Fusie De Pelikanen en Appingedam een feit

De kogel is eindelijk door de spreekwoordelijke kerk. De beide Damster voetbalverenigingen De Pelikanen en Appingedam, al jarenlang voordeurdelers van het Burgemeester Wellemansportpark aan de Klauckelaan, gaan fuseren. Uit de ‘as’ van de twee clubs herrijst per 1 juli van dit jaar één nieuwe vereniging met de naam DVC Appingedam.

De leden van beide verenigingen hebben vrijdag tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering met de fusie ingestemd. Ruim driekwart van de aanwezigen was voor de samensmelting. De jeugd speelt inmiddels al drie jaar succesvol samen onder de naam SJO DVC. Met het ontstaan van de nieuwe club hoopt men voor continuïteit te zorgen, de kwaliteit van het voetbal op te krikken. Dit alles onder het motto: ‘Voetbal voor iedereen.’

Het bestuur van DVC Appingedam bestaat uit Rick van Bostelen/Geert Bijleveld (duo-voorzitterschap), Ap Ploegh (penningmeester), Irene Bos (secretaris), Jan Mooi, Maik Pastoor een Rudi Rondhuis (algemene leden). Makelaardij Meijer en Drenth heeft zich voor de komende drie seizoenen als hoofdsponsor aan de nieuwe club verbonden.

Met de samensmelting schept men hopelijk een nieuw voetbalbolwerk in Appingedam, maar gaat er ook definitief eentje verloren. Appingedam was in het verleden een vereniging waar rekening mee gehouden moest worden. En dat niet alleen in de regio. De club speelde 76 seizoenen lang op de zondag en dat niet zonder succes. Men bivakkeerde achttien seizoenen in de toenmalige Hoofdklasse en presteerde het zelfs om twee keer kampioen te worden. De Noordelijke districtsbeker kwam drie keer in de Damster prijzenkast terecht en er waren kampioenschappen in zowel de eerste, tweede als derde klasse.

In het seizoen 2011/2012 werd het eerste team uit de competitie genomen om later als zaterdagelftal opnieuw aan de start te verschijnen. In de vijfde klasse begonnen stoomde het team door naar de derde klasse. Daar begon de machine te haperen, werd trainer Gerard Zeeman op de keien gezet vanwege de tegenvallende resultaten en staan de witzwarten momenteel op een troosteloze laatste plaats. Net onder buurman De Pelikanen, dat een beduidend minder lange erelijst kan overleggen.

Het eerste elftal reikte tot de tweede klasse waar het tussen 1996 en 2007 in totaal vijf seizoenen verbleef. Sinds het seizoen 2013/2014 zijn de roodwitten in de derde klasse te vinden maar het loopt ook aan de achterzijde van het sportpark momenteel sportief gezien niet op rolletjes. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat beide clubs in het fusiejaar uit de derde klasse worden gewipt en dat het nieuwe DVC Appingedam mag proberen het verloren gegane terrein terug te winnen. Men wil er liever niet aan denken, maar toch…

Niet iedereen is even blij met de samensmelting. Bij beide verenigingen zijn wel diehards met een roodwit of witzwart hart te vinden die niets van een fusie moeten hebben. Die het liefst hun eigen evangelie blijven prediken. Dat zal altijd zo blijven als je je hart aan een club hebt verpand. Het is echter goed dat ook zij vooruit kijken. Even hun roze bril afzetten om naar het grotere geheel te kunnen kijken.

Dat heeft men ook in bijvoorbeeld Winsum (Hunsingo/Viboa), Bedum (CVVB/vv Bedum) en Delfzijl (Neptunia/Eems Boys) gedaan. De tijd brengt het met zich mee dat (voetbal-)verenigingen elkaar steeds meer nodig zullen hebben. Gezamenlijk de touwtjes aan elkaar knopen, de niet te stoppen krimp proberen te bestrijden door krachten te bundelen. Ik voorspel u in de nabije toekomst nog meer fusies.

Eind volgende maand staan De Pelikanen en Appingedam voor het laatst tegenover elkaar. Het zal, ongeacht de uitkomst, een bijzonder duel zijn want het is de allerlaatste keer dat de Damster derby wordt gespeeld. Nog één keer de rivaliteit proeven. Alles willen geven om de buurman af te troeven om vervolgens schouder aan schouder verder door het voetballeven te gaan. Als DVC Appingedam op weg naar nieuwe successen. Daar zal in alle geledingen keihard voor moeten worden gewerkt, want je handtekening onder een fusie-document zetten is één ding. Een garantie voor succes wordt er niet bij verstrekt.

No Replies to "Fusie De Pelikanen en Appingedam een feit"