Dames trappen af in Uithuizer sporthal

Het damestoernooi van de Hogeland Cup ging donderdag van start en kende een aangepaste opzet. Eén poule, met de vier hoogst geklasseerde damesteams op het veld, voetbalden een voorronde die moest uitwijzen hoe het programma op de finaledag (7 januari) eruit zou zien. De overige teams voetbalden in drie poules om louter de poulezege. Ook werd in deze poules een beste speelster van de avond aangewezen.

‘Een aantal damesteams had vooraf aangegeven liever niet deel te nemen als het niveauverschil te groot zou zijn’, legt Erwin Swaagman uit. De Lopster, verantwoordelijk voor de toernooischema’s bij de Hogeland Cup, laat weten dat het toernooibestuur het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk teams mee kunnen doen. ‘Het klopt dat het verrassingselement daardoor een stuk kleiner wordt, maar aan de andere kant hebben er uiteindelijk wel zestien damesteams uit Noord-Groningen meegedaan. Het ‘hoe-meer-zielen-hoe-meer-vreugd’- principe weegt voor ons dan ook zwaarder dan een verrassingselement in het toernooi. En voor zover we hebben geconstateerd, waren de teams zelf ook tevreden met deze toernooiopzet’, legt hij uit.

De damesteams van Bedum, Winsum, EKC en SIOS zijn op papier de sterkste teams van het Groninger Hogeland en maakten dus de dienst uit in poule D1. De eindrangschikking zou hier bepalen wat het speelschema voor de dames op de finaledag wordt. De uiteindelijke nummer één van deze poule zou het dan opnemen tegen de nummer vier en de nummer twee speelt dan tegen de nummer drie. De winnaars van beide duels maken in de finale uit wie zich een jaar lang het beste damesteam van Noord-Groningen mag noemen.

De dames van Winsum, tevens titelhouder, openden met een krappe 2-1 zege op SIOS en Bedum versloeg EKC met 0-2. De openingsduels van deze poule hadden geen verrassingen in petto, zoals ook de opeenvolgende duels. Uiteindelijk stelde EKC in het voorlaatste pouleduel de derde plek veilig met een 2-1 zege op SIOS, waarna Bedum en Winsum in het slotduel om de koppositie mochten vechten. De derby werd verrassend genoeg met overmacht gewonnen door Winsum, dat een 0-5 eindzege liet noteren. Met Yvonne Schuijl (4) en Chantal Streppel (3) had Winsum ook de twee topscorers van deze poule in de gelederen.

Poule D2 was de eerste poule waarin er meteen om de prijzen werd gespeeld. De dames van De Heracliden trokken met een 5-0 zege tegen De Pelikanen direct fel van leer en dat voorbeeld werd gevolgd door Farmsum. Zij wonnen met liefst 1-7 van het combinatieteam Middelstum/KRC. De Heracliden kende ook geen genade met laatstgenoemde ploeg. De Meister dames wonnen hun tweede duel met 6-0, waarbij vooral Maartje Oosterhuis goed op schot was. De verwachting was dan ook dat De Heracliden met Farmsum mocht gaan uitmaken wie eerste werd, maar de Farmsumers verloren in hun tweede duel relatief verrassend met 2-1 van De Pelikanen.

Omdat Middelstum/KRC op haar beurt weer van De Pelikanen won, finishten er uiteindelijk drie clubs op drie punten. De Heracliden won het slotduel namelijk met 4-0 van Farmsum en mocht zich daardoor de terechte poulekampioen noemen. Maartje Oosterhuis werd met 7 doelpunten niet alleen topscorer, maar werd ook aangewezen als beste speelster van de poule. Eva Pot (4 goals) en Melissa Davids (3 goals) van Farmsum kwamen nog enigszins bij haar in de buurt.

De damesteams van Bedum, Winsum, EKC en SIOS komen terug op de finaledag. De Hogeland Cup wordt na de jaarwisseling hervat met het A-toernooi op maandag 2 en dinsdag 3 januari. Zie voor het programma de website hogelandcup.nl.

No Replies to "Dames trappen af in Uithuizer sporthal"