Wereldkampioen Chris Huizinga wil meer

Schaatser Chris Huizinga uit Garnwerd, gekozen tot Noord-Groninger Sportman van het jaar 2015, is te groot geworden voor het tafellaken. Met zijn wereldtitel op de schaats bij de junioren heeft hij zijn naam definitief gevestigd. Huizinga durft groot te dromen en maakt zich klaar voor, zoals hij het zelf zegt, het echte werk. De heren senioren kunnen hun borst nat maken, want de Noord-Groninger wil meer.

Huizinga kende afgelopen weekend geen gemakkelijke start van het toernooi in de Finse hoofdstad Helsinki. De Garnwerder kwam op de eerste dag niet verder dan een derde plaats in het tussenklassement. Daar was met name de vijfhonderd meter debet aan. Op die afstand eindigde hij op de 31e plaats met een tijd van 38,41 seconden. ‘Ik had daarna de 1500 meter graag willen winnen, maar dat is nou eenmaal niet anders’, blikt Huizinga terug op de door hem afgelegde schaatsmijl. Hij werd daarop tweede achter Allan Dahl Johansson uit Noorwegen, die na de eerste dag aan de leiding ging.

Dat Johansson zijn grootste concurrent zou worden, bleek al snel toen de Noor de 1000 meter op zijn naam wist te schrijven met en tijd van 1.14.25 minuten. Huizinga kwam niet verder dan de vierde plaats in een tijd van 1.15.18 minuten. De wereldkampioen skeeleren moest vervolgens op de vijf kilometer een achterstand van maar liefst negentien seconden goed zien te maken. Geen sinecure, maar Huizinga flikte het. Sterker nog, hij maakte ruim vierentwintig seconden goed en finishte in een tijd van 6.46.40 minuten. Daarmee was de wereldtitel voor hem en reed hij en passant ook het achttien jaar oude record van Rintje Ritsma uit de boeken.

Niet gek voor iemand die zichzelf niet als afstandswinnaar zag. ‘Marwin Talsma was voor mij de favoriet, maar ik voelde me hartstikke lekker. Ik zat gewoon in een flow. Ik wist wat ik goed moest maken om het klassement te winnen en ook om de afstand te winnen. Onderweg kreeg ik te horen hoe veel ik er onder of boven zat. Halverwege de race wist ik dat ik het ging halen, want mijn benen waren toen nog redelijk’, vertelt de Garnwerder die het prachtig vindt dat hij nu wereldkampioen is in de disciplines langebaanschaatsen en skeeleren.
Op de derde dag voegde hij nog een diamantje aan zijn kroon toe door samen met Marwin Talsma de mass-start te winnen. Drie keer klonk het Wilhelmus voor de Groninger, die zich inmiddels in de belangstelling van diverse commerciële ploegen mag verheugen. Gesprekken zijn er al geweest, maar een handtekening is nog niet gezet.

Als de voortekenen niet bedriegen, wacht Huizinga een gouden toekomst. Hij bevindt zich met mensen als Sven Kramer en Falko Zandstra dan ook in goed gezelschap. De Garnwerder beseft echter goed dat de weg naar nog meer roem en glorie lang is en de concurrentie moordend. ‘Dat is waar, maar dit is in ieder geval een mooi begin’, zegt hij.

Zijn grootste droom is het winnen van goud op de Olympische Spelen. Dat zou dan op de 1500 en 5000 meter moeten gebeuren. In Zuid-Korea worden volgend jaar de Winterspelen gehouden. Daar hoeft schaatsminnend Garnwerd nog niet op wonderen van hun dorpsgenoot te rekenen. Chris Huizinga gunt zichzelf de tijd om te rijpen en hoopt over vijf jaar te oogsten.

No Replies to "Wereldkampioen Chris Huizinga wil meer"