DIO Bedum stopt opmars Donki Sjot

De volleyballers van DIO Bedum hebben zaterdag in een volgepakte sporthal De Beemden hun vijfde thuisoverwinning van het seizoen geboekt. De Bedumers wonnen in een spannend duel met 3-1 van HLB/Van Daal Donki Sjot en beëindigden daarmee de zegereeks van de ploeg uit Den Dungen.

Passer-loper Nico Hoekstra van DIO Bedum kreeg van coach Nico Huisman een basisplaats voor de wedstrijd tegen Donki Sjot. Een goede keuze zal later blijken. In de eerste set was het DIO dat sterk begon. Met veel servicedruk van onder andere Tobias Havinga wisten de Bedumers aan het begin van de set een gaatje te slaan. Bij een stand van 11-7 werd de eerste time-out aangevraagd door de coach van Donki Sjot.

Het had echter geen effect. DIO stond verdedigend goed opgesteld. Veel ballen werden geblokkeerd, waardoor DIO de aanval kon overnemen. De Bedumers maakte daar dan ook dankbaar gebruik van. Donki Sjot vroeg bij een stand van 19-11 de tweede time-out, maar ook nu hielpen de aanwijzingen van de coach niet. De Bedumers trokken de eerste set overtuigend naar zich toe: 25-15.

Ook in de tweede set was de thuisploeg een stuk scherper dan de gasten uit Den Dungen. Vooral uitblinker Nico Hoekstra was aanvallend zeer sterk. Bijna alle ballen die hij kreeg werden omgezet in punten. Bij een stand van 10-5 kreeg DIO een tegenvaller te verduren. Aanvoerder Jan Bakker moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Thomas Heijs.

DIO leek vervolgens even de draad kwijt te zijn. Mede door een goede serveserie aan de kant van Donki Sjot werd de stand weer gelijk getrokken, 14-14. Pas aan het einde van set lukte het de Bedumers om weer weg te lopen. Nico Hoekstra zorgde met een goed blok voor het winnende punt: 25-21.

In de derde set werd het een echte wedstrijd. Donki Sjot liet blijken dat ze niet met lege handen terug wilden naar Brabant. De gasten sloegen al snel een klein gaatje van twee punten die zij geruime tijd vast  wisten te houden. Richting het einde van de set wist DIO het gaatje te dichten en om te zetten in een voorsprong: 21-19.

Een spannende fase brak aan met enkele discutabele momenten. Een opstellingsfout aan de kant van DIO werd niet gezien door de scheidsrechters. Het punt werd uiteindelijk gemaakt door DIO wat zorgde voor terechte protesten aan de kant van Donki Sjot.

Bij de stand van 22-22 liepen de gemoederen hoger op. Een touchebal, die overigens gewoon uit ging, bezorgde de Bedumers een voorsprong van 23-22. Wederom waren de protesten aan de kant van Donki Sjot terecht, maar dit keer kwam het hen op een gele en een rode kaart te staan. DIO kreeg zodoende twee wedstrijdpunten. Het lukte de thuisploeg niet om deze te verzilveren. Donki Sjot kwam langszij en haalde alsnog hun gram. De derde set ging met 25-27 naar de Brabanders.

Aan het begin van de vierde set gingen beide ploegen gelijk op, maar uiteindelijk was het DIO dat het gaatje wist te slaan en naar 19-14 wist uit te lopen.  Donki Sjot liet het er echter niet bij zitten en kwam sterk terug.

Een spannende ontknoping diende zich aan. Bij een stand van 22-22 kon het alle kanten opgaan.  De gasten kregen als eerste een setpunt, maar wisten deze niet te maken. DIO daarentegen kwam weer langszij en bij een stand van 27-26 was het Thomas Heijs die het winnende punt binnen sloeg, waarmee de 3-1 winst een feit was.

De Bedumers zagen de voorsprong op nummer drie Webton Hengelo met een punt toenemen. Het gat tussen beide ploegen is op dit moment twee punten.  Met nog acht wedstrijden te gaan kan er van alles gebeuren.

DIO speelt zaterdag opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt Next Volley Dordrecht op bezoek in de altijd sfeervolle Bedumer sporthal. Het duel begint niet om half acht, maar om vijf uur. Dit in verband met het feit dat de selectie van DIO Bedum op tijd bij het Noord-Groninger Sportgala aanwezig wil zijn om te kijken of ze daar hun nominatie voor de titel Sportploeg 2015 kunnen verzilveren (foto: Menne Tillema).