Willem Dijk rijdt Crocodile Trophy

Bijna een kwart eeuw geleden kwam er iemand op het idee om een soort van Tour de France te organiseren voor mountainbikes. Ruim 2500 kilometer fietsen over wegen die allesbehalve geplaveid zouden zijn. Het oorspronkelijke plan zou in Vietnam worden uitgevoerd, maar organisatorisch gezien bleek dat niet mogelijk. En dus kreeg het idee in Australië een gezicht. Willem Dijk uit Appingedam is een van de mensen die zich op de monsterrit aan het voorbereiden is.

Australié werd de thuishaven van Gerhard Schönbacher, tussen 1982 en 1985 actief als professioneel wielrenner. Hij vond tussen Darwin en Cairns het ideale terrein om zijn droom te verwezenlijken en sinds 1995 is het loodzware evenement een jaarlijks terugkerend spektakel, waarbij het allang niet meer alleen om het winnen gaat, maar om het overleven. Het uitrijden van deze loodzware tocht door de outback van het land Down Under.

Het zal Willem Dijk een zorg zijn. Hij rijdt niet mee voor de prijzen maar voor de uitdaging. ‘Ik ben binnenkort zestig en vond het tijd worden om een nieuw avontuur op te zoeken. Volgens mij ben ik daar behoorlijk in geslaagd’, zegt de Damster wiens passie voor de wielersport in de regio wijd en zijd bekend staat.

De Crocodile Trophy is geen toertochtje. Het is een keihard gevecht met de elementen die honderden kilometers duurt. Het is ook niet niks als je bedenkt dat men de hitte en het ruige terrein van de Australische outback moet zien te bedwingen. De Trophy wordt dan ook gezien als een van de meest veeleisende en meerdaagse MTB-wedstrijden.

Er zijn in de lange historie van het evenement heel wat winnaars geweest. Nog nooit is er echter iemand geweest die de prestatie van de Nederlander Jaap Viergever wist te overtreffen. Hij kwam vier keer als eerste over de meet. Een venaring van deze prestatie werd al wel bereikt. Na acht keiharde dagen bleek de Zwitser Urs Huber de rapste te zijn. Hij won eerder in 2009, 2010 en 2015. In 2009 en 2010 werd de bij de liefhebbers zeker niet onbekende Bart Brentjens tweede.

Voor Willem Dijk is dat een wereld op zich. Hij heeft zichzelf een ander doel gesteld. Uitrijden is voor hem nog altijd het voornaamste streven, maar ondertussen hoopt hij wel heel stiekem een etappe in zijn leeftijdscategorie te winnen. Dijk heeft nog negen maanden de tijd om zich op de monstertocht voor te bereiden. Er zullen trainingssessies in binnen- en buitenland plaatsvinden, maar de Damster heeft er zin in. ‘Ik probeer steeds weer de grenzen van mijn kunnen op te zoeken. Misschien is de Crocodile Trophy wel mijn plafond, maar dat weet ik pas als ik terug ben. We zien wel.’

No Replies to "Willem Dijk rijdt Crocodile Trophy"