Winsum wint van laagvlieger BCV

Het was niet goed wat Winsum en BCV zaterdagmiddag hebben laten zien, maar daar zal men met name aan Winsumer zijde maling aan hebben gehad. De thuisclub wist de inhaalwedstrijd tegen de Bergumers immers met 3-1 te winnen. Door de zege heeft de ploeg van trainer Robert Bos de plaats in de middenmoot van 1E weten te verstevigen en worden de zorgen voor BCV alleen maar groter.

Gelet op de ranglijst zouden de Winsumers normaliter met niet minder dan drie punten genoegen mogen nemen. Het verschil in klassering bedroeg voor de aftrap immers elf punten en BCV heeft dit seizoen nog maar een enkele overwinning weten te behalen. Dat was tegen de huidige hekkensluiter Drenthina.

Zo simpel als het op papier lijkt, de praktijk blijkt vaak weerbarstiger. Nog voor er ook maar een bal was getrapt, moest BCV-trainer Jasper Bouma al een blessure melden. Roel van der Meulen haakte in de warming-up af en werd door Paul Westra vervangen.

De openingsfase was voor de gastheren, die iets meer dreiging in hun spel hadden zonder dat dit tot echte mogelijkheden zou leiden. De eerste opwinding ontstond na tien minuten toen Stan Buikema op avontuur werd gestuurd. Links voor het doel staand liet hij een voorzet van zijn voeten vertrekken die nog net tot corner verwerkt kon worden. Thomas Kauw en Rick Schaaphok waren de volgenden die er even aan mochten ruiken, maar ook zij kwamen niet tot scoren voor Winsum.

BCV deed wel iets terug, maar echt overtuigend was het niet. Ferdinand Franciscus Harmens was de eerste die goalie Germen Bouwman echt op de proef wist te stellen. De inzet van de Fries na een afgeslagen voorzet werd prima onschadelijk gemaakt. Schaaphok probeerde het aan de overzijde van het veld met een afstandsschot, maar ook goalie Hendrik van der Laan was op zijn hoede. Hij was ook attent toen een vrije trap van Niels van Dalen door de harde wind werd meegedragen.

Nadat doelman Germen Bouwman een venijnig schot van Jurjen Post onschadelijk had gemaakt, werd de ban eindelijk gebroken. Een schot van Maikel Hoormann werd geblokt, maar viel vervolgens voor de voeten van Thomas Kauw. Die had niet veel bedenktijd nodig en haalde uit voor de 1-0 in het voordeel van Winsum. Nog voordat het rustsignaal van scheidsrechter Paul Lips had geklonken, was het opnieuw raak. Sluitpost Van der Laan leverde het leer bij Rick Schaaphok in nadat hij onder druk was gezet. De pegel van Schaaphok kletste tegen het nylon: 2-0.

Na de doelwisseling leken de Winsumers op een snelle knockout uit te zijn, maar waren de gastheren weinig gelukkig in de afwerking. Paul Westra kreeg de kans om BCV dichterbij te brengen, maar zag zijn inzet via onderkant lat het veld weer in stuiteren. De thuisclub speelde allesbehalve goed, was in balbezit erg slordig en liet ook verdedigend steken vallen. Omdat BCV echter niet de kwaliteiten had om dit af te straffen, bleef Bouwman vooralsnog van tegengoals verschoond.

Met nog een handvol minuten te gaan werd het zowaar spannend. Een verre ingooi leidde tot een soort van flipperkastvoetbal waarbij de Winsumers maar niet in staat bleken het leer weg te rossen. Harmens wist wel richting aan de bal te geven en tikte de bal binnen: 2-1.

En zo werd het nog even billenknijpen voor de thuisclub, die het geluk had dat BCV zijn kansen op minimaal een punt zelf verprutste. Doelman Van der Laan kwakte invaller Wouter Bloem tegen het gras en er restte leidsman Lips niets anders dan de bal op de stip te deponeren. Van der Laan kon gaan douchen. Zijn plaats onder de lat werd door Jorrit van der Meulen ingenomen. Niels van Dalen liet zich niet van de wijs brengen en besliste de wedstrijd vanaf elf meter: 3-1.

Robert Bos: ‘Dit zijn drie hele nelangrijke punten voor ons waar we erg blij mee zijn. Het is een bevestiging van de goede ontwikkeling die de ploeg dit jaar tot nu toe doormaakt. De eerste helft hadden we de wind in de rug en krijgen acht goede mogelijkheden waaruit twee keer wordt gescoord. Dat is in mijn ogen prima. Met de wind tegen ging het allemaal een stuk moeizamer en omdat BCV alleen maar met lange ballen werkte, werd het schouwspel er inderdaad niet leuker op.’

De oefenmeester is ook tevreden over het debuut van de 17-jarige Tim Hoff. ‘Voor een club die het van de eigen jeugd moet hebben is dit een mooie ontwikkeling. Daarnaast was ook belangrijk dat Wouter Bloem na weken van blessureleed weer speelminuten kon maken.’

* Winsum – BCV 3 – 1 (2-0). Thomas Kauw 1-0; Rick Schaaphok 2-0; Ferdinand Franciscus Harmens 2-1; Niels van Dalen (strafschop) 3-1 (foto: Sterkenburg Media).

No Replies to "Winsum wint van laagvlieger BCV"