Goud voor Celine Veening van Unitas

In sporthal de Mencke in Uithuizen werd zaterdag de eerste voorwedstrijd voor de NTSB-wedstrijd gehouden. Uit naam van GAV Unitas uit Usquert deden drie meiden mee. Voor Celine Veening werd het een succesvolle wedstrijddg, zij pakte namelijk het goud. Lianne Molenberg en Jamie Gloudemans wisten het podium niet te halen.

In de eerste wedstrijd moest Jamie Gloudemans aan de bak (Jeugd 2 G). Zij doet voor het eerst keuze oefenstof en turnde tegen vijftien andere turnsters. Hierbij maak je zelf de oefening die aan bepaalde eisen moet voldoen. Gloudemans begon op vloer. Ze was even de kluts kwijt waardoor ze een element vergat. Hierdoor miste ze een samenstellingseis en een element. Ze krijgt hier 0,6 punten aftrek voor. Verder liet ze een mooi arabier-salto achterover en een vrije radslag zien. Voor de moeilijkheid kreeg ze toch nog 3,2 punten en haar eindcijfer was 11.45 punten en dat betekende het derde cijfer van haar niveau.

Haar tweede toestel was sprong. Hier deed ze twee keer een handstand overslag. Deze voerde ze heel goed uit. Ze kreeg het hoogste cijfer met 11.375 punten. Vol goede moed ging ze naar de brug. Dit vindt ze een lastig toestel. Alles ging echter goed. De buikdraai, opzwaai, het ophurken, springen naar de hogen voor- en achterzwaai en salto af. Hier had ze te weinig hoogte en kwam met haar handen aan de grond. Dit kostte haar een vol punt. Haar eindcijfer op brug was 10.60 punten dit was het zevende cijfer. Na drie toestellen Gloudemans bovenaan. Haar laatste toestel moest echter nog komen en dat was de balk. Dit toestel beheerst ze goed, alleen was dat zaterdag niet het geval. Bij het ophurken viel ze meteen weer van de balk en dat kostte een punt. Ook bij de radslag bleef ze niet op de balk staan, terwijl haar sprongserie te weinig beenspreiding had. Al met al was het een teleurstellende balkoefening. Met een eindcijfer van 8.95 punten eindigde haar balkoefening op de 15e plaats. Hierdoor kwam ze niet op het podium te staan en eindigde ze op de zevende plaats.

In de tweede wedstrijd moesten Celine Veening en Lianne Molenberg aantreden. Veening kwam uit in Jeugd 1 D3 en ging de strijd aan met zeven andere turnsters. Lianne Molenberg kwam uit in Jeugd 1 D2 en moest tegen dertien andere dames. Beide Units-leden deden de voorgeschreven oefenstof.

Veening begon met sprong. Zij deed hier twee keer een handstandoverslag over de kast. Deze voerde ze keurig netjes uit en scoorde dan ook met 11.475 het hoogste cijfer van haar niveau. Na sprong ging ze naar brug. Het ophurken vond ze erg lastig, dus dat liet ze achterwege. Een goede keuze, want ondanks dat het nu een min variant was en 0,3 punt van de moeilijkheidswaarde afging, voerde ze deze wel keurig uit zonder een val te riskeren. Ze kreeg nu voor de moeilijkheid 4.2 punten en haar eindcijfer op brug was 12.1 punten, het derde cijfer in haar niveau. Het derde toestel was de balk. Zowel in de oefening van Veening als Molenberg zaten heel veel draaien en moeilijke pasjes waardoor de oefening erg lastig was.

Tijdens het inturnen lukte de koprol voorover tot stand niet, daarom werd er voor gekozen om een klemrol te maken. Veening zat goed in de wedstrijd en maakte geen grote fouten. Ze bleef keurig op de balk staan en werd beloond met het hoogste cijfer (12.2) en de hoogste moeilijkheidswaarde (4.8). Na drie toestellen stond ze fier aan de leiding en kon een podiumplaats haar eigenlijk niet meer ontglippen.

Haar laatste toestel was vloer. Deze beheerst ze heel goed en voerde ze keurig uit. Achteraf maakte ze wel een hele grote fout door in plaats van een loopsprong-kattesprong, loopsprong-sisonne te maken. Dit kostte haar 2.3 punten van de uitvoering en 0.3 punt van de moeilijkheidswaarde. Haar eindcijfer op vloer was 11.65 punten. Ondanks de grote fout bleef ze ruim aan de leiding staan en mocht ze op de hoogste trede van het podium gan staan. Vol trots kreeg ze de gouden medaille omgehangen.

Lianne Molenberg begon op vloer. Hier turnde ze een keurige oefening zonder grote fouten. Ze werd beloond met het tweede cijfer, namelijk 13.55 punten. Haar tweede toestel was de sprong. Ook Molenberg turnde twee keer een handstandoverslag over de kast. Deze beheerste ze erg goed. Dit was aan haar cijfer te zien, wnt ze scoorde met 11.525 punten het tweede cijfer. Vol goed moed ging het op naar de brug. Ook hier maakte ze geen grote fouten, turnde keurig in een keer door en sloot af met een plus-variant door met een salto van de brug te landen. Ze kreeg hier het derde cijfer voor: 13.4.

Na drie toestellen stond ze bij de beste drie en had dus alle zicht op een podiumplaats. Maar net als Gloudemans moest ook Molenberg haar wedstrijd afsluiten met een balkoefening. Net als bij Gloudemans schoot de stress erin en begon ze erg onzeker op de balk. Bij het ophurken maakte ze al een wankeling. Bij haar eerste houding viel ze eraf, waarna de spanning alleen maar toenam. De sprongen waren te laag, in de draaien maakte ze grote wankelingen, viel er nog een keer af en ook bij de radslag viel ze eraf. Kortom een zeer teleurstellende balkoefening waar ze uiteindelijk met drie vallen 8.6 punten voor kreeg. Hierdoor eindigde ze op de vijfde plaats en viel buiten de prijzen.

Toch kijkt Linda Uilhoorn, trainster van GAV Unitas terug op een goede en leerzame wedstrijd. ‘Celine heeft gevlamd op de wedstrijd, Lianne heeft drie toestellen super gedaan en moet nu vooral hard gaan werken op de balk. Ook Jamie weet nu goed waar ze aan moet werken. De tweede voorwedstrijd is op 20 mei in Loppersum. Dan staan ze er hopelijk weer en gaat het dan bij alle drie turnsters vier toestellen goed.’ Na de tweede voorwedstrijd wordt er gekeken welke turnsters doorstromen naar de finale op 10 juni in sporthal de Mencke in Uithuizen.

No Replies to "Goud voor Celine Veening van Unitas"