Esther Doff stopt na drie decennia LSV

Volleybalster Esther Doff heeft een punt gezet achter haar actieve loopbaan als spelverdeelster van LSV uit Loppersum. Na meer dan 35 jaar met de neus aan het net te hebben gestaan, vindt ze het mooi genoeg geweest. ‘Eigenlijk wilde ik er enkele jaren geleden al mee stoppen, maar nu is het moment echt aangebroken om naar mijn lichaam te luisteren. Ik heb prachtige jaren gehad, die wilde ik op een waardige manier afsluiten en dat is me gelukt. Het is nu aan anderen om het vaandel te dragen’, zegt de sportvrouw in hart en nieren.

Je kunt zeggen wat je wilt van Esther Doff maar het is in ieder geval zeker dat ze, in alles wat ze doet, volleybal ademt. Het zit de goedlachse in het bloed. Dat is op zich geen wonder, want ze sloeg als elfjarige de ballen al over het net. ‘Zo lang je speelt, sta je er eigenlijk niet bij stil wat je in de loop der jaren allemaal meemaakt. Het zal ook nog wel even duren voordat het echt doordringt, maar het zijn in ieder geval mooie jaren geweest’, vertelt ze.

Doff kreeg zaterdag een prachtig afscheid van haar clubgenoten en geeft toe dat ze wel even een traantje heeft gelaten. Wel moest er nog even van Dovo worden gewonnen. Met dat team hadden de Lopsters namelijk nog een appeltje te schillen. Na een 2-0 voorsprong in sets kwamen de gasten terug tot 2-2, maar uiteindelijk wist de thuisclub toch met 3-2 te winnen. Doff: ‘Het zal je toch overkomen dat je tijdens je afscheid verliest. Ik dacht, dat gaat mij niet gebeuren.’

Het tekent de gedrevenheid waarmee de sportvrouw pur sang is besmet. Aan de hand van wat zij noemt haar ‘volleybalmoeder’ Marion Balkema en trainer Bert Buitjes groeide ze uit tot een gewaardeerd speelster die niet alleen bij LSV successen vierde. Doff wist het op jonge leeftijd tot het Districtsteam te schoppen, speelde bij Lycurgus in Groningen en kwam uit bij het inmiddels gefuseerde Thalassa uit Delfzijl, waar ze samen met haar nicht Irma speelde. ‘In totaal heb ik zeker vijftien jaar met Irma samen gespeeld en hebben we heel veel beleefd, zoals promoties en de tijd met Bert Buitjes. Het waren gewoon prachtige jaren’, zegt Doff.

De uitstapjes naar andere verenigingen waren volgens haar leuk, maar ze kon er haar ei niet kwijt en besloot net als haar nicht naar LSV terug te keren. De vrouw die zelfs aan de zijde van trainer Jaap Danhoff verzorgster is geweest van SC Loppersum, was weer thuis.
Ze maakte bij LSV van alles mee, waaronder promotie naar de derde divisie. ‘Dat was natuurlijk een van de hoogtepunten. Daar doe je het uiteindelijk voor. Maar als ik heel eerlijk ben, kan ik rustig zeggen dat we het altijd wel leuk hebben gehad. Zelfs in de periode dat we geen trainer hadden en ons zelf moesten coachen. Ideaal was het niet, maar het lukte wonderwel goed omdat de ploeg in de basis goed stond. Die bestond, behalve uit Doff zelf, uit Judith Tack, Martina Haak-Snoek, Gineke Hoekzema en Suzan Haak-Weerman. Het kwintet werd ook wel eens gekscherend de vijf musketiers genoemd.

Het valt haar niet licht om toe te geven dat het een hele stap is geweest om een streep onder haar actieve sportloopbaan te zetten. Tegelijkertijd stopt ze ook met de bestuursfunctie binnen de club en dus rijst de vraag wat ze straks gaat doen. Doff: ‘Ze zeggen altijd dat je in een zwart gat valt, maar dat moet ik nog zien. Ik stop dan wel, maar sport blijft leuk. Ik mag ook graag naar een potje voetbal kijken. Het is ook niet zo dat ik voor de vereniging verloren ga. Als ze ergens ondersteuning bij nodig hebben ben ik er. Ik moet echter realistisch blijven. Mijn knieën hebben heel wat te verduren gehad en in een daarvan zit amper nog kraakbeen. Mijn huisarts heeft me al eens geadviseerd om er maar een punt achter te zetten. Het heeft alleen even geduurd voor ik naar mezelf heb willen luisteren.’

Esther Doff stapt dan weliswaar uit de volleybalarena, voor opvolging is gezorgd want dochter José is in de voetsporen van haar moeder getreden. Of zij het ook zo ver zal schoppen? Ze zeggen vaak dat het in de genen moet zitten. Als dat zo is, zit het wel goed en zal de naam Doff nog lang in de gelederen van volleybalvereniging LSV doorklinken.

Op bovenstaande foto van Menne Tillema is Esther Doff (tweede vanaf links) volledig geconcentreerd tijdens haar laatste duel tegen Dovo.

No Replies to "Esther Doff stopt na drie decennia LSV"