Prima ouverture Delfzijlster wielerronde

Patrick van der Duin uit Nieuw-Roden heeft zondagmiddag de eerste editie van Rondje Ziel voor Elite/Beloften in Delfzijl op zijn naam geschreven. In de finale versloeg hij Hartthijs de Vries uit Kollum, met wie hij enkele ronden voor de finish uit een kopgroep van vier was weggereden. Jeff Vermeulen uit Exloo kwam als derde over de meet. Het criterium over 85 kilometer viel zowel bij publiek als renners in de snaak en dus kan de organisatie zich alvast opmaken voor een vervolg van de plaatselijke wielerronde.

Hoewel er altijd wel wat te verbeteren valt, kan de organisatie van Rondje Ziel in Delfzijl met een tevreden gevoel terugkijken op de eerste editie van de plaatselijke omloop in de wijk oud-West. Behoudens een enkele regenbui hield men het droog op het parcours en stond er na afloop van beide wedstrijden een mooi podium.
Het programma werd in twee delen opgesplitst. Als eerste werden in de havenplaats de Amateurs/Sportklasse Junioren weggeschoten. Dit gebeurde overigens door sportwethouder Jan Menninga van de gemeente Delfzijl.

Tijdens deze koers werd met veel aandacht gekeken naar de verrichtingen van de lokale wielerheld Nick Zuidema van NWV Groningen. Hij belandde net naast het podium, al deed speaker Jannes Mulder er alles aan om hem, op de voor hem zo bekende wijze, naar voren te schreeuwen. Stadjer Tim Weerkamp (Cycle Sport Groningen) pakte de eerste plaats voor Dokkumer Joakim Zuidema van wielervereniging Otto Ebbens. Het ‘brons’ was voor Glenn van Nierop uit Zoeterwoude ((RWV De Spartaan).

Het was een mooie opmaat voor de strijd die de grote jongens zouden moeten uitvechten. En er waren klinkende namen naar de havenplaats gekomen. Onder hen bevonden zich Cor van Leeuwen, Paul de Haan, Marco Hoekstra en schaatstopper Kjeld Nuis. Na een wat afwachtend begin, met de gebruikelijke ontsnappingen, ontstond een kopgroep die het peloton lange tijd op afstand wist te houden. De leiders in de wedstrijd konden het kennelijk niet eens worden over de taakverdeling, waardoor de voorsprong nooit groot werd. Toch wist de grote groep niet dichterbij te komen.

De schermutselingen vonden aan het front plaats, war uiteindelijk vier renners het hazenpad kozen. Ze kregen zes man achter zich aan, maar ook zij kwamen geen stap dichterbij. Uiteindelijk werd ook het leidende kwartet verscheurd. Hartthijs de Vries en Patrick van der Duin lieten Jeff Vermeulen en Gyasi Sulvaran staan en moesten het met z’n tweeën maar zien te rooien. Ze kregen ruimte voldoende om in de finale van de koers nog gas terug te kunnen nemen, waarna De Vries als eerste een versnelling plaatste op weg naar de finish op de Koningin Julianalaan. Van der Duin bleek echter de betere benen te hebben en troefde zijn medevluchter in de laatste meters af. Meedhuizer Paul de Haan eindigde als tiende. Kjeld Nuis kwam als twintigste over de meet, maar had volgens eigen zeggen een prima middag gehad.

Rondje Ziel betekende een mooi begin van een drieluik aan wedstrijden waarin Winsum woensdag als tweede aan de beurt komt. Wielerdorp Usquert heeft zaterdag en zondag de toppers in huis, daar wordt namelijk de finale van clubcompetitie gehouden.

Uitslag Elite Mannen/Beloften:
1. Patrick van der Duin (Nieuw-Roden) 1.57.44 uur; 2. Hartthijs de Vries (Kollum) 1.57.44; 3. Jeff Vermeulen (Hoogvliet-Rotterdam) 1.57.48; 4. Cor van Leeuwen (Borger) 1.57.49; 5. Gyasi Sulvaran (Groningen) 1.57.51; 6. Luuk van der Meer (Groningen) 1.57.52; 7. Bruno Nakken (Assen) 1.57.53; 8. Coen Rijpma (Wolvega) 1.57.58; 9. Ronald Kruijer (Heerenveen) 1.58.27; 10. Paul de Haan (Meedhuizen) 1.58.28.

Uitslag (B) Amateurs/Sportklasse/Junioren:
1. Tim Weerkamp (Groningen) 1.29.10 uur; 2. Joakim Zuidema (Dokkum) 1.29.33; 3. Glenn van Nierop (Zoeterwoude) 1.30.08; 4. Nick Zuidema (Delfzijl) 1.30.08; 5. Mitchel Steenhof (Ureterp) 1.30.09; 6. Vincent Huiting (Groningen) 1.30.09; 7. Dennis Steverink (Assen) 1.30.20; 8. Jan Terpstra (Drachten) 1.30.20; 9. Albert de Vries (Groningen) 1.30.20; 10. Robert Kruijf (Leeuwarden) 1.30.20.

No Replies to "Prima ouverture Delfzijlster wielerronde"