Volleybaldames GAV Unitas kampioen

Nadat het eerste herenteam van GAV Unitas vorig seizoen voor het eerst uitkwam in de NeVoBo-competitie en deze succesvol afsloot door kampioen in de derde klasse te worden,  besloten de dames ook nog een carrièreswitch te maken. En met succes, want na een overwinning op Donitas uit Groningen kon de champagne dinsdag ontkurkt worden. Het kampioenschap was binnen.

De dames van GAV Unitas kwamen jarenlang uit in de Noordelijke Volleybal Competitie. Een competitie tegen teams uit de directe omgeving. Jaar in jaar uit kwamen ze dezelfde teams en dames tegen. Na de overstap begonnen de Usquerder dames onderaan. Ze kwamen uit in de vierde klasse met tien tegenstanders. Die kwamen uit Bedum, Oldehove, Leens, Groningen, Hoogezand en Scheemda. Een trainer hadden ze niet, dus vol goede moed werd er iedere dinsdag zelfstandig getraind.

Het team bestond uit spelverdeler Dineke Reitzema, aanvallers Trees Molenberg, Linda Uilhoorn, Marina Bakker, Marian Bakker, mid-aanvalsters Grietje Weessies, Margreet van Alteren en Menke Weessies. Sabine Wiersema moest aan het begin van het seizoen door privé-omstandigheden afhaken. Er kwamen al snel twee nieuwe speelsters in de persoon van Sietske Blom en Janieke Bathoorn. Deze twee dames moesten hun plekje eerst een beetje vinden maar horen er nu helemaal bij. De eerste wedstrijd werd thuis gespeeld tegen DIO Bedum 8. De dames stonden geheel onbevangen in het veld. De eerste drie sets werden redelijk eenvoudig gewonnen waardoor de eerste overwinning een feit was. Overrompeld door de overwinning verzwakten ze de vierde set en die werd dan ook nipt verloren: 24-26.

De volgende wedstrijd was uit tegen DIO Bedum 9. In Bedum wordt gespeeld op vier velden wat de nodige lawaai met zich meebrengt. Normaal gesproken maken de Unitas-dames het lawaai maar hier vielen ze volledig in het niet. De wedstrijd werd eenvoudig gewonnen met 0-4. De volgende wedstrijd was tegen Kroton 7 in de stad Groningen. De tegenstanders keken enigszins argwanend naar Unitas. Het leeftijdsverschil was namelijk erg groot maar het niveau nog veel groter. De fouten die gemaakt werden, waren eigen fouten. Met slechts 13 punten tegen in 4 sets was het bijna gênant om tegen te spelen. Achteraf bleek dat deze dames nog maar enkele weken volleybalden.

De wedstrijd tegen Krathos uit Hoogezand was toch een heel andere wedstrijd. Hier speelden duidelijk geroutineerdere speelsters die het Unitas moeilijk maakten. De eerste twee sets werden zwaar bevochten, maar wel gewonnen. In de derde set kreeg de aanvalster van Krathos een vervelende kuitblessure en moest het veld verlaten. Hierdoor werd de set vrij eenvoudig gewonnen: 7-25.

Blij met de overwinning werd de vierde set met 25-18 verloren. De volgende wedstrijden tegen Abiant/Set Uppers uit Scheemda, Merna uit Leens, Lycurgus uit Groningen, Voklubol uit Oldehove, Oryx uit Groningen, Kroton uit Groningen en DIO Bedum 9 werden redelijk eenvoudig met 4-0 gewonnen. Als het al eens moeilijk werd, kwam het door Unitas zelf.

De thuiswedstrijd tegen Krathos uit Hoogezand was eigenlijk de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Vol goede moed en motivatie werd aan het duel begonnen. Dat het voor beide partijen de wedstrijd van het seizoen was, was te merken aan de geweldige rally’s. Er werd  voor ieder punt geknokt. De eerste set werd de thuisploeg gewonnen: 25-22. De tweede en derde set werden door Krathos gewonnen (25-27 en 24-26) en daar waren e maar wat blij mee. Hierdoor verzwakten ze enigszins en pakte Unitas de vierde set met 25-18. Dit was de mooiste partij van het seizoen. Na afloop werd er nog even gezellig na gezeten en afgesproken om na de competitie een oefenpotje te gaan spelen. De wedstrijden die volgden tegen Abiant/Set Uppers, Donitas, Voklubol en Lycurgus werden weer eenvoudig met 4-0 gewonnen.

Met nog vier wedstrijden te spelen stond Unitas acht punten voor op de nummer twee. De volgende thuiswedstrijd was tegen Oryx. De Eerste drie sets werden redelijk eenvoudig gewonnen. Bij Unitas ging de scherpte eraf en de een na de andere onnodige fout werd gemaakt. Oryx liet zich niet van de wijs brengen en sleepte de laatste set binnen met 21-25.

Met nog twee wedstrijden te spelen stonden de Usquerder dames zeven punten voor op Krathos uit Hoogezand en tien punten op DIO/Bedum 8. De thuiswedstrijd van afgelopen dinsdag tegen Donitas uit Groningen zou dus al vroegtijdig de beslissing kunnen brengen over het verdere verloop van de competitie.
Er was nog even wat twijfel of ze de studentes wel een zestal speelsters zouden kunnen optrommelen, maar dat lukte uiteindelijk. De gasten mochten beginnen maar de eerste opslag ging meteen het net in dus mocht Unitas het proberen.

Spelverdeelster Dineke Reitzema maakte een lange serie opslagen waar de tegenstanders het zeer moeilijk mee hadden. Door een fout aan de zijde van Unitas ging de opslag één keer terug naar de tegenstander. Vervolgens maakte Marian Bakker een serie mooie opslagen en Margreet Wieringa mocht de set uit serveren. Van een echt spel mocht niet gesproken worden, de eerste set werd erg eenvoudig met 25-2 gewonnen.

De spanning was van de wedstrijd en er werd iets losser gespeeld waardoor er ook wat meer fouten door Unitas werden gemaakt. Hier profiteerde Donitass van. Vooral de opslag liep niet helemaal lekker, maar ook deze set werd gewonnen: 25-11. Met twee gewonnen sets waren de dames van Unitas al kampioen. Maar natuurlijk wilden ze ook de laatste twee sets winnen. Dat deden ze simpel. De derde set werd wederom met 25-2 gewonnen. De scherpte was weg waardoor in de vierde set weer veel onnodige fouten werd gemaakt. Maar ook de vierde set werd met winst afgesloten: 25-12.

Voor het publiek was het geen hoogstaande wedstrijd maar het kampioenschap van de vierde klasse was wel binnen. De dames van Unitas moeten op 20 april nog één wedstrijd uit spelen tegen DIO/Bedum 8. Zij staan op de derde plaats. Natuurlijk werd er na afloop nog even gezellig na gezeten door de speelsters, coach Johannes Schollema en supporters. Unitas hoopt spoedig een trainer te vinden, want in de derde klasse zal het zeker niet zo gemakkelijk gaan als afgelopen seizoen.

No Replies to "Volleybaldames GAV Unitas kampioen"