Leden VIOS naar provinciaal kampioenschap

Twaalf turnsters van turnclub VIOS uit Warffum hebben hun eerste wedstrijd van het seizoen met veel succes in Middelstum afgewerkt onder leiding van trainster Sandra Bosman en assistent-trainster Denise Raat. Alle deelnemende leden plaatsten zich voor het provinciaal kampioenschap.

In de eerste wedstrijd kwamen vijf turnsters in actie. Nora de Vries en Hannah Kuiper moesten het in de categorie instap D2 opnemen tegen negenentwintig turnsters. Voor De Vries was dit haar eerste KNGU-wedstrijd, wat het extra spannend maakte. De turnsters begonnen op vloer. De Vries turnde een oefening van iets minder moeilijkheidsgraad dan Kuiper, waardoor de uitgangswaarde van De Vries lager was. Zij liet een prachtige arabier kaats zien en de andere elementen voerde de 8-jarige turnster ook keurig uit. Ze scoorde voor vloer 12.100 punten, wat goed was voor het zevende cijfer.

Kuiper begon haar oefening met een strakke handstandoverslag. De andere elementen werden ook strak uitgevoerd en dit werd door de jury dan ook beloond met het eerste cijfer op vloer: 13.700 punten. Het tweede toestel was de sprong. Beide turnsters sprongen hier twee keer een handstandoverslag tot ruglig. De Vries liet twee mooie sprongen zien die zij beter uitvoerde dan tijdens de trainingen. Zij scoorde met 13.183 punten het zevende cijfer op de sprong. De 8-jarige Kuiper heeft veel sprongkracht en liet twee superstrakke sprongen zien. Zij wist het vierde cijfer te scoren met 13.367 punten.

Met een goed gevoel gingen de turnsters door naar de brug. De Vries vindt de strekhangzwaaien nog wat lastig, maar deze gingen tijdens de wedstrijd ontzettend goed, met een mooie hoekhang sloot ze haar oefening af en scoorde het derde cijfer op de brug met 14.300 punten. Kuiper begon haar oefening ook goed met mooie strekhangzwaaien en had een mooie hoge opzwaai voor de buikdraai. Zij wist het tweede cijfer te scoren met 14.450 punten.

Het laatste toestel was voor de twee turnsters de balk. De balk als laatste geeft toch altijd extra spanning. De Vries turnde een oefening met hier en daar een klein wiebeltje, met klemrol wist zij op de balk te blijven en scoorde met 12.150 punten het zevende cijfer. Kuiper turnde voor het eerst een handstand tijdens de wedstrijd. Dit vond zij ontzettend spannend, maar hij werd keurig uitgevoerd als plus-element. Ook met klemrol bleef zij op de balk en de 12.950 punten was goed voor het tweede cijfer.

Met een puntentotaal van 51.733 kwam de Vries op een verrassende derde plek en mocht zij de bronzen medaille in ontvangst nemen. Kuiper werd met 54.567 ruim eerste en mocht het goud in ontvangst nemen. Beide turnsters hebben zich hiermee geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

Mila Kolstein turnde op de andere baan in de categorie Pupil 2 D2 en moest het opnemen tegen achttien andere turnsters. Zij begon heel sterk op de vloer, ze liet een mooie oefening zien. Wel waren hier en daar nog wat verbeterpunten. De jury vond de oefening echter goed voor 15.000 punten, hierdoor werd Kolstein eerste op vloer. Het tweede toestel was de sprong. Hier sprong zij twee keer een handstandoverslag over de kast en deed dit keurig. Ze kreeg 12.875 punten voor haar sprongen en dit was het zestiende cijfer op sprong.

Op brug werd gekozen voor zekerheid, daarom werd besloten dat Kolstein niet ging ophurken. Tijdens de trainingen lukt dit namelijk nog niet altijd en met een val zou te veel risico worden genomen. Ze turnde een mooie oefening die goed was voor 13.733 punten, zijnde het derde cijfer. Het laatste toestel was ook voor Kolstein de balk. Ze turnde een prachtige oefening met af en toe wat balansverstoringen, maar de elementen werden goed uitgevoerd. Ook de radslag werd uitgevoerd tot stand op de tien centimeter smalle balk. Met een puntentotaal van 55.441 werd Kolstein ruim eerste en hiermee plaatste ze zich voor het provinciaal kampioenschap.

Esmee Slump en Maaike Berghuis turnden in de categorie Pupil 2 D3, zij moesten het opnemen tegen zeven andere turnsters. De twee turnsters begonnen op de balk. Slump had op de balk iets meer last van zenuwen dan Berghuis, waardoor zij helaas ten val kwam met de klemrol. Berghuis bleef echter op de balk staan en turnde ook een mooie handstand op de balk. Slump scoorde 10.667 het vijfde cijfer en Berghuis scoorde voor balk 11.967 het tweede cijfer. Het tweede toestel was voor de turnsters de vloer. Slump turnde een nette oefening en liet een mooie radslag op een arm zien. Zij scoorde met 12.500 het vierde cijfer.

Berghuis turnde een oefening wat iets hogere moeilijkheidsgraad en turnde net even iets strakker. Zij scoorde met een mooie oefening 13.500 het tweede cijfer. Wel hadden beide turnsters een half punt neutraal aftrek. Tijdens de training zullen zij de oefening nog een keer goed bij langs gaan met trainster Bosman. Slump eindigde met 49.750 punten op de derde plek en Berghuis eindigde met 51.900 punten op de tweede plek. Beide turnsters hebben zich hiermee geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

In wedstrijd twee turnden vier turnsters namens VIOS. Op baan één turnden Linde Kuiper, Irmlinde Blomsma en Lobke Kolstein in de categorie mini instap D3, zij moesten het opnemen tegen vierentwintig andere turnsters. Voor de pas net zesjarige Kuiper was het haar eerste wedstrijd, wat het extra spannend maakte, gelukkig wist Kuiper door het zien van een aantal wedstrijden van haar grote zus Hannah Kuiper al wel hoe een wedstrijd gaat. Voor de zesjarige Blomsma, woonachtig in Kloosterburen en trainend bij de Warffumse turnclub, was het ook haar eerste wedstrijd. Extra spannend, want Blomsa had nog nooit eerder een turnwedstrijd gezien.

De drie turnsters begonnen op vloer. Kuiper was al eerste aan te beurt en turnde een mooie oefening en wist alle plusje in de oefening te halen. Met 12.900 scoorde zij het vierde cijfer. Blomsa turnde ook een mooie oefening op de mat, de handstand was nog niet hoog genoeg voor een plusje, waardoor haar D-score iets lager lag. Zij scoorde het tiende cijfer met 12.100. De zevenjarige turnster Kolstein vond de oefening op vloer enorm spannend, want haar moeder zat als jurylid aan de tafel. Kolstein turnde ook op vloer een mooie oefening.

Haar handstand voerde zij te laag uit waardoor ook Kolstein het plusje miste. Met 12.700 scoorde zij het zesde cijfer. De sprong was het tweede toestel voor het drietal. Kuiper en Blomsa turnen hier twee sprongen die van minder hoge moeilijkheidsgraad, maar door deze sprongen goed uit te voeren kregen zij weinig aftrek. Bij beide turnsters ging het ophurken goed en kwam er een mooie koprol achteraan. Kuiper scoorde met 12.167 het elfde cijfer en Blomsma scoorde met 11.950 het vijftiende cijfer.

Kolstein sprong de moeilijkste sprong een handstandoverslag tot ruglig. Echter zat er wel redelijk wat aftrek in de twee sprongen van Kolstein, waardoor zij 12.450 scoorde en hiermee het zesde cijfer op sprong. Het derde toestel was de brug. Hier zijn de drie turnsters alle drie sterk in en dat was ook en aan de scores te zien. Kuiper turnde een erg strakke oefening en scoorde met 14.450 het derde cijfer op de brug. Blomsa was iets minder strak en scoorde met 14.250 het vierde cijfer. Kolstein turnde de beste oefening in de categorie en scoorde 14.800.

Het laatste toestel was de balk. Voor Kuiper en Blomsma is de oefening op balk nog best lastig om te onthouden, de jonge turnsters deden dit ontzettend goed en lieten beide een mooie oefening zien. De halve draai op twee benen vinden beide turnsters nog erg spannend, waardoor deze nog niet goed uitgevoerd werd. Hiervoor kregen beide turnsters dan ook een punt neutraal aftrek. Bij Kuiper ging ook de tweede arabesque niet helemaal goed, waardoor zij ook voor dit element een heel punt neutraal aftrek kreeg. Kuiper scoorde met 9.400 het eenentwintigste cijfer en Blomsma met 11.050 het twaalfde cijfer.

Kolstein turnde op de balk twee plus elementen meer, waardoor haar D-score al 0,6 hoger lag. Zij turnde een prachtige oefening met een paar kleine balans verstoringen. Zij scoorde 13.200 wat goed was voor het eerste cijfer. Kuiper eindigde met een totaalscore van 48.917 op een knappe achtste plaats, Blomsma eindigde met 49.350 op een eveneens knappe zesde plaats. Kolstein haalde maar liefst een totaalscore van 53.150 en dit bracht dat zij de gouden medaille in ontvangst mocht nemen. Alle drie de turnsters hebben zich met dit resultaat voor het provinciaal kampioenschap geplaatst.

Op baan twee turnde Naomi van der Meijs in de categorie Pupil 1 D2, waar zij het tegen twintig andere turnsters moest opnemen. Van der Meijs begon de wedstrijd op sprong, waar zij twee keer een handstandoverslag tot ruglig turnde. Dit deed zij prima wat goed was voor het negende cijfer met 13.450 punten. Het tweede toestel was de brug voor de negenjarige turnster. Hier is zij erg sterk in en dit liet zij dan ook zien, zij pakte met 14.267 punten de eerste score.

De balk was het derde toestel voor Meijs, helaas kwamen hier de zenuwen naar boven, waardoor er veel wiebels in de oefening zaten. De handstand voerde van der Meijs keurig uit, helaas kwam zij ten val met klemrol waarvoor zij een punt aftrek kreeg, De oefening was goed voor het twaalfde cijfer 12.367. Vloer was het laatste toestel, een toestel waar ze ook hoog op kan scoren. Zij turnt nu al alle pluselementen en dit deed zij uitstekend. Zij scoorde met 13.600 het derde cijfer op de vloer. Met een puntentotaal van 53.684 eindigde Van der Meijs op een derde plek en hiermee is zij geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

In de laatste wedstrijd kwamen nog drie VIOS-turnsters in actie. In baan één turnden Eline Lanting en Livia Poll in de categorie Mini-Instap D2, waar zij het moesten opnemen tegen twintig andere turnsters. Voor de zevenjarige Poll uit Wehe Den Hoorn was het haar eerste officiële turnwedstrijd, wat het extra spannend maakte. De twee turnsters mochten met balk beginnen. Van het tweetal mocht Lanting beginnen. Ze turnde netjes met hier en daar een kleine wiebel. De handstand werd echter te laag uitgevoerd voor de plus-versie, waardoor haar D-score 0,3 lager lag. Met klemrol wist zij op de balk te blijven. Zij scoorde het tweede cijfer wat goed was voor 12.500.

Poll turnde ook een mooie oefening op de balk, haar handstand werd hoog genoeg uitgevoerd en hiervoor kreeg zij 0,3 extra. Doordat zij haar sprongen net iets strakker en hoger uitvoerde scoorde zij iets boven Lanting met 12.950 het eerste cijfer. De vloer was het tweede toestel. Beide turnsters lieten hier ook een prachtige oefening zien en dit scheelde dan ook weinig in de punten.

Lanting scoorde het tweede cijfer met 13.000 en Poll scoorde het eerste cijfer met 13.050. Op naar het derde toestel de sprong. Hier zijn de turnsters beide goed in en dit lieten zij aan de jury zien. Zij turnden allebei twee keer een handstandoverslag tot ruglig wat goed was voor het eerste cijfer op sprong. Beide turnsters scoorden 13.783 punten. Het laatste toestel was de brug. Hier liet het duo een aantal punten liggen. Het zwaaien was aan de slordige kant en ook de opzwaaien waren niet geheel netjes. Lanting scoorde het achtste cijfer met 13.250 en Poll het elfde cijfer 12.950. Met een puntentotaal van 52.533 eindigde Lanting op de tweede plek, net iets daarboven met 52.733 eindigde Poll op de eerste plek. Beide turnsters hebben zich hiermee geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

In baan twee turnde de achtjarige Gien Jonkheer in de categorie Instap D3, waar zij het tegen zestien andere turnsters moest opnemen. Zij begon op de brug waar ze een hele mooie oefening liet zien aan de jury, wat werd beloond met 14.300 punten, goed voor het vierde cijfer. De balk was voor Jonkheer het tweede toestel. Zij wist alle plusjes uit te voeren en liet een mooie strakke oefening zien. Wederom scoorde zij hoog met 14.233 punten en pakte daarmee de tweede score. Ook op de vloer turnde ze een mooie oefening. De handstand was echter niet hoog genoeg voor een plus- element, maar met 13.333 scoorde zij wel het derde cijfer. Het laatste toestel was de sprong. Ze sprong twee keer een mooie zweefrol. Dit werd door de jury beloond met het vijfde cijfer, te weten 13.025 punten. Jonkheer haalde een totaalscore van 54.891 puntenen mocht daarmee het goud in ontvangst nemen en doorstromen naar het provinciaal kampioenschap.

De trainsters Bosman en Raat keken verrassend terug op de wedstrijd. De turnsters hebben absoluut nog punten laten liggen, waaraan nu heel hard gewerkt kan worden voor het provinciaal kampioenschap, dat op 10 juni in sporthal De Mencke in Uithuizen zal plaatsvinden.

No Replies to "Leden VIOS naar provinciaal kampioenschap"