Grunn MoveS daagt Groningers uit

Grunn MoveS wil Groningers inspireren om in beweging te komen tegen Multiple Sclerose (MS) en iedereen de kans geven om dit te doen. Men doet dat door deel te nemen aan de evenementen Klimmen tegen MS en/of ArenA MoveS. Grunn MoveS brengt mensen samen, geeft bekendheid aan de ziekte en ondersteunt fondswerving voor deelname aan de Moves-evenementen.

De overtuiging van Grunn MoveS is dat er in de toekomst een MS-vrije wereld zal zijn. Maar tot die tijd willen men mensen met MS in beweging houden om hun mogelijkheden te verkennen met positieve motivatie. ‘Wij geloven net als MoveS sterk dat het niet de grootte is wat belangrijk is maar de beweging zelf. Samen kunnen we ons inzetten om het verschil te maken, oftewel mit mekoar tegen MS’, zegt men.

Ergens in oktober 2014 borrelde de behoefte op, door MS in je familie en het feit dat je bijna niets kan doen. Wat is MS, waar en waarom ontstaat het en waarom is er nog geen medicijn? Steeds meer vragen en steeds geen antwoorden.  Dan komt Klimmen tegen MS in beeld en zo is het begonnen.

Inmiddels is men twee deelnames verder. Tijdens de eerste editie van Klimmen tegen MS is er door twee Groninger deelnemers 6500 euro ingezameld. Het daarop volgende jaar is met een team van acht fietsers, twee hardlopers en vier vrijwilligers bij de zesde editie van dit bijzondere evenement meer dan 24.000 euro opgehaald.

In overleg met de organisatie van MoveS is er voor volgend jaar voor een nieuwe opzet gekozen. Er wordt ingezet op een groter bereik in Groningen. Men wil mensen inspireren en motiveren om in beweging te komen tegen MS, door deel te nemen aan een uitdaging. Hier in Nederland of in Frankrijk.

Een aantal vrienden met dezelfde passie evalueert een voorbije fietsvakantie waarbij de Alpe d’Huez de Telegraph en de Gallibier zijn beklommen. Een vanzelfsprekende vraag borrelt omhoog… Wat gaan we volgend jaar doen? De keuze lijkt snel gemaakt. Het wordt de Mont Ventoux, de reus van de Provence, de kale berg.

Een onschuldige opmerking volgt; ‘Je kan hem van drie kanten beklimmen’ gevolgd door ‘er is zelfs een officieel register van mensen die hem van drie kanten in een dag omhoog fietsen.’ Wederom een vraag die iedereen in de kamer begrijpt ‘zullen we het doen?’, de zwaarste van de vrienden reageert direct; ‘Ja, maar dan wel voor een goed doel.’

En over dat goede doel hoeven ze niet lang na te denken. Multiple Sclerose (MS) beheerst het leven van drie van de fietsvrienden. De één al sinds zijn jeugd, zijn moeder heeft MS sinds hij zich dat kan herinneren. Heel langzaam ziet hij deze chronische ziekte zijn moeder meer en meer in de greep krijgen. Bij de ander is het nog niet zo heel lang geleden dat bij zijn vrouw de diagnose MS werd gesteld. Een vrouw die bewezen heeft dat MS niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Op 11 juni 2010 heeft ze op de fiets de Alpe d’Huez bedwongen. ‘It makes you humble’, zeggen de Engelsen. Het sportieve doel werd op deze avond aan een goed doel gekoppeld. Klimmen tegen MS was geboren.

Op 5 juni 2017 zal alweer de zevende editie van Klimmen tegen MS plaatsvinden op de flanken van de Mont Ventoux. Het sportieve doel van het evenement is het een, twee of drie keer beklimmen van de Reus van de Provence. Waar bij de eerste twee edities de beklimming per fiets centraal stond, is Klimmen tegen MS er nu ook voor (hard)lopers. De organisatie staat eveneens open voor andere creatieve manieren om de berg te beklimmen. Iedereen die op sportieve wijze wil bijdragen aan de strijd tegen MS is van harte welkom.

ArenA MoveS is trappen klimmen in het gebouw met de meeste trappen van Nederland. De Amsterdam ArenA is beroemd en berucht om haar trappen. Misschien wel het gebouw met de meeste trappen in Nederland. En traplopen is misschien wel de zwaarste fysieke inspanning die we kennen. Vergelijkbaar met de dagelijkse strijd die 17.000 MS-patiënten iedere dag moeten aangaan om mee te kunnen doen in onze samenleving.

Daag jezelf maximaal uit en beklim in 2017 de trappen van de Amsterdam Arena. Voor iedereen is er een geschikt parcours. Van 700 treden, 2500 treden tot de ultimate challenge met 5000 treden. Kun jij het aan? Zoveel mogelijk trappenlopen in de strijd tegen MS?

Er is veel geld nodig voor onderzoeken en aandacht voor deze rotziekte. De drijfveer om door te gaan en niet op te geven, niet alleen tijdens de voorbereiding maar ook zeker tijdens de ultieme uitdaging. Er zijn veel redenen om te twijfelen aan de deelname maar die kunnen we voor je wegnemen.

Kies wat bij jou past, ga ook de uitdaging aan en laat Groningen op een positieve manier bewegen tegen de rotziekte met de naam Multiple Sclerose kortgezegd MS. Er zijn vast nog veel vragen en men niet alles in een keer uitleggen. Bent u geïnteresseerd als deelnemer, in een van bovengenoemde evenementen? Of wilt u meer weten als sponsor, deelnemer of algemeen geïnteresseerde? Lees dan verder op facebook.com/GrunnMoveS, mail naar grunn@moves.ms of bel met Ard op 06-51836873

 

No Replies to "Grunn MoveS daagt Groningers uit"