Bo Dopma naar halve finale NK

De 11 jarige Bo Dopma van turnclub VIOS Warffum is samen met trainster Sandra Bosman naar Zierikzee geweest om daar mee te doen aan de kwartfinales voor de tweede divisie. Dopma, uitkomend in de categorie pupil 2 N2, moest het opnemen tegen eenentwintig andere turnsters uit het hele land. Het gemiddelde aantal trainingsuren ligt op twaalf uur per week in deze categorie. De jonge Warffumse traint zelf slechts zes uur per week en dus wist ze dat ze een sterk deelnemersveld tegenover zich zou krijgen. Toch wist Dopma het felbegeerde ticket voor de halve finale van het NK te bemachtigen.

Dopma begon de wedstrijd met als doel een persoonlijk puntenrecord te halen en dit resulteerde in een ontspannen houding van de 11-jarige turnster. Het eerste onderdeel was de vloer. In de drie voorgaande wedstrijden ging het daar steeds mis en scoorde ze telkens in de elf punten. Nu turnde Dopma hier haar beste oefening van het seizoen. Een mooie serie arabier–flikflak–streksalto werd uitgevoerd, waarna mooie gymnastische sprongen volgden. Als laatste serie turnde Dopma een handstandoverslag met in verbinding een salto voorover, die ontzettend hoog werd uitgevoerd. Tijdens haar stutrol tot handstand met halve draai maakte Dopma een klein foutje, die ze uitstekend wist op te lossen. Dopma scoorde hiermee voor het eerst in de dertien punten op vloer en kwam uit op 13.350 punten.

Als tweede stond de sprong op het programma, wat toch een van Dopma haar beste onderdelen blijft. Ze zou als tweede sprong een schroef voorover springen, maar tijdens het inturnen bleek dat Dopma de techniek kwijt was en de sprong hierdoor niet goed werd uitgevoerd. Hierop werd besloten om als tweede sprong een streksalto voorover te springen. Als eerste sprong ze een handstandstandoverslag over de pegasus. Deze werd bijna perfect uitgevoerd door een klein stapje na. Zij scoorde voor deze sprong 13.950 punten. Als tweede kwam dus de streksalto, die een minder hoge moeilijkheidsgraad heeft en waardoor de score automatisch lager komt te liggen. Ze voerde de sprong keurig uit en scoorde toch 12.050 punten. Dit gaf haar het gemiddelde cijfer van 13.000 punten op sprong.

Dopma zat goed in de wedstrijd en had haar zenuwen duidelijk in het Noorden van het land gelaten. De VIOS-turnster was er daarna klaar voor om op de brug een mooie oefening te laten zien. Dit deed ze dan ook. Een van de opzwaaien had iets hoger uitgevoerd moeten worden, maar verder was het een super-oefening. Ze sloot de oefening met een prachtige streksalto af. Ook hier scoorde ze hoger dan de voorgaande wedstrijden. Voor brug kreeg zij 13.233 punten.

Het laatste toestel was de balk. Dopma begon met een strakke opsprong. Hierna volgde een spagaatsprong van 180 graden. Deze was niet recht boven de balk waardoor Dopma niet goed uitkwam voor haar tweede spagaatsprong en deze scheef werd uitgevoerd, met een stopje voor de daaropvolgende gymnastische sprong. Dit betekende twee stopjes in de sprongserie en dat betekent een minnetje in de oefening. Als eerste acrobatisch element turnde Dopma een arabier op de balk. Deze werd scheef ingezet, waardoor ze scheef uitkwam op de balk en er af viel.

Dopma pakte haar concentratie goed op en begon vervolgens weer strak aan de oefening. Het boogje achterover werd keurig uitgevoerd, daarop volgde boogje voorover wat altijd een spannend element is. Hij lukte voor het eerst op de wedstrijd. De pirouette die volgde werd minder uitgevoerd. Als afsprong turnde Dopma een arabier–streksprong en kwam net op de rand van de balk uit, waardoor de afsprong niet helemaal vlekkeloos was. Voor Dopma was het een prima oefening. De foutjes die gemaakt werden, waren duur en resulteerden in een teleurstellende score van 10.800 punten. Getreurd werd er echter niet, want het doel was een persoonlijk puntenrecord en met 50.383 punten had ze dat doel in ieder geval bereikt.

De VIOS-turnster had ondanks alles zo goed gepresteerd dat zij als veertiende eindigde en hiermee een ticket voor de halve finale NK turnen tweede divisie had verdiend. Dopma zal de halve finale in april in Bellingwolde of Winterswijk turnen. Trainster Sandra Bosman kijkt terug op een succesvolle wedstrijd, met als beloning een verrassend ticket voor de halve finale van het NK. In Zeeland weten ze nu ook waar Warffum ligt.

No Replies to "Bo Dopma naar halve finale NK"