Onweer verstoort grasbaanraces Westeremden

In Westeremden stond zaterdag de tweede dag van de grasbaanraces op het programma. Het bestuur van Stichting Baansport Westeremden had de hele week het weerbericht nauwlettend in de gaten gehouden. Er werd niet heel veel regen voorspeld, maar toch werd er voor gekozen om in de week voor de wedstrijd de baan niet te gaan sproeien. Dat bleek een goede keuze. Vrijdag vielen er een paar buitjes van weinig betekenis. Er lag geen plasje water op de baan. Dat bleek de volgende morgen echter iets veranderd.

Rond de klok van zeven uur in de ochtend meldden de eerste rijders van de VTBM zich. De wedstrijddag begon zoals gewoonlijk met de rijdersbespreking. Omdat het ‘s nachts had geregend en er hier en daar wat plassen water op de baan lagen, werd de trainingsvolgorde omgedraaid. Men begon met de zwaardere motoren, zodat de baan enigszins droog gereden kon worden. Na een paar trainingen begon de kleur van de klei al te veranderen. Je kon zien dat de baan opdroogde. Er werd weer flink gas gegeven.

Aansluitend aan de training werd met de wedstrijden begonnen. In alle klassen werd hevig  om de punten gestreden, zoals bijvoorbeeld in de klasse 125cc jeugd. Deze rijders zijn zeer aan elkaar gewaagd en zouden elkaar geen duimbreed toegeven. Met name op een baan als Westeremden is het van belang dat je een goede start hebt, wil je als eerste over de finishlijn  komen. Johan Kuiken uit Dongjum wist Dylan Ottens uit Hoogkerk voor te blijven. De jeugd in de klasse 65cc en 85cc deed eveneens van zich spreken. Deze keer waren Jelmar Neassens en Dennie van der Ploeg de winnaars, maar het is niet gezegd dat dit de volgende race ook zo zal zijn.

De damesklasse was deze keer matig bezet. Rosalyn de Vries uit Oosternijkerk kon goed uit de voeten op de klei en won haar beide series. De veteranenklasse streed voor de Krasse Knarren Kup en dat ging er behoorlijk fanatiek aan toe. De shottrack-klassen ST2 en ST1/3 lieten ook in Westeremden weer een mooie strijd zien. Michel Bakker won zijn beide series voor Jan Fokker en Marten Dragtsma. Ook Marcel Vlieg mengde zich in de strijd maar kwam net te kort voor een podiumplaats. Evert van Til en Olav den Engelsman vochten een onderlinge strijd uit om de eerste plaats en ondervonden daarbij weinig tegenstand van de overige deelnemers in hun klasse.

De baan hield zich goed en het wedstrijdschema werd strak gehouden voor het geval het weer roet in het eten zou gooien. Dat was maar goed ook. Plotseling begon de lucht te veranderen en zag het er onheilspellend uit. De wedstrijd werd gestopt en iedereen werd verzocht met spoed de baan te verlaten. Er barstte een hevige plensbui los en er volgde een enorme onweersklap. Toen het weer enigszins droger werd, bleek de baan op diverse plaatsen veranderd in een groot watergebied. Er werd overleg gepleegd en men besloot de baan iets te verleggen, zodat het natste gedeelte omzeild zou kunnen worden.

Om de wedstrijd reglementair als tellend te kunnen beschouwen, moesten er nog een aantal rijders hun tweede serie of manche rijden. Die wilde men in elk geval proberen te rijden  en eventueel ook nog de finales. Door de vele regen was de baan glad geworden en waren er diverse valpartijen, waarbij niemand overigens letsel opliep. Toch werd besloten dat er, nadat alle series waren verreden, een einde aan de wedstrijd gemaakt zou worden. Er volgde alleen nog een huldiging van de winnaars, waarna ieder huiswaarts keerde.

Zo kwam er een vroegtijdig einde aan een racedag die mooi was begonnen. Toch was men tevreden met de beslissing. De kampioenspunten konden worden bijgeschreven en ernstige valpartijen waren uitgebleven. Het waren hoe dan ook twee mooie race-weekenden (foto: Menne Tillema).

Uitslagen Westeremden:
Klasse 50cc: Jason Kroeze (Groningen); Sverre Jorritsma (Gorredijk); Rienk Bakker (Minnertsga).
Toppers: Jarno Raoel Bosma (Langezwaag); Sanne Meijerink (De Krim); Kaylee Schoo (Sneek).
Klasse 65cc: Jelmar Naessens (Tytsjerk); Jelle de Haan (Donkerbroek); Bern Monkel (Oudehorne).
Klasse 65cc B: Sven Jongbloed (Frederiksoord); Jarno Slot (Noordwolde); Danique Schoo (Sneek).
Klasse 85cc: Dennis van der Ploeg (Berlikum); Fardau de Ree (Tjerkgaast); Dave Hoogerhuis (Nij Altoenae).
Bromfietsklasse: Klaas Kin (Staphorst); Robert Veenstra (Wijnjewoude); Kay Boon (Noordwolde).
Klasse 125cc Jeugd: Johan Kuiken (Dongjum); Dylan Ottens (Hoogkerk); Joran Marra (Opeinde).
Damesklasse: Rosalyn de Vries (Oosternijkerk); Nina Ferwerda (De Blesse); Astrid de Jong (Moddergat).
Veteranen: Durk Bloem (De Westereen); Brugt Vorenholt (Roden); Reinder van Dellen (Anjum).
Klasse ST2: Michel Bakker (Langelille); Jan Fokker (Nes); Marten Dragtsma (Wolvega).
Klasse ST2 B: Johan Kuiken (Dongjum); Willem Henstra (Kootstertille); Roelof Postma (Kollumerzwaag).
Klasse VT: Harm Jan Mellies (Musselkanaal); Chris Werkman (Kommerzijl); Daniel Veldhuizen (Noordwolde).
Klasse ST1 / ST3: Evert van Til (Harkema); Olav den Engelsman (De Westereen); Mark van der Heide (Niawier).

No Replies to "Onweer verstoort grasbaanraces Westeremden"