Gonny Houtman snelt naar 150e zege

Gonny Houtman uit Winsum heeft zondag in het Spaanse Valencia de marathon bij de vrouwen 65 gewonnen. Een groep van dertig personen, waaronder negentien Artemissers inclusief aanhang, was vrijdag voor een vierdaagse trip naar de Spaanse stad afgereisd. Naast deelname aan de marathon was er ook voldoende tijd om de vele bezienswaardigheden te bezoeken.

De marathon met start en finish nabij het Museum van Wetenschappen kende met totaal 19.000 inschrijvingen uit 82 landen een recordaantal deelnemers. Het was met 20 graden aangenaam loopweer. Het over het algemeen vlakke parcours over brede wegen was uitgezet in de stad zelf.

In het oude centrum passeerde men prachtige historische gebouwen. De organisatie was perfect. Het in grote getale opgekomen publiek was erg enthousiast. De vele muziekoptredens langs het parcours maakten de gezellige sfeer compleet. Artemis stond met zeven leden aan de start. Zij wisten de marathon allemaal te volbrengen. Hilda Broekhuizen uit Winsum was de snelste. Met haar rechterkuit ingepakt snelde ze na 3.46.23 uur over de finish, goed voor een 38e plaats bij de vrouwen 50.

Plaatsgenoot Gonny Houtman kende bij de vrouwen 65 in haar 20e marathon een moeizame race. Haar tijd van 3.54.51 minuten was echter ruim voldoende voor de eerste plaats in haar categorie. Een Belgische en een Engelse volgden op respectievelijk 5.16 en 24.12 minuten. Van de twintig gelopen marathons heeft de Winsumse er nu tien gewonnen. Daarnaast betekende deze overwinning haar 150e zege sinds ze in 1998 met hardlopen is begonnen.

De immer vrolijke Tini Visker uit Oosternieland finishte keurig binnen de vier uur als 16e de bij de vrouwen 55 in 3.58.52 uur. Kloosterbuurder Han Korhorn had het ook niet gemakkelijk. Met een tijd van 4.07.00 uur werd hij 941e bij de mannen 50. Good old Koos Durenkamp uit Winsum blijft verbazen. Hij kende in zijn race geen problemen en liet de finishklok stoppen op 4.21.03 uur. De Winsumer verbeterde en passant zijn eigen clubrecord bij de mannen 70 met 7.46 minuten.

Jeannet Bakema uit Loppersum was in haar 10e marathon met een 27e plaats bij de vrouwen 60 in 4.38.48 uur dik tevreden. Bert Hulsing uit Groningen verdiende alle respect. Ondanks een wrakke knie en andere beenklachten kwam hij wel na 5.10.05 uur als 632e bij de mannen 55 binnen. Een marathon uitlopen is niet niks. Het kost vele uren en kilometers aan voorbereiding.

Marianne Waterman uit Sauwerd verkoos uiteindelijk niet de marathon maar met 9500 andere deelnemers de 10 kilometer te gaan lopen. Met een tijd van 1.08.18 uur werd ze 422e bij de vrouwen 45. Het was kort samengevat een leuke trip met een zeer gezellige groep. Valencia is een mooie en schone stad met veel bezienswaardigheden en het was prachtig weer. Het team bedankte na afloop Theo van Mal en Han Korhorn voor de organisatie, Herman Haan voor de medische begeleiding, Jaap Smit en Harmjan Postmus voor de loopbegeleiding en de onmisbare supporters voor hun ondersteuning (foto: Herman Rinket).

No Replies to "Gonny Houtman snelt naar 150e zege"