Boerencollectief redding voor Oldambtster Boys?

Je hoort er meestal weinig van. Ze opereren in de anonimiteit, worstelen wekelijks om het hoofd boven water te houden, maar zijn er wel degelijk. De kleine clubs die zich met minimale middelen en maximale inspanningen staande moeten zien te houden. Oldambtster Boys is zo’n club. Daar heeft men een boerencollectief in het leven geroepen om de levensvatbaarheid van de vereniging te bewaken en waar mogelijk te vergroten.

Spelend op het sportpark aan de Hamrikkerweg in Nieuw-Scheemda weet men daar als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om een vereniging draaiende te houden. Je leden iets te kunnen bieden. En juist dat is waar het vaak mis gaat. Voetbal is nog altijd een grote sport, maar het is voor veel sporters al lang niet meer vanzelfsprekend dat voetbal ook de eerste sport is.

‘Wij willen als club graag groeien. Dat is al lastig genoeg en aangezien er in het dorp veel openbare gelegenheden zijn gesloten, wordt de voetbalvereniging steeds meer de ontmoetingsplaats voor de dorpelingen. Om de club te behouden is er gekeken wat er gedaan kon worden om nieuwe leden te trekken’, zegt Alexander Jansen. Hij is jeugd-coördinator van de Boys en het zal hem als muziek in de oren hebben geklonken toen het voorgestelde initiatief werd omarmd.

Oldambtster Boys heeft namelijk iets bijzonders verzonnen om de mensen aan zich te binden. Er bevinden zich veel agrariërs binnen de gelederen van de zondag-vijfdeklasser. Vanwege dat feit besloot men een boerencollectief in het leven te roepen. Die moest voetballen zonder contributie te betalen mogelijk maken. Voor de jeugd wel te verstaan.

De Nieuw-Scheemders willen de jeugd op die manier naar de club lokken en bestaande jeugdleden de mogelijkheid bieden om hun interesse in Oldambtster Boys te bewaren. Je moet er maar op komen. Het gaat om drie grote boerenbedrijven in de regio Nieuw Scheemda/ t’Waar. Daarnaast zijn er tientallen donateurs en sponsoren die hier aan mee willen doen.

Bedragen mag Jansen niet noemen, maar het is in ieder geval dusdanig veel dat de jeugd nog jaren vooruit kan om competitie te spelen bij de Boys. Het collectief zorgt dat de competitie en kleding betaald worden. Zij staan eveneens garant voor de contributie die anders door de ouders betaald zou moeten worden. Eerdere pogingen in die richting werden door de leden afgeschoten.

Op de vraag of het geen vorm van oneerlijke concurrentie is ten opzichte van andere clubs, zegt Jansen: Ik snap de redenering wel, maar het is geenszins de bedoeling om leden van andere verenigingen af te snoepen. Wij willen het extra steuntje zijn voor jongens en meisjes die willen proberen te gaan voetballen. Enerzijds omdat ouders wellicht de financiële middelen niet hebben of dat ze niet weten of hun kind voetballen wel leuk zal vinden. Dan is dit een mooi alternatief.
Oldambtster Boys heeft inmiddels weer zestien jeugdleden, die allemaal een tijdje gestopt waren met voetballen. Het niet meer leuk vonden bij hun oude club of nog nooit hebben gevoetbald. Zij moeten aan de hand van enthousiaste trainers het spelletje aanleren en declub meer toekomstperspectief bieden.

De lokale jeugd weet de weg naar het sportveld wel te vinden, volgens Jansen is het tijd geworden dat ook jeugd uit de omliggende dorpen Nieuwolda, Wagenborgen en Woldendorp wordt bereikt. Volgens hem komen ze terecht bij een vereniging waar saamhorigheid hoog in het vaandel staat en waar ieder lid gewaardeerd wordt.

Jansen: ‘We zijn op zoek naar jongens en meisjes tussen 12 en 15 jaar die in het shirt van Oldambtster Boys willen schitteren. Er wordt op dinsdag en donderdag van 18.30 tot 19.45 uur getraind. Belangstellenden kunnen zich via het mailadres oldambtsterboys@hotmail.com melden.

No Replies to "Boerencollectief redding voor Oldambtster Boys?"