Tijmen Eising wint Ronde van Groningen

Tijmen Eising uit Emmen heeft in Uithuizermeeden de 39e editie van de Ronde van Groningen, ook wel bekend als de waaierklassieker van Nederland, op zijn naam weten te schrijven. Hij bleek aan het einde van de rit de sterkste te zijn in een kopgroep van vijf man. Almeloër Wim Kleiman kwam als tweede over de meet en Rick Ottema uit Muntendam, vorig jaar nog tweede, completeerde het podium.

Als je in de Ronde van Groningen met je neus aan het venster wilt zitten, moet je verdraaid goeie benen hebben. De wielerklassieker die sinds 1979 op de agenda staat en al diverse aankomstplaatsen heeft gekend, is namelijk geen koers voor doetjes.

Dat de 39e editie van deze klassieker op het Hogeland, met start en finish aan de Hoofdstraat in Uithuizermeeden, dat nog eens zou onderstrepen, was voor de start al wel duidelijk. Voor er ook maar een meter onder de pedalen was weggetrapt, kon namelijk al wel vastgesteld worden dat de wind een grote rol zou gaan spelen. En dat is nou precies een van de ingrediënten die de ronde maken tot dat wat hij is. Een krachtmeting met de elementen.

Het door de NWV Groningen georganiseerde evenement heeft in de loop der jaren heel wat mannen van naam als eerste over de finish zien komen, waaronder Cor van Leeuwen en Marco Hoekstra. Zij behoren tot een select gezelschap dat de koers zelfs twee keer wist te winnen.

Vorig jaar kwam Jeff Vermeulen van het Destil-Jo Piels Cyclingteam als winnaar uit de bus. Hij toonde zich de rapste van een groep van vier waaruit Rick Ottema als tweede en Elmar Reinders als derde tevoorschijn kwamen.

Vermeulen stond vol zelfvertrouwen aan de start op Meij. ‘Voor mij persoonlijk maakt het niet uit dat het waait. Ik hou daar wel van. Het geeft de wedstrijd een stuk meerwaarde’, vertelde hij luttele minuten voordat burgemeester Marijke van Beek het startschot zou lossen. Vermeulen zou de slag echter missen. Hij kwam 8.21 minuten na de latere winnaar als 39e over de streep.

Ten opzichte van het afgelopen jaar was er niet veel aan het parcours veranderd. Alleen Aduard was uit het parcours geschrapt omdat daar werkzaamheden werden verricht. Het peloton koerste in het eerste gedeelte richting het Lauwersmeergebied, waar het na Zoutkamp met veel open stukken en smalle wegen te maken kreeg. De wind had met name daar vrij spel. Ook de kasseienstrook langs het Boterdiep in Zuidwolde en het vele draaien en keren door de dorpen vergde de nodigde concentratie en scherpte van de renners.

De verwachting was dat de pedaleurs er meteen na de start vol in zouden vliegen en dat het zaak zou zijn om goed voorin te zitten. Vlak voor Lauwersoog was er echter nog geen sprake van een ontploffing. De serieuze afsplitsing ontstond pas daarna. Het peloton brak in vier stukken, kwam aanvankelijk weer samen, maar spatte bij Roodehaan opnieuw uit elkaar.

Na zo’n 90 van de in totaal 174,9 af te leggen kilometers koers kwamen twee groepen bij elkaar, maar ook toen was er geen moment rust. Uiteindelijk wisten tien renners zich opnieuw af te splitsen. In de groep achtervolgers bevond zich ook Jeff Vermeulen. De koplopers wisten een voorsprong van 1.20 minuten op te bouwen op de eerste groep jagers, terwijl een tweede groep op 2.15 minuten volgde.

Terwijl Maarten van Trijp in zijn eentje nog had geprobeerd om het gat met de koplopers te dichten, brak het voorin opnieuw in twee stukken. De vijf renners aan de leiding hadden op 4 kilometer van de meet een voorsprong van een minuut weten op te bouwen op het kwintet achter hhen en zouden zich niet meer laten achterhalen. Zij mochten in de straten van Uithuizermeeden het podium invullen.

Ike Groen probeerde te ontsnappen, maar werd door Rick Ottema tot de orde geroepen. Groen zou het op 2 kilometer voor de finish nog een keer proberen, maar redde het ook nu niet. Het vijftal zou samen op de streep afstormen en die sprint werd een prooi voor Eising. Hij legde de koers af in een tijd van 4.03.21 uur.

Eising was in zijn nopjes met de overwinning. ‘Ik weet dat ik dit soort aankomsten kan winnen. Met een klein groepje naar de finish sprinten en het dan af maken ligt me wel. Ik ben heel blij dat het me vandaag gelukt is. Dit is een belangrijke overwinning voor mij’, sprak de renner van Metec TKH na afloop van de koers. De wedstrijd werd door 65 renners uitgereden. Zij haalden een gemiddelde snelheid van ruim 43 kilometer per uur (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Tijmen Eising wint Ronde van Groningen"