbij het de vraag was of dat binnen of buiten het strafschopgebied had plaatsgevonden. De meningen daarover waren verdeeld. Niet bij de scheidsrechter. Hij gaf Kuipers de rode kaart en deponeerde de bal op de stip. Remco van Merode mikte het leer langs Danny de Vries, die de plaats onder de lat had ingenomen: 2-1.

Appingedam moest nog even flink doorademen en had alle geluk van de wereld dat De Vries een bal onder de lat wist weg te boksen, anders waren de Aduarders zelfs nog langszij gekomen. Dat bleef het team van Zeeman echter bespaard.

De coach was uiteraard tevreden met de winst, maar minder gelukkig met het feit dat hij de komende weken geen beroep op Kuipers kan doen. ‘Ik denk dat we hem twee weken moeten missen’, aldus Zeeman. Het doel zal gedurende de schorsing van Kuipers door Tim Jongs worden verdedigd. Hij speelt normaliter in het tweede team van de derdeklasser. Zeeman vond het duel met Aduard 2000 overigens geen beste wedstrijd, maar vertelde dat je ook ‘lelijke duels’ moet kunnen winnen. ‘Aan het einde van de rit vragen mensen niet meer hoe je dat gedaan hebt. Dan tellen alleen de punten en dat is het belangrijkste’, vindt hij.

* Appingedam – Aduard 2000 2 – 1 (1-0). Roy de Groot 1-0; Joachim Douma 2-0; Remco van Merode 2-1 (strafschop).

No Replies to "Dure zege voor Appingedam"