Middelstum simpel langs De Fivel

Middelstum heeft op vrij eenvoudige wijze met buurman De Fivel afgerekend. Het team van trainer Raymond Scholtens had halverwege het thuisduel al een 3-0 voorsprong genomen. Ondanks het feit dat de tweede helft van een beduidend minder gehalte was, lieten de gastheren de soep na de rust niet meer aanbranden. De Fivel wist pas in de slotminuten iets terug te doen middels een benutte strafschop, waardoor de eindstand op 3-1 werd bepaald.

Trainer Simon Schuil van De Fivel richt zich met zijn team op de plek die nacompetitievoetbal moet opleveren. Daarvoor zou in eerste instantie met Middelstum afgerekend moeten worden. De Riepsters hadden nog een appeltje te schillen met de elf van trainer Raymond Scholtens, die eerder dit seizoen het andere Oranje in eigen huis met 1-3 de baas wist te blijven.

Waar De Fivel met de gedachten zat, zal altijd wel een raadsel blijven. De bezoekers lieten zich vanaf de aftrap de kaas van het brood eten en keken binnen enkele minuten al tegen een achterstand aan. Een goede pass van Thijs Hoekzema werd door Anne Vaatstra tot doelpunt gepromoveerd: 1-0.

Ook na die treffer was Middelstum oppermachtig. De thuisclub speelde uitstekend, was sterker in de persoonlijke duels en was na een kwart duel opnieuw succesvol. Prima combinatievoetbal eindigde met een bal op Gerard Bronsema die doelman Ruud Kuizenga voor de tweede keer het nakijken gaf: 2-0.

Er was geen enkel aanknopingspunt in het spel van De Fivel te vinden dat op herstel leek. De gasten bleven achter hun opponenten aan lopen en waren geen schim van het elftal dat een week eerder nog op overtuigende wijze met Amicitia VMC had afgerekend. Het besef dat er wel degelijk iets op het spel stond, leek niet bij de gasten aanwezig. Wat De Fivel nu liet zien, kon de term aanmodderen gemakkelijk doorstaan.

Dat Middelstum de marge zou vergroten, leek slechts een kwestie van tijd. Het bleef voor Schuil en de zijnen bij een derde goal, daar waar de score gemakkelijk hoger had kunnen uitvallen. Kristian Boelema tekende voor de 3-0 ruststand en bezorgde de thuisclub een rustgevende voorsprong.

De verwachting was dat De Fivel na de pauze wel wat anders uit de kleedkamers zou komen. Dat was ook zo, al had dit meer met de personele bezetting te maken. Doelman Ruud Kuizenga bleef met een knieblessure achter. Zijn plaats onder de lat werd door Thomas van der Veen ingenomen. Arjan de Vries completeerde het elftal uit Zeerijp.

De bezoekers probeerden er in het tweede bedrijf wel iets van te maken, maar wisten weinig af te dwingen. Er werd wel druk gezet, maar dat gebeurde met zo weinig overtuiging dat niemand van de Middelstummers er echt wakker van lag. De gastheren kregen alle tijd en ruimte om te voetballen en hadden vanaf elf meter nogmaals moeten scoren. De penalty van Gerard Bronsema, gegeven na een overtreding op Hoekzema, belandde echter op de paal.

Bij Middelstum was de fut er daarna een beetje uit. Het eerste uur van de wedstrijd had heel wat van de krachten gevergd en dit, in combinatie met de voorsprong, leidde tot een matig slotakkoord. Ook daarin kwam de zege van de thuisclub niet in gevaar. In de slotminuten mocht De Fivel nog wel een strafschop nemen toen Laurens Hijlkema tegen het gras werd gewerkt. Emiel Bos nam de aanloop en zorgde voor de 3-1 eindstand.

Coach Raymond Scholtens was uiteraard in zijn nopjes met het optreden van zijn team. ‘We wisten dat ze ons graag terug wilden pakken voor de 3-1 nederlaag in Zeerijp, maaar daar hebben we ze geen enkele kans voor gegeven. In de eerste helft waren we veruit de betere ploeg en had het bij rust ook wel 6-0 kunnen staan. Dat we op een gegeven moment slordiger begonnen te spelen is wel verklaarbaar. Je waarschuwt er voor in de rust, maar het gaat toch in de koppies zitten dat je weinig van een tegenstander te duchten hebt. Hoe dan ook, dit is een lekkere overwinning. Formeel gesproken zijn we nog niet veilig, maar het moet wel erg gek lopen willen we niet in de vierde klasse blijven.’

Simon Schuil was geschrokken van dat wat zijn spelers hadden laten zien. ‘Ik snap er helemaal niks van. Na vorige week had ik toch wel het idee dat iedereen goed besefte wat we nog konden bereiken. Dit leek echter nergens op. We hebben de eerste helft compleet weggegeven. Het was bar slecht van onze kant en leek helemaal nergens op. Ook in de tweede helft hebben we geen vuist kunnen maken. Het zal volgend weekend heel anders moeten tegen HS ’88. Ik hoop dat iedereen in de gaten heeft dat er iets rechtgezet moet worden.’

* Middelstum – De Fivel 3-1 (3-0). Anne Vaatstra 1-0; Gerard Bronsema 2-0; Kristian Boelema 3-0; Emiel Bos (strafschop) 3-1 (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Middelstum simpel langs De Fivel"