Prima prestaties turnsters VIOS

De twee VIOS-turnsters Marilynn Raat en Bo Dopma zijn afgelopen weekeinde in actie gekomen tijdens de halve finales van het NK turnen. Ze hoefden deze keer niet zo ver te reizen, de halve finales vonden plaats in het Groningse Bellingwolde. Beiden presteerden goed, maar wisten zich niet rechtstreeks voor de eindstrijd om het Nederlands kampioenschap te plaatsen. Dopma staat als eerste reserve te boek voor het NK.

Marilynn Raat turnde op zaterdag haar halve finale in de derde divisie onder leiding van assistent-trainster Denise Raat. Zij kwam uit in de categorie Pupil 1 N3 en moest het opnemen tegen vierentwintig andere turnsters, waarvan negen doorstroomden naar het Nederlands kampioenschap. Het eerste toestel was voor Raat de vloer. De oefening startte een beetje rommelig, omdat de muziek te vroeg werd aangezet terwijl Raat nog niet klaarstond. Raat herpakte zich en turnde een keurige oefening die haar een 13.500 punten opleverde.

Het volgende toestel was sprong, Raat haar beste en tevens favoriete onderdeel. De handstand overslag over de pegasus werd echter zo goed uitgevoerd dat ze hier met 13.700 punten het hoogste cijfer scoorde van al haar tegenstanders. De streksalto daarentegen werd voor Raat haar doen niet optimaal uitgevoerd zij scoorde hiermee 13.367 punten. Gemiddeld leverde dit 13,534 punten op.

Daarna volgde het derde onderdeel en dat was de rekstok. Ook deze oefening werd foutloos geturnd, inclusief een boven-horizontale opzwaai voor de buikdraai. De score op dit onderdeel was een 12.100. Het laatste onderdeel was de balk. Raat stond er goed voor om zich te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap voor ze aan het laatste onderdeel begon.

De oefening werd met hier en daar een balansverstoring, maar geen val uitgevoerd. Het cijfer 11.700 viel door de vele kleine balansverstoringen wat tegen en dit kostte Raat een ticket voor het Nederlandse kampioenschap. Ze eindigde met een puntentotaal van 50.834 op een 14e plaats. Assistent-trainster Raat en tevens grote zus van Marilynn keek toch terug op een zeer geslaagde wedstrijd zonder grote fouten.

Bo Dopma turnde op zondag haar halve finale in de tweede divisie onder leiding van trainster Sandra Bosman. Zij kwam uit in de categorie Pupil 2 N2 en moest het opnemen tegen vierentwintig andere turnsters, waarvan achttien turnsters naar het Nederlands kampioenschap zouden doorstromen. Dopma begon op de balk, waar zij een prima oefening turnde. Er zaten geen grote balansverstoringen in en de elementen werden strak uitgevoerd. Wel was er een val met boogje voorover. Zij scoorde 12.550 punten voor balk.

Het tweede toestel was de vloer voor Dopma. Hier turnde zij een prima oefening voor haar doen. De jury was echter streng en Dopma viel met tik-tak waardoor zij kostbare punten verloor en niet hoger schoorde dan 11.950 punten. Sprong was het derde toestel. Voor haar handstandoverslag scoorde zij 13.200 punten en voor haar streksalto met hele draai kreeg zij 13.550 punten. Dit leverde het gemiddelde cijfer van 13.375 op.

Het laatste toestel was de brug. Hier lag het niveau erg hoog. Dopma turnde voor haar doen een prima oefening wat goed was voor 13.100 punten. Met een puntentotaal van 50.975 punteneindigde Dopma op een zure negentiende plaats. Dit betekent dat zij eerste reserve is voor het Nederlands kampioenschap op 20 mei in Alphen aan den Rijn. Trainster Bosman keek tevreden terug. Zowel Raat als Dopma stonden wel op de halve finale NK. Het gemiddelde aantal trainingsuren ligt op vijftien per week, terwijl de VIOS-meiden slechts zes uur per week trainen. In dat licht bekeken mogen hun klasseringen goed worden genoemd.

No Replies to "Prima prestaties turnsters VIOS"