Viboa worstelt zich langs SC Loppersum

Het is voor menigeen wel duidelijk geworden waarom Viboa het in de eerste klasse zo moeilijk heeft. De Winsumers wisten de bekerwedstrijd tegen SC Loppersum weliswaar met 1-0 te winnen, maar daar was dan ook alles mee gezegd. De gretig begonnen Lopsters hadden de met zichzelf worstelende geelblauwen heel veel pijn kunnen doen, maar verzuimden in het eerste kwart van de wedstrijd toe te slaan.

Het duel op het Lopster sportpark begon een kwartier later dan gepland omdat scheidsrechter De Jager uit Idskenhuizen bij Heerenveen in een file was beland. Na het oponthoud werd het strijdplan van SC Loppersum al snel duidelijk. Viboa kreeg geen kans om op te bouwen. De gasten werden op eigen helft vastgezet en met veel druk op de bal probeerden de manschappen van trainer Henk Buikema het hun opponenten moeilijk te maken. En dat lukte goed.

De bezoekers kwamen er in het eerste deel van de wedstrijd nauwelijks aan te pas. Joris Jurna zag doelman Cedric Tillema grabbelen na een voorzet vanaf de linkerkant en enkele minuten later kreeg Bjorn Schutter een uitgelezen mogelijkheid om het duel open te breken. Peter Heeres was de volgende die de rammelende defensie van Viboa doorboorde. De Lopster stond ineens oog in oog met Tillema. De inzet die volgde verdween niet tegen het nylon, maar werd op miraculeuze wijze door de sluitpost over de deklat getild. Joris Jurna mocht het even later met het hoofd proberen, maar ook hij had geen succes.

De gastheren hadden in dat deel van de wedstrijd op voorsprong moeten komen tegen de slap en slordig spelende Winsumers.  Dat gebeurde echter niet en gaandeweg de eerste helft leek het team van coach Ron de Boer zich iets te herstellen. De tegenvallende Arvin Knol en was de eerste die goalie Peter Paul Datema van dichtbij kreeg te zien en Duncan Torrenga zag een schot naast vliegen. Wouter Bloem zag een inzet vanaf de rechterkant over de deklat getikt worden en een inzet van Marcel Pannekoek hobbelde vlak voor rust via de voet van verdediger Tiemen Dijk naast het Lopster doel.

Het begon er op te lijken dat er eindelijk een echte wedstrijd zou ontstaan, maar het overwicht dat Viboa in het tweede deel van de eerste helft opbouwde kreeg na de pauze geen vervolg. Dat SC Loppersum meer moeite zou krijgen om het hoge tempo van voor de rust vol te houden, was wel duidelijk. De combinaties waren verdwenen en steeds vaker werd de lange bal gezocht. Merkwaardig genoeg bleek Viboa niet in staat om daar een voetballende oplossing voor te verzinnen.

Ook de elf van De Boer vergrepen zich aan de lange lellen richting frontlinie. Steeds weer werd gedacht dat er ergens in het overvolle centrum wel iemand zou staan die iets met de bal kon doen. De flanken werden nauwelijks gebruikt en voor SC Loppersum was het eigenlijk gemakkelijk verdedigen.

De gastheren waren de eersten die weer aan een kans mochten ruiken. Een keihard schot van Peter Heeres werd in de 53e minuut naast het doel getikt door Tillema. Nadat Hans Zwakenberg geel had gekregen omdat hij de op volle snelheid liggende Joris Jurna tegen het gras had gekwakt, greep Ron de Boer in. Hij haalde als eerste Arvin Knol naar de kant en liet Bauke Hoekstra opdraven. Niet veel later konden ook Hans Zwakenberg en Heinze Andringa inrukken. Hun plaats in het veld werd ingenomen door Jorin de Boer en Chiel Danhof.

Zoden aan de overbekende dijk zetten de wissels niet. Viboa bleef aanmodderen. De eindpass was ontzettend slordig. er zat geen snelheid in het spel en de beleving was ver te zoeken. De gasten wisten het duel niet naar zich toe te trekken en hadden ontzettend veel geluk dat Bjorn Schutter een voorzet van Peter Heeres veel te gehaast wilde inkoppen. De Lopster had alle tijd van de wereld om de bal aan te nemen en een hoek uit te zoeken, maar mikte het speeltuig vrij eenvoudig in de handen van Tillema.

Het treffen leek op strafschoppen uit te draaien, al leek Duncan Torrenga nog een andere optie in gedachten te hebben. Hij trok richting strafschopgebied van SC Loppersum en werd, zo leek het althans, binnen de zestien meter door Peter Groenewege aangetikt. De Winsumer belandde tegen het gras maar de gehoopte strafschop kwam er niet. Scheidsrechter De Jager interpreteerde de actie van Torrenga als een fopduik en beloonde hem met geel.

Vlak voor tijd viel de beslissing dan toch. Niels van Dalen mocht een corner nemen die door Marcel Pannekoek bij de eerste paal werd binnengekopt: 0-1. Wat SC Loppersum daarna ook nog probeerde, de achterstand kon niet meer weggepoetst worden. De thuisclub had flink met de krachten lopen smijten en moest het hoofd buigen. Zwaar onverdiend, maar ook in de beker telt uiteindelijk alleen het resultaat en dat stak het matige Viboa in de knip.

* SC Loppersum – Viboa 0-1 (0-0). Marcel Pannekoek 0-1

No Replies to "Viboa worstelt zich langs SC Loppersum"