Leeuwarder Zwaluwen verrast Winsum

Net als op veel andere voetbalvelden, was er zaterdag ook in Winsum een minuut stilte voor de spelers en stafleden van voetbalclub Chapecoense uit Brazilie, die maandagavond om het leven kwamen toen hun vliegtuig in de buurt van het Colombiaanse Medellin neerstortte. Na afloop van het thuisduel tegen Leeuwarder Zwaluwen was het nog steeds stil binnen de Winsumer gelederen want hoewel het verlies tegen Leeuwarder Zwaluwen in het niet viel bij de vliegramp, deed de 1-2 nederlaag wel degelijk pijn.

Op papier leek er wel wat te halen voor het team van trainer Robert Bos. Leeuwarder Zwaluwen had immers nog geen zege weten te boeken en was zelfs het slotlicht van de eerste klasse E. Het was weliswaar geen garantie voor Winsumer succes, maar in de hoofden van de gastheren zal wellicht toch de gedachte hebben geleefd dat ze dit varkentje wel even zouden wassen.

De thuisclub kreeg al snel met tegenslag te maken toen vaste waarde Wouter Bloem al vroeg in de wedstrijd geblesseerd moest afhaken. Hij werd vervangen door Rick Schaaphok. Om optimaal van diens kwaliteiten gebruik te maken, zal het spel zich voornamelijk op de helft van de tegenstander moeten afspelen, maar gek genoeg verkozen de Winsumers het om een afwachtende houding aan te nemen.

Leeuwarder Zwaluwen moest de wedstrijd maken en kreeg ook de beste kansen in de personen van Guido Bloemsma en Sjorick Bootsma. Laatstgenoemde mikte de bal op de lat en dus kwam Winsum met de schrik vrij. Aan de andere kant van het veld werd Schaaphok welgeteld één keer in stelling gebracht, maar zijn kopbal na een vrije trap van Stan Buikema miste de kracht om voor echt gevaar te zorgen.

Eigenlijk sloop het eerste bedrijf vrij geruisloos voorbij en was de hoop gevestigd op het tweede deel van de confrontatie. Dat er iets moest gebeuren om tot succes te komen, was wel duidelijk. Beide ploegen hadden voor de thee te weinig laten zien dat op goed voetbal leek.

De eerste mogelijkheid na de onderbreking kwam op naam van de Friezen, die bijna profiteerden van een goed genomen corner waar doelman Germen Bouwman geen kijk op had. Selwin de Vries kreeg zijn hoofd niet goed tegen het leer en dus ging die mogelijkheid verloren. Leeuwarder Zwaluwen had in goalie Niels Kuperus wel een oplettende sluitpost toen hij een inzet van Maikel Hoormann onschadelijk wist te maken.

Het duel kreeg na ruim een uur dan toch een hoogtepunt. Guido Bloemsma haalde met zijn linker uit, raakte vervolgens het been van Roy Streppel en zag de bal vervolgens een andere richting op vliegen dan hij in gedachten had. Dat gold ook voor goalie Bouwman, die het nakijken had: 0-1.

Enkele minuten later leek het doek te vallen voor de thuisclub toen Timo Bijsma voor 0-2 dacht te tekenen. Het feestje ging echter niet door omdat assistent-scheidsrechter Kornelis Prins van Winsum buitenspel had geconstateerd. Een miskleun van de eerste orde, want daar was geen sprake van. Scheidsrechter Luuk Timmer uit Nijmegen nam het advies van zijn rechterhand echter over en dus zat Winsum nog altijd in de wedstrijd.

De teleurstelling over het feit dat hen een treffer was onthouden, was nog niet verwerkt of het elftal van coach Carlo Rietdijk kreeg een volgende tik op de neus toen Stan Buikema na driekwart wedstrijd raak schoot en de Winsumers daarmee langszij bracht: 1-1.

Het team van Robert Bos probeerde door te drukken, maar kreeg amper doelrijpe kansen en moest op zijn hoede zijn voor de uitbraken van Leeuwarder Zwaluwen. Net op het moment dat iedereen zich al zo’n beetje met een remise leek te hebben verzoend, sloegen de gasten nogmaals toe. Bloemsma werd op pad gestuurd en wist tot een voorzet te komen die door Michael Grendel achter goalie Bouwman gewerkt kon worden: 1-2. De goal werd gevierd als een soort van revanche op de blunderende vlaggenist van de gastheren.

De tijd bleek daarna te kort voor Winsum om het dreigende verlies af te wenden. Daar kon ook de vorige week tegen Omlandia nog twee keer trefzekere, maar nu vergeefs zwoegende Rick Schaaphok niets aan veranderen.

* Winsum-Leeuwarder Zwaluwen 1-2 (0-0). Guido Bloemsma 0-1; Stan Buikema 1-1; Michael Grendel 1-2.

No Replies to "Leeuwarder Zwaluwen verrast Winsum"