Wie wint laatste Damster derby?

Op het Wellemansportpark in Appingedam staat zaterdag een bijzonder duel op het programma. Nog een keer wordt er afgetrapt voor de Damster derby. De tweestrijd tussen De Pelikanen en Appingedam. De voordeurdelers gaan later dit jaar fuseren tot de Damster Voetbal Combinatie oftewel DVC. De jaarlijkse burentwisten zijn na dit seizoen definitief verleden tijd. Geen strijd meer tussen het rood en wit van de Peli’s en het wit met zwart van Appingedam.

Hoe de toekomst er ook uit zal zien, er zal nog nooit zoveel gepraat zijn over een onderling duel dan de confrontatie die er aan zit te komen. En dat heeft alles te maken met de penibele situatie waarin beide teams zich bevinden. Als de beslissingen volgende maand zijn gevallen, zou het namelijk zo maar eens kunnen zijn dat Appingedam in één klap twee derdeklassers kwijt is.

Appingedam staat momenteel voorlaatste in de 3e Klasse C met een totaal van 19 punten uit 23 wedstrijden. Dat is een punt minder dan buurman De Pelikanen heeft verzameld. De weg naar een plek die buiten rechtstreekse degradatie, of op zijn minst degradatievoetbal moet leiden lijkt, met nog drie competitieronden te gaan, op een onbegaanbaar pad. En toch zullen beide teams er alles aan doen om het maximale uit de resterende wedstrijden te halen.

Te beginnen dus met de tweestrijd van komend weekend. Het is ondenkbaar dat er cadeautjes worden uitgedeeld. Daarvoor is de sportieve rivaliteit tussen beide verenigingen te groot. Leg je oor te luister op beide velden en je krijgt verschillende reacties. ‘Ze mogen dan wel denken dat we straks één vereniging zijn, maar we geven ze met alle liefde nog een draai om de oren’, klinkt het uit de mond van een roodwitte. ‘Appingedam en De Pelikanen samen? Het zal met het oog op de toekomst allemaal wel nodig zijn, maar van mij had het niet gehoeven. En als we Peli zaterdag op een nederlaag kunnen trakteren, moeten we het zeker niet laten. Gewoon er vol op klappen’, verduidelijkt een supporter van Appingedam.

Zomaar twee meningen die doen vermoeden dat er op het Damster sportpark sportief vuurwerk zal worden afgestoken. Dat is in het verleden al meerdere keren gebeurd. Als we niet al te ver in de historie terug duiken, komen we in het seizoen 2012/2013 de eerste confrontaties tegen.
Ronduit bizar was de aanloop naar de wedstrijd die toen bij Appingedam werd gespeeld. De spelerspassen van de thuisclub waren zoekgeraakt en uiteindelijk besloot de KNVB de Damsters toestemming te verlenen om dan maar zonder te voetballen. In dat duel werd zeven keer gescoord. Appingedam won uiteindelijk met 4-3. Later dat seizoen deden de witzwarten het nog eens dunnetjes over (0-1) en was Johannes Huisman de matchwinnaar.

Een seizoen later kwamen beide teams elkaar opnieuw tegen en ook nu begon Appingedam de tweestrijd met een overwinning, deze keer op het veld van de ‘vijand.’ Op het eigen terrein besloten de clubs de strijdbijl te begraven bij een 2-2 stand. Beide verenigingen gingen door dat resultaat de nacompetitie voor promotie in.

Twee seizoenen geleden voelde De Pelikanen zich tekort gedan toen het eigenlijk had moeten winnen, maar door een fraaie goal van Jivan Vroom werd geveld. Later dat voetbaljaar nam Peli sportief revanche en blies een onthutsend zwak spelend Appingedam met 0-4 van het eigen veld. Dat huzarenstukje herhaalden ze de vorige competitie. Toen wisten ze zelfs twee keer te winnen. ‘Onder’ de tribune werd het 1-3 en op eigen veld stond er na negentig minuten 2-1 op het bord.

Dit seizoen doen beide teams het niet best. De Pelikanen kreeg tot nu toe dertien nederlagen te slikken en bij Appingedam staat de teller op veertien. De slechte prestaties hebben trainer Gerard Zeeman de kop gekost. Zijn collega Remy van der Wal zit ondanks de teleurstellende balans nog wel altijd op de bank bij De Pelikanen.

Van het eerste duel dat beide teams deze competitie tegenover elkaar bracht, zullen weinigen wakker hebben gelegen. De wedstrijd eindigde in de overbekende brilstand. Met vier overwinningen en een gelijkspel uit negen confrontaties op zak kun je cijfermatig snel constateren dat Appingedam zaterdag in het voordeel is.

De grote vraag is wat de Damsters, waar nu Bob Mulder de scepter zwaait, aan dit gegeven hebben. Mulder vindt dat het team de laatste tijd beter is gaan voetballen. En ja, ze wisten het veel hoger geklasseerde ploegen knap lastig te maken, maar gingen tegen eveneens slecht presterende teams wel onderuit.

Beide ploegen zullen de huidige competitie op een waardige manier willen afsluiten. Er zal hoe dan ook iemand moeten winnen om de kans op klassenbehoud levendig te houden. Puur naar de stand kijkend zou je zeggen, zonder de buren op de tenen te willen trappen, dat het dan maar De Pelikanen moet worden. Die zijn er echter ook nog lang niet met een driepunter.

Het gat naar de veilige tiende plek bedraagt zeven, respectievelijk acht punten. Ook de andere ploegen die op de wip zitten zullen zich echter niet zonder slag of stoot omver laten kieperen.

Zaterdagmiddag even voor half vijf weten we meer. Kan men de balans opmaken en misschien al wel uitrekenen hoe groot of klein de kans op lijfsbehoud is. Wie de mogelijke tegenstanders zijn waar men wellicht mee moet afrekenen om Appingedam ook volgend seizoen een derdeklasser te kunnen schenken.

No Replies to "Wie wint laatste Damster derby?"