Bo Dopma opent seizoen voor VIOS

Bo Dopma uit Warffum turnde een zeer geslaagd seizoen in de derde divisie en wist zelfs het NK te halen met een toestelfinale sprong. Dit seizoen is gekozen om te promoveren naar de tweede divisie, waar de 10-jarige turnster van VIOS de afgelopen weken hard voor heeft getraind.

Zaterdag turnde Dopma haar eerste competitiewedstrijd van de tweede divisie in Assen. De competitie bestaat uit drie wedstrijden, waarin de turnster uit Warffum het moet opnemen tegen turnsters uit Friesland, Drenthe en Groningen.

Het eerste toestel was de tien centimetersmalle balk. Dopma begon strak met een plus versie van de opsprong en een prachtige sprongserie, maar toen kwam de radslag die uitgevoerd zou worden tot tenenstand. Dopma zette de radslag scheef in, waardoor haar benen langs te zijkant gingen en zij ten val kwam. Hierdoor was Dopma uit haar concentratie en was zij heel even haar oefening kwijt, waardoor zij een element vergat te turnen en het boogje achterover niet geconcentreerd inzette wat haar een tweede en erg rare val van de balk opleverde. Ondanks de rare val ging de VIOS-turnster direct door en maakte haar oefening keurig af. Zij scoorde uiteindelijk een 10.300.

Van de schrik bekomen ging Dopma vol goede moed door naar het tweede onderdeel en dat was de vloer. Het inturnen ging prima. De losse radslag moest nog even geoefend worden op de wedstrijdvloer, omdat VIOS niet over het juiste materiaal in Warffum beschikt. Ook de losse radslag ging prima en Dopma besloot deze aan haar wedstrijdoefening toe te voegen.

De muziek werd gestart en Dopma begon sterk met een plus serie van haar acrobatische elementen een arabier flikflak met een gestrekte salto die keurig werd uitgevoerd, gevolgd door mooie gymnastische sprongen en draaien. Toen moest de losse radslag geturnd worden, maar die kwam niet goed uit de verf en Dopma raakte met haar handen de vloer aan. Daarop turnde zij de gesloten handstandoverslag in verbinding met een salto voorover. De handstandoverslag was niet krachtig genoeg, waardoor Dopma met de salto op haar billen landde. Met een keurige stutrol halve draai en tik-tak maakte zij haar oefening af en scoorde toch 12.050.

Als derde toestel stond de sprong op het programma. Dopma begon sterk met een keurige arabier flikflak tot op verhoging en scoorde voor deze sprong een 12.750. Als tweede sprong turnde Dopma een handstandoverslag tot stand op een verhoogdvlak. Die ging niet zoals gehoopt. Dopma sprong op de zijkant van de plankoline, waardoor haar sprong niet netjes werd uitgevoerd. Voor deze sprong scoorde Dopma 13.250, wat haar het gemiddelde van een 13.000 opleverde voor sprong.

Het laatste onderdeel was de brug, waar Dopma een oefening op de hoge ligger turnde. Ze turnde een superoefening op dit laatste toestel en zou deze afsluiten met een supersalto af als afsprong. Dopma schrok zelf van de ontzettend hoge salto en hierdoor landde op haar billen. Zij scoorde 11.850 op het laatste toestel.

Ondanks de vijf vallen kijken trainster Sandra Bosman en Dopma terug op een mooie wedstrijd. Dopma wist als negende van de vijftien deelneemsters te eindigen. Op 10 december zal zij haar tweede competitiewedstrijd in Harlingen turnen. Deze wedstrijd zal meetellen voor de landelijke doorstroming.

No Replies to "Bo Dopma opent seizoen voor VIOS"