SC Loppersum wint ‘kleurrijke’ derby

Koploper SC Loppersum is ook de twaalfde wedstrijd van het seizoen zonder kleerscheuren doorgekomen. Het wist op eigen veld met 2-0 van laagvlieger Appingedam te winnen, dat allesbehalve ongeschonden uit de strijd tevoorschijn kwam. De gasten zagen namelijk vlak voor rust twee keer rood en speelden vanaf dat moment een kansloze wedstrijd.

Dat Appingedam gemotiveerd aan de start zou verschijnen voor de uitwedstrijd tegen de nog ongeslagen gastheren, was op voorhand wel duidelijk. De elf van coach Gerard Zeeman begonnen beter aan de wedstrijd. Ze waren feller in de duels en vooral over de rechterflank van SC Loppersum nogal dreigend. Daarbij werd er vooral gebruik gemaakt van de snelle Swendly Martina en de beweeglijkheid van Danny de Vries.

Laatstgenoemde wist een aantal keren goed door te komen, maar vond vervolgens geen teamgenoten voor het doel van Peter Paul Datema bereid om een been of het hoofd tegen de bal te plaatsen. De goede periode van Appingedam duurde ongeveer een half uur. Vanaf dat moment ging SC Loppersum de duels wat steviger in en leek het tij te keren.

Een goedkoop weggegeven goal vormde het eerste breekpunt in de wedstrijd. Een crosspass vanaf rechts leek gemakkelijk weggewerkt te kunnen worden door Lars Mulder, maar die liet zich de kaas wel heel simpel van het brood eten. Joris Jurna veroverde het leer en mikte de bal langs doelman Tonnie Meijer: 1-0. Meijer had daarvoor al handelend moeten optreden toen Jacob Havinga voor zijn neus opdook, maar de sluitpost bleef toen wel overeind.

SC Loppersum gooide nog wat meer body in de strijd en op dat moment had scheidsrechter Bulthuis kennelijk door dat hij het duel beter kort kon houden en dat resulteerde in een kort tijdsbestek tot een aantal beslissingen met verstrekkende gevolgen. Martina had net geel op zak toen hij in de ogen van de fluitist opnieuw opzichtig in de fout ging. De onpartijdige trok opnieuw geel en dat kostte de Damster een veldverwijzing. Viel de eerste gele kaart nog te verdedigen, het uitreiken van de tweede prent was op zijn zachtst gezegd twijfelachtig omdat het een duel betrof zoals er nog velen zouden volgen die onbestraft bleven.

Enkele minuten na het gedwongen vertrek van Martina moest ook Danny de Vries van het veld. Hij kreeg rechtstreeks rood omdat hij in een duel om de bal een elleboogstoot zou hebben uitgedeeld. De Vries weigerde het speelveld te verlaten en dus restte Bulthuis niets anders dan het duel stil te leggen en een afkoelingsperiode in te gelasten. Die duurde slechts kort en dus kwamen de Lopsters en hun gedecimeerde tegenstander het veld weer op om de resterende 180 seconden voor de theepauze vol te maken. Daarin gebeurden geen bijzondere dingen meer.

Het was even afwachten hoe de negen Damsters het tweede bedrijf zouden aanpakken. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Met vier verdedigers, drie middenvelders en een diepe spits probeerde het team van Zeeman het de thuisclub zo lastig mogelijk te maken. En dat lukte ze aanvankelijk ook nog. Dat had veel te maken met het feit dat de Lopsters in een veel te laag tempo en met weinig verrassing speelden.
De eerste grote mogelijkheid in het tweede bedrijf was zelfs voor de bezoekers. Kevin Reiffers probeerde het met een schot vanaf de linkerkant van het Lopster strafschopgebied. Hij zag zijn inzet via de bovenkant van de lat in het bladloze struikgewas achter het doel van Datema belanden.

Tien minuten later leek het doek te zijn gevallen voor Appingedam toen Havinga de bal vanaf rechts voorlangs trok en Joris Jurna op een meter van de doellijn de bal in de kruising kegelde: 2-0. Voor de bezoekers was het daarna vooral tegenhouden en hopen op een kansje dat tot succes zou kunnen leiden. Daar leek Havinga nog het dichtst bij te zijn, maar ook nu was de aanvaller van SC Loppersum niet bij machte om Meijer het nakijken te geven. Uit een vrije trap van Roy de Groot wist Reiffers zijn hoofd net niet tegen de bal te plaatsen, anders had het zomaar een Damster goal kunnen betekenen. Nadat Joris Jurna nog een keer voorlangs had geknald en het aantal gele kaarten inmiddels tot zeven was opgelopen, leek Appingedam toch nog op weg naar een treffer.

Invaller Robbin Kuipers werd op avontuur gestuurd en wist, inclusief goalie Datema, in zijn eentje maar liefst vijf man bezig te houden. Het kwam uiteindelijk tot een inzet van Kuipers, maar die werd door Ruben Danhof voor de doellijn weggeveegd.

Henk Buikema kon na afloop wel een glimlach op zijn gezicht toveren. ‘Uit dit duel is wel weer gebleken dat het altijd lastig is om tegen een team te spelen dat een of twee spelers mist. Iedereen wil op dat moment graag de vrije man spelen, terwijl het veel handiger is om vanuit je eigen positie en een goede organisatie te voetballen. Maar goed, we hebben weer drie punten op zak en zijn nog steeds ongeslagen. Dat is ook wel een lekker gevoel zo vlak voor de winterstop.’

Een pauze die het team van Gerard Zeeman hard nodig heeft om de neuzen weer de goede kant op te krijgen. De coach was ondanks het verlies redelijk tevreden over de prestatie van zijn elftal. ‘We hebben gedaan wat we konden en ik ben van mening dat we zeker het eerste half uur de betere ploeg waren. We waren voor het doel echter niet doortastend genoeg. Breekpunten in de wedstrijd waren het tweede geel van Martina en het rechtstreekse rood van De Vries. We hebben daarna ons best gedaan er nog iets van te maken.’

* SC Loppersum – Appingedam 2-0 (1-0). Joris Jurna 1-0; Joris Jurna 2-0

No Replies to "SC Loppersum wint 'kleurrijke' derby"