Volleyballers GAV Unitas jagen op vierde titel

De volleyballers van GAV Unitas uit Usquert werden donderdagavond in de eerste set bijna de Uithuizer sporthal de Mencke uitgeveegd (11-25). Het team van coach Johan Dob wist zich echter te herpakken. Men boog de 0-1 achterstand tegen de heren van VIOS Kolham om in een 3-1 eindstand. Komend weekeinde kan in Groningen de vierde titel op rij worden behaald. Om dat doel te bereiken moet men nog wel met thuisclub Oranje Nassau afrekenen.

De entourage in de sporthal was om je volleybalvingers bij af te likken. In de kantine stond de disco klaar. De hal werd door een deejay met muziek gevuld en langs het veld waren de toeschouwers rijkelijk aanwezig. Alle ingrediënten voor een topavondje volleybal waren aanwezig. Nu moesten de acteurs het nog even waarmaken. Voor zowel VIOS als Unitas waren de belangen groot. De thuisclub moest minimaal met 3-1 winnen om zichzelf een goede uitgangspositie te verschaffen voor het allesbeslissende duel met Oranje Nassau. VIOS wilde eveneens graag winnen, want in dat geval zou het kampioenschap zo goed als zeker zijn behaald.

Zoals gememoreerd liep de eerste set voor geen meter. De gastheren keken al snel tegen een onoverbrugbare achterstand aan en moesten dan ook met 11-25 buigen. Geen al te beste start van het duel waar zoveel spanning op stond en misschien was dat wel het probleem bij de Usquerders.

Coach Dob moest even wat harde woorden tot zijn mannen spreken om ze weer bij de les te krijgen en dat bleek geen overbodige luxe. In de tweede set werd behoorlijk meer strijd getoond en kreeg VIOS het een stuk moeilijker om tot scoren te komen. Het ging lang gelijk op, maar tegen het einde wist GAV Unitas toch een gat te slaan. De voorsprong werd niet meer weggegeven (25-18) en met de 1-1 tussenstand was de spanning weer volledig terug in de wedstrijd.

In de derde set gaven de teams elkaar geen duimbreed toe. Fraaie rally’s werden afgewisseld met simpele fouten en lucky punten, maar het publiek kreeg in ieder geval waar het voor gekomen was. Men wilde spektakel en werd op de wenken bediend. Het was andermaal aan het einde van de set dat er een gat werd geslagen en ook nu was het GAV Unitas dat de langste adem bleek te hebben: 25-19.

Alsof de spanning van de wedstrijd nog niet groot genoeg was, gooiden de teams er in de vierde set nog een schepje bovenop. Bij een 23-23 stand was wel duidelijk dat VIOS alles moest geven om er in ieder geval nog een vijfde set uit te slepen om kans op de wedstrijdwinst te maken.

GAV Unitas was in die fase echter het gelukkigst en besloot de wedstrijd met een spectaculaire rally waarbij het de toesschouwers op de banken kreeg. Uiteindelijk trok de thuisclub met 25-23 aan het langste eind. Door de overwinning staat GAV Unitas nu een punt boven VIOS Kolham en beide teams moeten volgende week zaterdag hun laaste wedstrijd spelen dan wordt er beslist wie dit jaar kampioen wordt.

* GAV Unitas – VIOS Kolham 3-1. Setstanden 11-25, 25-18, 25-19 en 25-23.