Succesvolle 31e editie Winsumer Wierdentocht

De wind door de haren, de weidsheid van het Groninger landschap ervaren waar de elementen vaak vrij spel hebben, de voldoening over de eigen prestatie, de conditie opvijzelen of gewoon van de omgeving genieten. De 31e editie van de Winsumer Wierdentocht, georganiseerd door Toer Fiets Club Winsum, heeft alle ingrediënten in huis. De doorgewinterde toerfietser of de recreant, iedereen kwam zaterdag weer aan zijn trekken. En dat waren er nogal wat, want er verschenen maar liefst 835 deelnemers aan de start. Onder hen bevond zich ook Commissaris van de Koning René Paas.

De Winsumer Wierdentocht, door de landelijke organisatie voor toerfietsers gekwalificeerd als erkende toertocht, voerde volledig over verharde wegen, waarbij zoveel mogelijk wierden overwonnen moesten worden. Het gaat tijdens een dergelijke toertocht vooral om de deelname. Het volbrengen van de 55, 100 of 150 kilometer.

Het fietsfestijn was eigenlijk onderdeel van een promotiefeest van het kanodorp, waarbij ook aan het winkelend publiek werd gedacht. En finishen op het Boogplein in hartje Winsum geeft uiteraard altijd wat extra cachet aan het geheel. Of, zoals een van de deelnemers het onder woorden bracht; ‘Het is niet te vergelijken natuurlijk, want je rijdt niet over de Alpe d’Huez of de Mont Ventoux, maar het geeft je toch een beetje het Tour de France-gevoel.’

Een fietser uit het Westen van het land roemde de organisatie voor de perfecte verzorging en de volledig bepijlde route. ‘Ik kom uit een deel van Nederland dat niet zo rijk gezegend is met dit soort landschappen en deze tocht heb ik nog nooit eerder gereden, maar wat is dit mooi man. Volgend jaar ben ik er weer bij.’

De Winsumer Wierdentocht bracht je als liefhebber dan ook langs en over de vele voor Groningen zo karakteristieke wierden, waarbij het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het Reitdiepdal en het Hogeland werden doorkruist. Een klassieker die iedere deelnemer wel iets te bieden had.

De start was bij Marenland Recreatie en bracht de deelnemers aan de kortste afstand (55km) in de richting van Warffum, waar zich het keerpunt bevond. De fietsers die voor de 100 kilometer hadden gekozen, gingen de andere kant op en maakten bij Zoutkamp de draai terug naar Warffum om vervolgens richting start- en finishplaats terug te keren.

Voor de doorgewinterde toerfietser lag er een hele andere uitdaging te wachten. Zij kregen 150 kilometer voor de kiezen waarbij men niet alleen Zoutkamp en Warffum aandeed, maar vervolgens dieper het Hogeland werd opgestuurd om uiteindelijk via Wirdum naar start en finish terug te rijden. Even bijkomend op een bankje vertelt een van de fietsers dat het vooral om genieten gaat. ‘Je krijgt het Groninger landschap in vogelvlucht te zien. Dan moet je er niet door racen, maar af en toe gewoon even afstappen om van het uitzicht te genieten.’

Ook Commissaris van de Koning René Paas was op de fiets gestapt. Het was zijn eerste Wierdentocht, maar hij had er van genoten. ‘Het was een toptocht door een prachtig gebied’, aldus de CdK. En dat compliment kon de organisatie in zijn zak steken (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Succesvolle 31e editie Winsumer Wierdentocht"