Finaleplaatsen voor GAV Unitas

In de fraaie Hippolytushal in Middelstum is zaterdag de eerste voorwedstrijd NTS C gehouden. Voor deze wedstrijd hadden zich 166 turnsters opgegeven, in verschillende categorieën uit de hele provincie Groningen. De wedstrijddag was verdeeld over drie wedstrijdrondes. Voor GAV Unitas uit Usquert deden zeven turnsters mee.

In de eerste wedstrijd kwamen Ina Hoff (pupil 2 D4), Marre Tuininga en Alicia Bethlehem (instap D2) mee. Voor Hoff was het haar eerste turnwedstrijd. Ze moest tegen vijf andere turnsters aantreden. Als eerste begon ze op de brug. Hier liet ze een keurige oefening zien die met 14.00 punten werd beloond. Dit was ook de beste brugoefening van dit niveau. Vervolgens ging ze naar de balk. Hier liet ze wat punten liggen doordat ze een element niet goed uitvoerde. Haar cijfer op balk was 11.667 en was toch nog het derde cijfer van de groep.

Haar derde toestel was vloer. Hier liet ze wederom een keurige oefening zien, die als beste werd beoordeeld. Ze kreeg 13.633 voor vloer. Na drie toestellen stond ze stevig op de tweede plaats met 5.4 punten voorsprong op de nummer drie. Als laatste toestel kwam sprong. Hoff had keuze uit drie sprongen. Tijdens het inturnen ging de handstandplatval heel goed. Dit is de sprong met de hoogste uitgangswaarde. Er werd besloten om deze ook tijdens de wedstrijd te doen. Helaas ging ze niet door tot platval maar kwam ze terug in de plankoline. Hierdoor werd de sprong ongeldig en kreeg ze een nul.

De tweede poging ging wel heel goed. In het verleden telde de beste sprong, tegenwoordig telt het gemiddelde van twee sprongen waardoor ze gemiddeld 6.575 punten kreeg voor sprong. Hierdoor zakte ze van de tweede naar de vierde plaats. Omdat slechts veertig procent naar de finale gaat, was de vierde plek niet voldoende. Die eer was alleen weggelegd voor de drie op het podium.

Op de andere baan moesten Marre Tuininga en Alicia Bethlehem in actie komen. Zij doen Instap D2 en moesten de strijd aan gaan tegen met dertig andere turnsters. Zij begonnen bij vloer. Beide turnsters doen niet alle plusjes maar hebben hun oefening netjes geturnd. Tuininga werd beloond met het tweede cijfer (12.95) en Bethlehem kreeg 12.35 punten en dat was het vijfde cijfer. Hun tweede toestel was sprong. Beiden deden een handstandplatval. Bethlehem voerde die keurig uit en kreeg met 13.417 punten het tweede cijfer. Tuininga had wat meer moeite met sprong en dat was aan haar cijfer te zien. Met 12.85 punten scoorde ze de zeventiende plaats.

Hun derde toestel was brug ongelijk. Tuininga turnde een supermooie brugoefening. Ze kreeg hiervoor het hoogste cijfer (14.550 punten) van alle turnsters. Bethlehem voerde haar oefening en stuk slordiger uit en dit leverde haar het veertiende cijfer op met 12.60 punten. Het laatste toestel was de balk. Tuininga vindt dit altijd erg spannend. Ze voerde dan ook niet alle plusjes uit. Bij het ophurken viel ze er gelijk weer af dit kostte haar een vol punt aftrek. Verder voerde ze haar oefening netjes uit. Ze kreeg het vijftiende cijfer; 11.050 punten.

Ook Bethlehem viel van de balk bij de koprol. Verder waren er nog wat kleine foutjes. Haar cijfer op balk was 10.40 punten en dat was goed voor de twintigste plaats. Door de val van balk eindigde Tuininga net naast het podium op de vierde plaats. Bethlehem eindigde als elfde. Beide dames gaan wel door naar de finale.

In de tweede wedstrijdronde kwamen Romy Mulder en Fabiola van Dijk in actie. Voor beide meisjes was het hun eerste turnwedstrijd. Zij zijn Mini Instap D3 in dit niveau deden vijfentwintig turnsters mee. Zij begonnen op sprong en deden eveneens een handstandpatval. Mulder voerde hem iets beter uit dan Van Dijk. Mulder werd dan ook beloond met het tweede cijfer (13.20) en Van Dijk kreeg 12.70 punten, wat goed was voor de zesde plaats. Tevreden met hun eerste toestel gingen ze naar de brug. Ondanks dat Van Dijk nog geen buikdraai kan doen en deze dan ook wegliet, kreeg zij toch een iets hoger cijfer. Dit kwam omdat ze alles net even netter uitvoerde. Mulder scoorde het twaalfde cijfer met 14.05 punten en Van Dijk scoorde het achtste cijfer met 14.15 punten.

Als derde toestel stond de balk op het programma. Van Dijk viel bij de opsprong. Dit koste haar een punt aftrek. Er werden verder geen grote fouten gemaakt. Mulder scoorde met 12.65 punten het tweede cijfer van de groep. Door de val scoorde Van Dijk met 11.95 punten de 7e cijfer. Als laatste toestel was er de vloer. Deze voerde Mulder iets netter uit dan Van Dijk. Ook hier werden geen grote fouten gemaakt. Mulder scoorde net als op de balk het tweede cijfer van de groep met 13.20 punten en Van Dijk kwam tot het zevende cijfer met 12.70 punten. Mulder eindigde net als Tuininga naast het podium op de vierde plaats, op slechts 0,2 punten van de nummer drie. Van Dijk eindige op de vijfde plaats, meteen achter Mulder. Ook deze twee dames gaan door naar de finale.

In de laatste wedstrijd moesten Yvon van Alteren en Roxanne Lantinga turnen. Zij zijn Mini Instap D2 en moesten tegen twintig andere turnsters. Beiden begonnen op brug. Lantinga turnde een supermooie oefening op de brug. Dit werd dan ook beloond met het hoogste cijfer, te weten 14.05 punten. Van Alteren zwaaide wat minder mooi en een min-variant voor de afsprong. Hierdoor kreeg ze voor brug het dertiende cijfer: 12.60 punten.

Vervolgens gingen de dames naar balk. Ze waren door de spanning even de oefening kwijt. Lantinga was bijna een element vergeten maar bedacht zich op tijd. Dit leverde wel wat extra aftrek op. Voor haar handstand en koprol kreeg ze juist extra punten voor de moeilijkheid. Haar eindcijfer voor balk was 12.30 punten en dat was het derde cijfer. Omdat Van Alteren tijdens het inturnen de koprol niet onder de knie wist te krijgen, werd besloten deze weg te laten en in plaats van de handstand deed ze een zweefstand. De moeilijkheidswaarde was iets lager dan die van Lantinga.

Van Alteren was enigszins van de wijs gebracht door de wijziging in haar oefening. Ze deed twee onderdelen twee keer. Hiervoor kreeg ze extra aftrek voor. Ze turnde verder een nette oefening en werd beloond met 12.05 punten, goed voor het zesde cijfer. Als derde toestel was de vloer aan de beurt. Lantinga vergat om een bruggetje te maken. Het weglaten was een min-variant en het wel doen een plus. Hierdoor kreeg ze gelijk een verschil van 0.6 punten. Ook de handstanddoorrol lukte niet. Ze ging keurig in handstand, ging weer terug, hurkte in en deed alsnog een koprol. Dit was het basisonderdeel.

Handstanddoorrol was een plus-variant. Hier liet ze 0,9 punten liggen. Erg jammer, want dit kostte haar uiteindelijk de eerste plaats. Op de vloer eindigde Lantinga op de vijfde plaats met 12.10 punten. Van Alteren deed een prima vloeroefening zonder grote fouten. Haar moeilijkheidswaarde was iets hoger, maar de uitvoering iets minder dan die van Lantinga. Uiteindelijk kreeg ze 12.05 punten voor haar vloeroefening en dat betekende het zesde cijfer.

Ze sloten hun wedstrijd af met de sprong. Ook zij deden een handstandplatval. Beide meiden presteerden heel goed. Lantinga kreeg 13.733 punten, waarmee ze derde werd. Van Alteren kreeg met 13.60 punten het vijfde cijfer. Lantinga mocht het podium op en vol trots kreeg ze de bronzen medaille omgehangen. Van Alteren eindigde op een keurige zesde plaats. Ook deze twee turnsters gaan door naar de finale.

Van de zeven meiden gaan er zes naar de finale, die op op 10 juni in sporthal de Menkce in Uithuizen wordt gehouden. De finalewedstrijd wordt georganiseerd GAV Unitas. Trainster Linda Uilhoorn keek tevreden terug op de wedstrijd. ‘Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar daar wordt weer hard aan gewerkt voor de finale’, vertelt ze.

No Replies to "Finaleplaatsen voor GAV Unitas"