VIOS pakt elf medailles op titelstrijd

Twintig turnsters van VIOS uit Warffum hebben onlangs deelgenomen aan het provinciaal kampioenschap turnen in sporthal De Mencke in Uithuizen. Zij deden dit met groot succes. De vereniging leverde maar liefst drie provinciaal kampioenen af en ging in totaal met elf medailles naar huis. Dat is één medaille meer dan afgelopen jaar.

In de eerste wedstrijd kwamen Maaike Berghuis (pupil 1 D3), Annieka Reker (pupil 1 D3), Esmee Slump (pupil 1 D3), Mila Kolstein (pupil 1 D3), Naomi van der Meijs (instap D3) Louise Bolwijn (instap D2)en Madelief Hendriks (instap D2) in actie. Berghuis turnde een keurige wedstrijd. Ze deed een geweldige balkoefening met een hele hoge handstand en wist hiermee het derde cijfer op balk te behalen. Op de andere toestellen turnde Berghuis ook prima. Ze eindigde als zesde van de provincie Groningen met een heel klein verschil van 0,141 van een plek bij de beste drie.
Reker turnde prachtige wedstrijd, op drie toestellen wist zij de tweede plaatst te behalen. Op de balk scoorde Reker zelfs het hoogste cijfer, ze turnde een oefening zonder wiebels. Ze eindigde als tweede van de provincie Groningen. Slump turnde ook een wedstrijd, met als hoogte punt haar vloer oefening. Slump turnde hier voor het eerst een hanstandoverslag en ze scoorde op vloer het tweede cijfer. Met een verschil van 0,033 eindigde Slump net buiten het podium en werd zij vierde van de provincie Groningen.

Kolstein turnde een prima wedstrijd, haar brug oefening viel iets tegen, maar op de sprong wist ze met twee keer een handstandoverslag tot ruglig het tweede cijfer te halen. Kolstein eindigde als derde van de provincie Groningen. Van der Meijs begon heel sterk op de brug en wist hier direct de eerste score te halen. Daarna volgde de balk, deze oefening liet wat dingen te wensen over. Wat wiebels zorgden ervoor dat ze hier het negende cijfer voor kreeg.

Op de andere twee toestellen scoorde Van der Meijs keurig. Ze eindigde als tweede van de provincie Groningen. Ook Bolwijn begon sterk op de brug, zij wist hier het tweede cijfer te halen, net als op de vloer waar ze ook het tweede cijfer scoorde met een keurige oefening.

Op de balk had Bolwijn een klein beetje last van zenuwen, maar toch wist Bolwijn met handstand en de koprol op de balk te blijven staan. Ze eindigde als tweede van de provincie Groningen. Hendriks turnde een sterke wedstrijd. Op vloer, balk en brug wist Hendriks het eerste cijfer te scoren. De sprongen deed ze ook keurig, hier scoorde ze het derde cijfer. Hendriks mocht het goud in ontvangst nemen en mag zich hiermee Provinciaal Kampioen 2016 in de categorie instap D2 noemen.

In de tweede wedstrijd kwamen weer zes turnsters van VIOS in actie. Lobke Kolstein (mini instap D3), Evelyn Merkus (mini instap D3), Yuan Post (pupil 1 D1), Julia Slob (pupil 1 D2), Tessa Kool (pupil 2 D1), en Lian Rijzebol (pupil 2 D2). De zes jarige Kolstein begon met een prachtige vloeroefening waar zij het vierde cijfer voor scoorde. Op de andere toestellen turnde Kolstein ook keurig. Op de 10 centimeter smalle balk wist ze zelfs het derde cijfer te scoren.

Kolstein eindigde als zesde van de provincie Groningen. Merkus turnde voor het kunnen een keurige wedstrijd. Ze turnde voor het eerste de borstwaartsom en buikdraai op de brug tijdens een wedstrijd. Ook liet zij 2 prachtige zweefrollen zien. Merkus eindigde als zeventiende van de provincie Groningen. Post mocht beginnen op de brug, wat niet haar beste toestel is. Post kon niet meer ophurken. Daarom werd besloten dat ze terug ging hurken, waar ze minder punten voor kreeg. Ze turnde een redelijke oefening wat goed was voor het vijfde cijfer. Op de balk turnde Post een mooie oefening. Ze viel met radslag van de balk, maar scoorde toch het tweede cijfer. Op vloer sprong Post voor het eerst tijdens een wedstrijd de arabier flikflak. Ze scoorde het derde cijfer. Post eindigde als derde van de provincie.

Kool mocht op de vloer beginnen. Ze turnde een oefening naar haar kunnen, sprong voor het eerst dubbel flikflak en deed een tik-tak in haar oefening. Het was goed voor het vijfde cijfer. Op sprong is Kool erg vooruit gegaan. Ze sprong haar beste sprong van het afgelopen seizoen, maar nog niet genoeg om bij de beste drie te horen. Op de brug wist Kool het tweede cijfer te halen met een prachtige oefening. Het was spanend, want Kool stond derde na drie toestellen. De balk was het laatste toestel, maar helaas had Kool te veel last van zenuwen die ze niet de baas kon worden. Kool eindigde als zesde van de provincie Groningen.

Slob mocht op de smalle balk beginnen, ze turnde hier een keurige oefening wat goed was voor het derde cijfer. Op de vloer maakte Slob helaas wat dure foutjes evenals op de brug, waar Slob met haar handen aan de grond kwam tijdens de landing van haar ondersprong. Ze eindigde als vijfde van de provincie Groningen. Rijzebol begon erg sterk op de brug, ze wist direct de hoogste score te pakken.

Ondanks dat Rijzebol van de balk viel, wist ze ook hier de hoogste score te halen, net als op de vloer. Rijzebol turnde een prachtige wedstrijd en mocht het goud in ontvangst nemen. Hiermee mag zij zich provinciaal kampioen 2016 in de categorie pupil 2 D2 noemen.
In de laatste wedstrijd kwamen de laatste zeven turnsters in actie. Vera Bijsterveld (jeugd 1 D1), Mare Kraaijenzank (jeugd 1 D2), Esmée Koning (jeugd 1 D3), Katie de Vries (mini instap D2), Hannah Kuiper (mini instap D2), Lisa de Winter (mini instap D2) en Marilynn Raat (instap D1).

Bijsterveld begon op de smalle balk. Die moest ze vroegtijdig verlaten door een val met radslag. Ze had niet haar beste dag en had moeite om een goede prestatie te leveren in een warme zaal. Ze turnde op vloer een redelijke oefening, maar de sprong ging erg moeizaam. Het laatste toestel was de brug. Bijsterveld turnde hier een super-oefening, alleen werd deze oefening door de jury anders beoordeeld. Ze gaven Bijsterveld een punt neutrale aftrek. Dat was onterecht en dit heeft Bijsterveld een bronzen medaille gekost. Ze eindigde hierdoor als vierde van de provincie Groningen.

Kraaijenzank begon sterk op de balk en liet er hier prachtige oefening op zien. Ze bleef staan met radslag en maakte mooie hoge sprongen. Ook op de andere toestellen turnde Kraaijenzank keurig. Ze eindigde als tweede van de provincie Groningen.

Koning mocht beginnen op sprong. Zij sprong hier twee keer een prachtige handstandoverslag. Op de brug turnde Koning zich naar het tweede cijfer. Ook op de balk liet Koning een prachtige oefening zien, zonder val. Dit leverde haar het derde cijfer op, net als op vloer. Koning eindigde als derde van de provincie Groningen. De Vries begon helaas met een val op vloer, hierdoor had ze helaas een slecht begin.

Op de brug liet De Vries een prachtige oefening zien wat goed was voor het tweede cijfer. Helaas kon ze op de balk haar zenuwen niet de baas worden en kwam ze ten val met de koprol. De Vries eindigde als negende van de provincie Groningen. Kuiper begon erg sterk op vloer, ze turnde strak en voerde de elementen keurig uit, wat haar het eerste cijfer op leverde. Op de sprong wist Kuiper ook het eerste cijfer te scoren met twee keer een prachtige handstandoverslag tot ruglig.
De brug ging iets minder goed, maar ze herstelde haar fout keurig. Op de balk was Kuiper even in de war, maar ook hier pakte ze het goed op. De moeilijkheidswaarde lag te laag, waardoor Kuiper net buiten het podium eindigde. Ze werd vierde van de provincie Groningen.

De Winter begon netjes op vloer. Het tweede toestel was de sprong, wat normaal gesproken het slechtste onderdeel is van de VIOS-turnster, maar het ging wonderbaarlijk goed op de sprong. De Winter sprong zichzelf naar het tweede cijfer. Tijdens de training van de dag voor de wedstrijd had De Winter een behoorlijk grote blaar gekregen op haar hand, De Winter besloot samen met trainster Sandra Bosman om niet in te turnen en haar oefening één keer voor de jury te turnen. Heel erg knap om zo door te zetten.

Op de balk turnde De Winter een super strakke oefening, met handstand en koprol bleef ze staan, dit leverde haar het eerste cijfer op. De Winter eindigde als derde van de provincie Groningen. Raat mocht beginnen op de brug, ze turnde hier een mooie oefening wat haar het eerste cijfer op leverde. Op de balk presteerde Raat onder haar niveau, de oefening was wiebelig en ze viel van de balk, waardoor ze zakte in het klassement. Op vloer herpakte de VIOS-turnster zich en scoorde ze met een prachtige oefening het tweede cijfer.

Het laatste toestel was voor Raat de sprong. Ze moest twee goede sprongen maken, zodat ze nog één plekje ging stijgen in het klassement en dat deed de 8 jarige turnster. Raat mocht het goud in ontvangst nemen en mag zich hiermee provinciaal kampioen noemen in de categorie instap D1.
Eerder het seizoen wisten Denise Raat en Bo Dopma ook al de titel provinciaal kampioen te pakken, wat het totaal op vijf provinciaal kampioenen brengt binnen de Warffumse turnclub.

Trainster Sandra Bosman kijkt samen met haar assistent-trainsters Emma Reinders, Denise Raat, Emma Rijzebol en extra hulp Bo Dopma terug op een zeer geslaagde wedstrijd.

No Replies to "VIOS pakt elf medailles op titelstrijd"