Klopt Appingedam koploper SC Loppersum?

Op het sportpark aan de Bosweg in Loppersum staat zaterdag het duel tussen de plaatselijke trots SC Loppersum en buurman Appingedam op het programma. Wie voorafgaande aan het seizoen gezegd zou hebben dat het een tweestrijd tussen de koploper en een laagvlieger uit de 3e Klasse C zou worden, was waarschijnlijk voor gek versleten. En toch liggen de feiten er.

Elf wedstrijden afgewerkt, waarvan negen in winst werden omgezet en twee gelijke spelen. Met een doelsaldo van zesendertig treffers voor en elf tegen kan SC Loppersum prima rapportcijfers overleggen. Het is nog geen tegenstander gelukt om het team van trainer Henk Buikema op de knieën te dwingen. ON Roden (3-3) en Boerakker (3-3) waren er dicht bij, maar dat was het dan ook wel. Met Joris Jurna en Jacob Havinga in de gelederen hebben de Lopsters twee sterke troeven in handen. Zij hebben dit seizoen al vijftien in het mandje gedeponeerd.

Binnen de gelederen van Appingedam heeft het er alle schijn van dat men niet zo’n trek heeft in het laatste seizoen als zelfstandige vereniging. Trainer Gerard Zeeman heeft zich al meer dan eens beklaagd over zijn spelersgroep, waarvan een deel de interesse voor het neerzetten van prestaties volledig uit het oog lijkt te zijn verloren.

SC Loppersum marcheerde regelrecht op de eerste periodetitel af, Appingedam tuimelde steeds verder naar onderen. Er heerst onrust bij de op de degradatieplaatsen verkerende witzwarten. En dat in de wetenschap dat er een fusie met voordeurdeler De Pelikanen aan zit te komen. Het team dat het, net als Appingedam en slotlicht Niekerk, met tien punten uit elf duels ook niet best doet.

De laatste overwinning van Appingedam dateert van 1 oktober toen Helpman in eigen huis met 0-2 werd geklopt. Die zege en de puntenwinst bij Glimmen (2-3) zijn de enige wedstrijden geweest waar enige moed uit geput kon worden. Voor de rest waren er weinig lichtpuntjes en lijkt elk duel zo onderhand op de worsteling van een team dat vooral met zichzelf overhoop ligt.

En toch gaat de strijdvaardige Zeeman, bezig aan zijn zesde seizoen bij Appingedam, voor niets minder dan drie punten naar Loppersum. ‘Dat is niet zo onrealistisch. SC Loppersum is een goed team dat ons wel ligt, maar qua voetbal vind ik het geen bijzonder elftal. Ik heb ze zien spelen en weet wat de kwetsbare plekken zijn.’

Dat zijn mannen zelf ook niet uitblinken in goed voetbal weet Zeeman maar al te goed. ‘We spelen veel te voorspelbaar en te statisch. Daar zal verandering in moeten komen. Voor dit duel hoef ik ze echt niet te motiveren. Als we de energie in de wedstrijd stoppen die vereist is, dan is er best wel wat mogelijk. Wij hebben in ieder geval niks te verliezen.’

Buikema hecht aan de confrontatie met Appingedam weinig meer waarde dan aan welk ander competitieduel. ‘Ik heb niet het idee dat het hier bijzonder leeft, al blijft het natuurlijk wel een apart duel.’ Dat heeft dan vooral te maken met het verleden van de Lopster, die meerdere jaren als speler en trainer aan de Damster club verbonden is geweest.

Dat hij een gemotiveerd elftal tegenover zijn mannen zal aantreffen is hem wel duidelijk. ‘Als Appingedam compleet is, is het beslist geen slecht elftal. Natuurlijk zitten we momenteel vol zelfvertrouwen, maar daarin schuilt ook het grootste gevaar. We zullen zeker op onze hoede moeten zijn. Ik verwacht in ieder geval een leuke wedstrijd.’

Hoe een en ander zaterdag gaat aflopen? SC Loppersum is zwaar favoriet voor de overwinning, maar hoe heet dat ook al weer zo mooi? Resultaten uit het verleden… De aftrap van het duel is om twee uur.

No Replies to "Klopt Appingedam koploper SC Loppersum?"