Zinderend slotakkoord in amateurvoetbal

Neem een aantal competities in het Noord-Groninger amateurvoetbal en je komt tot de ontdekking dat de laatste speeldag een scenario krijgt dat Alfred Joseph Hitchcock, als hij een voetballiefhebber was geweest, had kunnen bedenken. Een zinderend slotakkoord waar je als neutraal toeschouwer alleen maar van durft te dromen. Het grote billenknijpen is begonnen. Op een aantal sportparken zal het sidderen worden. De spanning is er namelijk om te snijden. Clubs die hopen dat ze het vege lijf nog weten te redden of misschien wel kampioen worden. Waar titels worden vergeven en vreugde heerst, zal er ook verdriet zijn over verlies.

In de 1e klasse E van het zaterdagvoetbal heeft HZVV de titel op zak en is regionaal vertegenwoordiger Winsum wel klaar met het seizoen. Dat geldt niet voor Omlandia. De ploeg uit Ten Boer kan niet meer aan nacompetitievoetbal ontkomen omdat het gat met de veilige tiende plek te groot is geworden. Het team van trainer Freddy Strating zal zich via de achterdeur moeten zien te verzekeren van nog een jaar voetbal in de eerste klasse.

Een trapje lager is de spanning een stuk groter. Lijstaanvoerder vv Groningen heeft zaterdag aan een gelijkspel voldoende om zich kampioen te mogen noemen. Dat punt zal dan tegen DZOH moeten worden gepakt. Achtervolger De Weide ligt drie punten achter, maar interessanter is de strijd om de plekken voor de nacompetitie en het gevecht om de laatste periodetitel. Daarvoor zijn Gramsbergen, NEC Delfzijl en Pelikaan S. nog in de race. SV Bedum eindigt de competitie in de middenmoot en kan nog achtste worden.

In 3C lijkt de vrijwel zekere kampioen ineens niet meer zo zeker. SC Loppersum stond een groot deel van het seizoen bovenaan, maar ziet zich op de voorlaatste speeldag door zowel Marum als Noordwolde gepasseerd worden. Beide laatstgenoemde ploegen komen zaterdag tegen elkaar in actie, terwijl SC Loppersum in eigen huis Helpman ontvangt. Onderin zijn Helpman en Appingedam gedegradeerd en moeten Veenhuizen en De Pelikanen voor lijfsbehoud knokken. Pikant detail is hier dat Peli en Appingedam deze zomer gaan fuseren tot DVC en de roodhemden dus eigenlijk het derdeklasserschap voor Appingedam moeten zien te behouden.

In de 4e Klasse E lijkt de titel naar Be Quick te gaan, maar HS ’88 zit op het vinkentouw. Poolster heeft zich inmiddels verzekerd van nacompetitie en dat zou het inmiddels uitgespeelde De Fivel ook nog kunnen overkomen. De ploeg uit Zeerijp is echter in volledig afhankelijk van de resultaten op de andere velden.

En als u dacht dat er in de 5e Klasse niets meer te beleven valt, kijk dan nog maar eens goed. In 5A staan de periodekampioenen Oosterparkers en Stedum gebroederlijk aan kop, al hebben de Stadjers wel een veel beter doelsaldo. Holwierde gaat als kampioen van de derde periode via de nacompetitie promotie proberen te bewerkstelligen. Achter dit drietal zal een aantal clubs de ontwikkelingen met argusogen volgen, want er zal in ieder geval een periodetitel worden afgestaan. De vraag is echter nog even wie de gelukkige is.

Voor ploegen als Wagenborger Boys, ZEC en Meedhuizen is het maar goed dat ze niet kunnen degraderen. Vooral Meedhuizen heeft zich de laatste tijd van zijn slechtste kant laten zien en heeft inmiddels 112 tegentreffers geïncasseerd.

Bij de zondagvoetballers in 4B is het doek gevallen voor Winsum. De fusieclub moet het volgend seizoen in de vijfde klasse proberen. Siddeburen was vorige week in 4C al kampioen geworden en het Woldendorper WEO heeft het ook met interim-trainer Gerard Zeeman niet kunnen bolwerken en daalt eveneens af naar de vijfde klasse.

Daarin hebben Farmsum en Woltersum dit seizoen een ondergeschikte rol gespeeld en leken de titelaspiraties van SV Bedum als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Koploper Blauw Geel verslikte zich op eigen veld echter lelijk in Kloosterburen en dus zal het kampioenschap ook hier pas zondag worden vergeven. Blauw Geel gaat op bezoek bij Harkstede en SV Bedum krijgt laagvlieger Farmsum op visite.

En dan is er nog 5F waar Oldambtster Boys een kleurloos seizoen heeft gespeeld. Er werd tot en met afgelopen weekend 121 keer een tegengoal genoteerd. Ook geen prestatie waar je met plezier aan terugdenkt. Wie wel met een glimlach op het gezicht afscheid van de reguliere competitie gaat nemen weten we zondagavond. Dan kan er vooruit worden gekeken. Naar de vakantie, de voetbalcompetitie 2017/2018 of misschien wel het toetje waar velen op hadden gehoopt, maar slechts weinigen is gegeven.

No Replies to "Zinderend slotakkoord in amateurvoetbal"