Winsum pakt belangrijke punten

De zaterdagvoetballers van fusieclub Winsum hebben drie belangrijke punten aan het totaal toegevoegd. In eigen huis werd met het kleinst mogelijke verschil (1-0) van Buitenpost gewonnen. Wouter Bloem werd tot matchwinnaar uitgeroepen omdat hij de enige goal van de wedstrijd wist te maken.

Op sportpark De Swadde in Buitenpost eindigde de eerste ontmoeting tussen beide teams in een 1-1 remise. De Winsumers moesten in het Friese een 1-0 achterstand wegpoetsen en ook toen was Wouter Bloem trefzeker. Een verdiend resultaat werd er destijds in Winsumer kringen gezegd, al hadden ze daar bij Buitenpost hun eigen ideeën over.

Voor beide ploegen gold dat winst van groot belang was. Buitenpost wilde het contact met de top vier van de ranglijst niet verliezen en Winsum had de punten juist nodig om daar in de buurt te komen, al geldt voor Winsum als eerste prioriteit dat men afstand van de onderste helft van de ranglijst wil nemen.

De elftallen van de trainers René van der Weij en Robert Bos hadden een week eerder van respectievelijk Leeuwarder Zwaluwen (2-1) en Blauw Wit ’34 (0-2) weten te winnen en konden dus met enig optimisme aan de aftrap verschijnen.

De confrontatie op het waterkoude, winderige en bovenal hobbelige Winsumer sportpark kwam pas echt tot ontbranding toen Buitenpost een strafschop kreeg toegewezen. Hans Zwakenberg ging in de fout en vervolgens mocht Joran Olijve na een kwart wedstrijd van elf meter een aanloop nemen om zijn ploeg aan de leiding te helpen. Het schot van Olijve was niet goed genoeg om doelman Germen Bouwman te laten vissen en dat betekende een meevallertje voor de thuisclub.

Winsum had het zwaar tegen de zeer aanvallend ingestelde gasten en het was dan ook ietwat verwonderlijk dat niet de Friezen, maar de gastheren in de 33e minuut de leiding wisten te nemen. De defensie van Buitenpost was niet resoluut genoeg bij het uitverdedigen. De in de basis begonnen Rick Schaaphok wist de bal te veroveren en bediende Wouter Bloem op maat. De aanvaller liet zich dat buitenkansje niet ontnemen: 1-0.

Na de pauze werd al snel duidelijk dat de ‘Blauwkes’ de klap van de gemiste strafschop en de tegengoal goed hadden verwerkt, want ze zochten zonder veel omhaal het doel van Bouwman. De Friezen kregen kansen via Martijn van Roeden en Rudmer Loonstra, maar weigerden de trekker over te halen.

De thuisclub liet zich ook niet onbetuigd en kreeg tegen het steeds meer aandringende Buitenpost zelfs een unieke mogelijkheid om het duel definitief te beslissen. Een kopbal van Rick Schaaphok belandde op de paal. De bank van Buitenpost haalde opgelucht adem. Men bleef zicht houden op de gelijkmaker.

Gezien de speelwijze van de gasten zou een (doel)punt niet meer dan terecht zijn geweest. Men deed er alles aan, gebruikte alle beschikbare wissels en bleef onvermoeibaar op zoek naar de beloning voor het aanvallende spel. Aan Winsumer zijde werd de spanning bijna ondraaglijk. Iedere resterende minuut leek in de ogen van de thuisclub een eeuwigheid te duren. Het laatste fluitsignaal kwam dan ook als een regelrechte bevrijding. De zwaarbevochten punten zaten in de knip.

Trainer René van der Weij was na afloop teleurgesteld. ‘We stonden positioneel goed en vond ons ook beter voetballen. Er komt echter wel wat meer bij kijken om een overwinning te boeken. Ons nadeel is dat we in het strafschopgebied van Winsum te weinig hebben laten zien. We hebben het gewoon niet goed uitgespeeld.’ Over de gemiste strafschop zei de coach: ‘Dat was een unieke kans om op voorsprong te komen. Normaliter schopt hij ze er ook wel in, maar deze werd wel heel slecht genomen.’

Coach Robert Bos kon zijn geluk niet op. Het had moeite gekost om de winst in eigen huis te houden en dat Buitenpost een goed voetballende ploeg is, wilde de oefenmeester ook nog wel beamen. ‘Ze hebben een prima elftal en hebben er in aanvallend opzicht alles aan gedaan om ons op de knieën te krijgen maar zijn er niet in geslaagd. Dat is een compliment aan ons team. Natuurlijk ben ik blij dat Bouwman die strafschop stopte en dat we vrij snel daarna zelf op voorsprong wisten te komen. Op basis van het aantal kansen ben ik zelfs van mening dat we terecht hebben gewonnen.’

Hoewel de Winsumers er momenteel redelijk voor staan in de eerste klasse, wil Bos niet al te optimistisch klinken. ‘In deze klasse bevinden zich veel goede ploegen en is er elke week wel weer een finale die gespeeld moet worden. Wij willen er graag in blijven, dat is het eerste doel. Het is zaak dat je de boel op orde houdt, want de verschillen zijn klein. Voor je het weet zit je in de hoek waar de klappen vallen.’
Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen Balk. Op eigen veld wisten de Winsumers met 3-1 te winnen, maar ook hier geldt de gouden regel dat in het verleden behaalde resultaten nog geen garantie bieden.

* Winsum – Buitenpost 1-0 (1-0). Wouter Bloem 1-0 (foto: Jan-Willem Sterkenburg).

No Replies to "Winsum pakt belangrijke punten"