Spannende races op grasbaan Westeremden

Het ijsbaanterrein De Wierde in Westeremden vormde zaterdag het sfeervolle decor voor de eerste van twee grasbaanwedstrijden die dit jaar door de Stichting Baansport Westeremden (SBW) worden georganiseerd. De grasbaanmat lag er uitstekend bij en het beetje regen dat in de dagen voor de races was gevallen, bleek voldoende om de baan in perfecte staat te krijgen en sproeien bleek dus niet nodig. Het publiek kreeg spannende wedstrijden te zien.

Deze eerste wedstrijd was het de beurt aan de KNMV-coureurs. Om twee uur werd aan de trainingen begonnen en omstreeks vier uur ging de eerste race van start met aan het startlint de coureurs in de klasse 125cc special. Christian Wagemans liet direct zien dat hij niet voor niets naar het noorden was afgereisd en schreef de zege in zowel de eerste als tweede serie op zijn naam. In de A-finale had Nynke Sybesma, die ook al goed in de series had gescoord, echteer grootse plannen. Ze nam kopstart, maar een valpartij maakte een voortijdig eind aan haar wedstrijd. Wagemans werd gediskwalificeerd en Sem Ensing eiste daardoor, als lachende derde, de dagzege voor zich op.

De 50cc klasse werd gewonnen door Rudmer Koopmans uit Arum. Het werd hem echter niet gemakkelijk gemaakt door Jason Kroeze uit Groningen en Jafaro Hazeveld uit Assen, die beiden ook op de hoogste trede van het podium wilden staan, maar genoegen moesten nemen met respectievelijk een tweede en derde plaats. Er werd veel strijd geleverd en dat maakte dat het publiek met volle teugen genoot.

In de klasse 65cc werden zowel de series als de finale gewonnen door Jelmar Neassens uit Tytsjerk al moest hij hiervoor wel veel strijd leveren met zijn mede-coureurs. Niek Meijerink uit De Krim is de kleinste coureur in deze klasse maar wel een die weet van gas geven. Hij kwam echter net te kort voor een podiumplaats.

Drie manches stonden er in het westrijdschema voor de klasse 85cc. Lars Hoeksma uit Jistrum bleek te sterk voor de overige deelnemers in deze klasse. Hij won alle manches. Achter zijn rug werd gestreden om de andere plaatsen en dit leverde elke keer een andere uitslag op. Uiteindelijk werd Dennis van der Ploeg uit Berltsum tweede en Fardau de Ree uit Tjerkgaast derde.

De 125cc Jeugd is een klasse waarin de coureurs zeer aan elkaar zijn gewaagd. Nadat ieder twee series had gereden konden de punten worden geteld om uit te rekenen wie zich voor de finale had gekwalificeerd. Koen van Schoot was als eerste weg, maar moest wel de strijd aangaan met een drietal andere coureurs die eveneens heel snel van start gingen en ook de dagzege wilden opeisen. Dat leverde elke ronde een andere uitslag op met als uiteindelijke winnaar Jesse Meindertsma uit Driezum.

Dit jaar kent de damesklasse oftewel Power Girls een groot aantal deelnemers. Zo ook in Westeremden. Dertien dames meldden zich bij de inschrijving. Zij waren aan elkaar gewaagd en dat leverde steeds een mooie strijd op. Op de Westeremder kleibaan kon dagstarter Maaike de Ree uit Sint Nicolaasga zeer goed uit de voeten. Rosalyn de Vries voelde zich daar ook steeds beter op thuis. Zij nam kopstart in de finale en moest alles geven om die positie te houden. In de laatste bocht voor de finish kwam Maaike de Ree toch nog  onderdoor en werd daardoor winnaar.  Iris Meindertsma is aan een sterk seizoen bezig. Zij werd derde. Marielle Kuiper, normaal gesproken altijd op het podium te vinden, kwam deze keer net tekort en moest genoegen nemen met een vierde plaats.

De Regio-klasse was helaas dun bezet. Vier coureurs verschenen aan het startlint en de uiteindelijke winnaar was Chris Werkman uit Kommerzijl die alle manches won voor Mans Engel uit Westeremden die tweede werd. De derde plaats was voor Job van der Hoek en Max van Hulsen eindigde als vierde.

De klasse Follow up is de klasse waarin alle finalisten ook de dagzege kunnen opeisen. Elke wedstrijd werd er op het scherp van de snede gestreden en van te voren viel niet te zeggen wie als eerste over de finishlijn zou komen. De gevechten waren een lust voor het oog. Jelmer de Ree uit Tjerkgaast viel uit in zijn eerste serie en moet zich via de B-finale kwalificeren voor de A-finale. Na een zeer spannende strijd zag hij kans om ieder achter zich te houden en zich als winnaar te laten huldigen. Bas Homans uit Walterswald werd tweede en Maaike de Ree uit Sint Nicolaasga eindigde derde.

De wedstrijddag in Westeremden werd rond half acht afgesloten met de A-finale in de klasse Runner-up. Ook hier was weer een mooie strijd te zien. Meindert de Vries pakte de dagzege gevolgd door Annelies Veensma uit Stiens en Andries Homans uit Walterswald.

Hiermee kwam een einde aan een mooie racedag, niet alleen voor de deelnemers maar ook voor het publiek. Het waren geweldige wedstrijden die zeer zeker een reclame voor de baansport waren. Mensen die het hebben gemist krijgen komende zaterdag een herkansing. Dan kan men ook nog genieten van de grasbaanraces in Westeremden, waarbij het dan de beurt is aan de coureurs van de VTBM. De wedstrijden beginnen om twaalf uur en de toegang is gratis (foto: Menne Tillema).

UITSLAGEN:
Klasse 125cc specials
Sem Ensing (Peize)
Nigel Hummel (Groningen)
Michael Jong (Appelscha)

Klasse 50cc
Rudmer Koopmans (Arum)
Jason Kroeze (Groningen)
Jafaro Hazeveld (Assen)

Klasse 65cc
Jelmar Naessens (Tytsjerk)
Jelle de Haan (Donkerbroek)
Bern Monkel (Oudehorne)

Klasse 85cc
Lars Hoeksma (Jistrum)
Dennis van der Ploeg (Berltsum)
Fardau de Ree (Tjerkgaast)

Klasse 125cc Jeugd
Jesse Meindertsma (Driezum)
Johan Kuiken (Dongjum)
Tonny Blok (Noordwolde, Frsl.)

Powergirls
Maaike de Ree (Sint Nicolaasga)
Rosalyn de Vries (Oosternijkerk)
Iris Meindertsma (Driezum)

Regioklasse
Chris Werkman (Kommerzijl)
Mans Engel (Westeremden)
Jop van der Ploeg (Saaksum)
Max van Hulsen (Zeerijp)

Follow up
Jelmer de Ree (Tjerkgaast)
Bas Homans (Walterswald)
Maaike de Ree (Sint Nicolaasga)

Runner up
Meindert de Vries (Driezum)
Annelies Veensma (Stiens)
Andries Homans (Walterswald)

No Replies to "Spannende races op grasbaan Westeremden"