Turnster VIOS naar halve finale NK

Lian Rijzebol, Denise Raat, Madelief Hendriks en Marilynn Raat gingen zaterdag, onder leiding van trainster Sandra Bosman, naar Assen. Voor de vier turnster is dit hun eerste seizoen in een landelijk niveau. In Assen vond de plaatsingswedstrijd plaats voor de halve finale NK turnen. Het viertal leden van VIOS uit Warffum, genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar,  moest het opnemen tegen turnsters uit Drenthe, Friesland en hun eigen provincie Groningen.

Lian Rijzebol mocht namens VIOS het spits afbijten in de categorie jeugd N4. Rijzebol die zich sinds vorig seizoen heeft aangesloten bij de selectie van VIOS, turnde pas haar derde KNGU-wedstrijd en ook nog twee niveaus hoger dan vorig seizoen. Rijzebol begon op vloer, een toestel waar zij veel pluselementen kan laten zien. Dit kwam er niet uit tijdens de oefening.

Rijzebol zat vol zenuwen en hierdoor stond zij onzeker op de vloer. Een aantal elementen werden niet goed uitgevoerd en hier werd ze streng op beoordeeld. Ze scoorde op vloer een 10.100, wat voor haar doen veel te weinig was. Het tweede toestel was de sprong, waar Rijzebol een half in-half uit sprong. Er zat echter geen pit in de aanloop en sprong, waardoor de aanzweef te laag was en de handen niet volledig waren ingedraaid. Op sprong scoorde zij 11.750.

De brug was het derde toestel voor de VIOS-turnster. Vrijdag kreeg Rijzebol nog een blaar tijdens de training, dus tijdens de wedstrijd was het even doorbijten. De brug is niet haar beste toestel, maar hier turnde ze beter dan tijdens de trainingen. De opzwaaien werden bol uitgevoerd en zij scoorde een 12.600. Voor Rijzebol was dit een prima score.

Het laatste toestel was de balk, Rijzebol haar specialiteit. Tijdens de voorgaande toestellen was al duidelijk dat Rijzebol haar zenuwen niet de baas kon worden en dit werd op de balk helaas nogmaals bevestigd. Met vier vallen van de balk en elementen die niet werden geteld, scoorde zij een 5.500 op de balk. Met een zeer teleurstellende oefening sloot Rijzebol haar wedstrijd af en eindigde op de laatste plek.

In wedstrijd twee turnde Denise Raat in baan B. Raat komt dit jaar voor het eerst uit in de derde divisie en turnt in de categorie junior, supplement D. Dit houdt keuze-oefenstof in. De oefeningen moeten aan de hand van bepaalde eisen zelf worden samengesteld. Raat begon op de brug. In dit niveau is het geen eitje om een hoge score te pakken. De oefening die Raat op brug turnde, kostte ontzettend veel kracht. Ze turnde voor haar doen een goede oefening maar raakte met de kip halve draai net even de grond aan, wat als val telt. Al snel bleek dat de jury streng was. Één van de eisen was niet gehaald en telde daarom ook niet mee. Raat scoorde 8.967.

Het tweede toestel was de balk. Raat turnde de oefening strak in en was klaar om een prefecte oefening te laten zien. Die verliep echter anders. Raat viel met zowel de arabier als de radslag van de balk, de pirouette niet goed uitgevoerd en er zaten balansverstoringen in de oefening. Zij scoorde 8.850. De vloer was het derde toestel, waar Raat een aantal nieuwe elementen zou gaan turnen. Ze begon met een mooie overslag-hurksalto voorover. Daarna kwamen de gymnastische sprongen. Deze werden echter niet perfect uitgevoerd. De oefening kwam wat rommelig over en Raat miste een eis in de oefening. Zij scoorde een 10.600.

Het laatste toestel was voor Raat de sprong, waar zij een handstandoverslag halve draai zou springen. Beide sprongen gingen echter verkeerd en ze kreeg uiteindelijk een 9.725 voor haar sprongen. Raat moest genoegen nemen de negentiende plaats van de vijfentwintig deelneemsters.

In de andere baan turnden Madelief Hendriks en Marilynn Raat in de categorie pupil 1 N3. Voor beide turnsters was het hun eerste wedstrijd in de derde divisie en Hendriks is dit seizoen maar liefst twee niveaus omhoog gegaan. Ze turnde zaterdag pas haar derde KNGU-wedstrijd. De twee turnsters begonnen op rek. Bij Hendriks verliep de oefening iets anders als gepland, de opzwaai van buikdraai voerde ze keurig uit, waardoor ze schrok en haar buikdraai vervolgens de mist in zag gaan. De zwaaien aan het rek waren verder keurig en dus scoorde ze een 10.600.

Het rek is het favoriete toestel van de negenjarige en dat liet ze zien. Ze turnde een keurige oefening met een mooie kip, hoge opzwaaien en strakke strekhangzwaaien. Ze scoorde hier het tweede cijfer (13.300). Het tweede toestel was de tien centimeter smalle balk. Hendriks had een missie. Haar fout op rek herstellen en knallen op de balk. Dit deed ze dan ook. Ze turnde een prachtige oefening met een mooie radslag, gymnastische sprongen en handstandspagaat. Ze scoorde het tweede cijfer (12.033) op de balk.

Raat turnde de oefening iets onder verwachting. Ze voerde de radslag veel te snel uit, wat resulteerde in een val van de balk. De handstandspagaat werd niet goed uitgevoerd en dit resulteerde in veel aftrek. Ze moest genoegen nemen met een 10.367 op de balk. Vloer was het derde toestel. Beide turnsters konden veel pluselementen turnen, alleen werden ze allemaal niet perfect uitgevoerd. Hendriks turnde voor het eerst op muziek op de grote vloer en dit was extra spannend. Dubbel flikflak ging prima, hij was alleen een klein beetje scheef. Het was duidelijk te zien dat Hendriks plezier had tijdens haar oefening. Ze sloot af met 12.000.

Raat die haar schouderlenigheid en lenigheid in de rug niet mee heeft, turnde ook een prima oefening. Het kwam aan op lenigheid en hier waren dan ook de zwakke punten van Raat te zien. Haar oefening was goed voor 12.300. Het laatste toestel was de sprong. Hendriks sprong een handstandoverslag over de pegasus en een arabier streksprong. Hendriks heeft sinds kort haar angst overwonnen en springt alleen over de pegasus. Dit deed zij tijdens de wedstrijd heel goed scoorde 13.650. Haar tweede sprong arabier streksprong verliep iets minder goed. Bij het inturnen ging de sprong perfect, maar tijdens de wedstrijd belande ze met haar tenen terug op de plankoline en dit resulteerde in een nul sprong. Dat was ontzettend jammer, want hierdoor scoorde zij een 6.825 op sprong.

Raat stond voor haar sprong tiende in het klassement en moest goed springen om nog wat plaatsen te stijgen zodat ze zich voor de halve finale NK te plaatsen. Dit deed ze dan ook. Met haar handstandoverslag over de pegasus pakte zij 14.250 en als tweede sprong liet ze een streksalto zien. Deze salto werd, op een klein hupje na de landing na, perfect uitevoerd. Ook op dit onderdeel scoorde Raat hoog met 14.050. Gemiddeld werd dit 14.150 en dat was het eerste cijfer op sprong.

Hendriks turnde een prima wedstrijd. Er zaten wat dingen tegen, maar ze kan trots zijn op haar prestatie. Ze eindigde als tweeëntwintigste van de vierentwintig. Raat turnde eveneens prima, met hier en daar nog wat verbeterpunten. Zij werd zevende van de vierentwintig. Haar zevende plek was genoeg voor een ticket naar de halve finale NK turnen. De halve finale zal voor Raat plaatsvinden in Bellingwolde, Winterswijk of Rotterdam.

De eerstvolgende wedstrijd zal voor de vier turnsters plaatsvinden op 11 maart in Uithuizen. Samen met Sophie van Genuchten, Vera Bijsterveld en Mare Kraaijenzank zal het viertal dan opnieuw in actie komen. Trainster Sandra Bosman kijkt terug op een wedstrijd met ups en downs, maar ook dit hoort er volgens haaar bij. De meiden weten nu in ieder geval wat er verbeterd moet worden.

No Replies to "Turnster VIOS naar halve finale NK"