Arbitrale blunder kost SV Bedum titel

De zondagvoetballers van SV Bedum waren donderdagavond welgeteld 27 seconden verwijderd van het kampioenschap in de 5e Klasse D. Tot aan dat moment stonden de paarshemden met 2-1 aan de leiding en leek tegenstander Blauw Geel ’15 het geloof in een goede afloop kwijt te zijn. Er moest nog één corner van de Stadjers worden overleefd, dan kon het feest losbarsten. Hoe zuur waren de druiven toen zelfs doelman Bjorn Groninger mee naar voren kwam en uitgerekend hij zijn enige competitiedoelpunt ooit wist te scoren. Uiteindelijk liep Blauw Geel ’15 in de verlenging van het uiterst vermakelijke en spectaculaire voetbalgevecht bij SV Bedum weg (2-4) en gingen de bloemen en champagne naar de stad-Groningers.

De spelers van SV Bedum stortten na het fluitsignaal van scheidsrechter Tuinstra ter aarde. Ze konden amper beseffen dat ze zojuist tot nacompetitievoetbal waren ‘veroordeeld’ en niet de titel in 5D hadden weten te bemachtigen. Het was dan ook ronduit bizar wat er op het veld van Omlandia in Ten Boer allemaal was gebeurd. Met als krankzinnige ontknoping de gelijkmaker van Blauw Geel ’15.

Diep in de extra tijd mocht Jelmer Dirks namens Blauw Geel ’15 een corner nemen. Een laatste wanhoopspoging om nog naast de Bedumers te geraken waarvoor zelfs doelman Bjorn Groninger mee naar voren werd gestuurd. De inzet kwam en Lankman plukte de bal uit de lucht. Het gevaar leek te zijn geweken. Ware het niet dat de sluitpost in de mangel werd genomen en een wel erg opzichtige beuk uitdeelt waarvan ook zijn collega het slachtoffer wordt. Groninger wist naderhand te vertellen dat hij bij het gevecht om de bal van alles had geraakt, maar zich totaal niet van het feit bewust was geweest dat hij het speeltuig als laatste had beroerd.

Het fluitsignaal van Tuinstra deed vermoeden dat hij SV Bedum een vrije trap zou toekennen. Daar was echter geen sprake van. Tot ontzetting van alles wat geen blauwgeel tenue aan had, of zich daar mee verbonden voelde, kende de onpartijdige de treffer toe en beroofde het team van Dick Visser daarmee van het kampioenschap.

De hevige protesten aan Bedumer zijde leverden niets op. Assistent-scheidsrechter Roos had gezien wat er in het doelgebied was voorgevallen, maar liet de beslissing aan de fluitist over. Op zijn zachtst gezegd merkwaardig, want in een aantal andere gevallen durfde de vlaggenist wel zijn verantwoordelijkheid te nemen. Beiden gaven later overigens toe dat ze een fout hadden gemaakt.

En zo kon het gebeuren dat er in het schemerige Ten Boer nog een half uur aan het duel werd vastgeplakt. In het eerste deel van de verlenging kwam Blauw Geel ’15 al snel op 3-2 dankzij een treffer van Youri Kleve en uiteindelijk was hij het ook die het op den duur massaal aanvallende SV Bedum definitief de nek omdraaide: 2-4.

Natuurlijk was de vreugde groot bij de Stadjers, want na een heroische tweestrijd , waar alles in zat wat beslissingswedstrijden leuk maakt, hadden zij de hoofdprijs weten te bemachtigen. En natuurlijk baalden de Bedumers als een stekker. Ze mochten zich terecht bekocht voelen, maar konden zichzelf waarschijnlijk ook nog wel voor het hoofd slaan omdat ze bij een 2-1 stand een aantal prima mogelijkheden waren vergeten te verzilveren.

Was Blauw Geel ’15 dan echt aangewezen geweest op die ene blunder van Tuinstra en zijn assistent? Dat zeker niet, want de Stadjers kregen al vroeg in de wedstrijd de mogelijkheid om het spel op de wagen te zetten. De kansen waren echter aan de ploeg van trainer Gerrie Terpstra besteed. SV Bedum was wat dat betreft een stuk effectiever. Het kreeg welgeteld drie mogelijkheden in het eerste kwart van het duel en benutte er twee van.

Nadat Job Mol een corner van Jesse Fokkema in twee keer over de deklat had getild en Bas Groeneveld een teenlengte te kort kwam om de score open te breken, was Frans van Loenen wel succesvol. Hij kopte een corner van Fokkema in het dak van het doel: 1-0. Een kwartier en een spervuur aan schoten op het Bedumer doel later, waarbij de paarshemden meer dan eens het geluk aan hun zijde hadden, was het weer raak. Een voorzet van Fokkema belandde half hoog in het strafschopgebied van Blauw Geel ’15. Robbert Wal bleek over een uitschuifbaar been te beschikken en prikte de bal voor de tweede keer achter Groninger: 2-0.

De iets gemakkelijker spelende Stadjers besloten het tempo nog wat op te schroeven en kregen andermaal mogelijkheden om zelf tot scoren te komen. Kanonskogels van onder anderen Sebastiaan Krauss en Youri Kleve werden met veel kunst- en vliegwerk onschadelijk gemaakt. Er gebeurden dingen in het Bedumer strafschopgebied die met geen pen vielen te beschrijven, maar de achterban gemakkelijk een zenuwinzinking had kunnen bezorgen.

Na een half uur was het dan wel raak en op wat voor manier. Een lange aanval eindigde met een pass op links naar Frank Boonstra. Hij sneed naar binnen en schot de bal met en bijzonder fraaie curve langs de vergeefs naar het leer duikende Lankman: 2-1. Niet veel later had SV Bedum de marge weer moeten vergroten, maar een vrije trap van Robbert Wal spatte op de lat uiteen en een pegel van Frans van Loenen verdween rakelings over. Blauw Geel ’15 voetbalde dan misschien wat gemakkelijker en had wat meer technische bagage in huis, maar SV Bedum zette daar een flinke dosis wilskracht en inzet tegenover. Nadat Youri Kleve ‘vergeten’ had een corner van Jelmer Dirks binnen te lopen, klonk het rustsignaal.

Na de doelwisseling was het van het zelfde laken een pak. Het spel golfde op en neer, er viel geen saai moment te bespeuren, maar doelpunten leken er niet meer te zullen vallen. Namens SV Bedum kreeg Thijs Rietvoort een prima kopkans. Hij had hem waarschijnlijk al geteld, maar de bal werd op miraculeuze wijze uit het doel gehouden. Naarmate de tweede helft vorderde, had het er alle schijn van dat Blauw Geel ’15 er niet meer in leek te geloven. Er sloop wat frustratie in de ploeg van Terpstra, wiens opbeurende woorden weinig effect sorteerden. SV Bedum kreeg in de slotfase meer grip op de wedstrijd, roste de ballen af en toe op onorthodoxe wijze naar voren en wilde alleen nog maar overleven. Dat moesten ze nog heel wat seconden volhouden, want nadat er in het eerste bedrijf al ruim vijf minuten langer was doorgespeeld, telde de onpartijdige er in de tweede helft nog eens een stuk of tien bij.

Hoe dan ook, het had er alle schijn van dat het team van Visser de zege over de streep zou weten te trekken. Tot aan dat krankjoreme moment met de beide doelmannen in de hoofdrollen. Vanaf toen zag de wereld er heel anders uit. Voor zowel de moegestreden Bedumers als de naar lucht happende Stadjers.

Toen de kruitdampen letterlijk en figuurlijk waren opgetrokken kon coach Dick Visser het nog niet geloven. ‘Het is onvoorstelbaar wat hier is gebeurd. De gelijkmaker had nooit goedgekeurd mogen worden. Mijn keeper wordt in zijn eigen doelgebied zo’n beetje onder het gras gestopt. Iedereen ziet dat, maar de scheidsrechter niet? We waren er verdorie zo dichtbij…’

Visser hoeft nog niet te wanhopen, want SV Bedum kan immers nog altijd via de nacompetitie promotie naar de vierde klasse afdwingen. De eerste horde op de weg daarheen is de uitwedstrijd tegen het Stadskanaalster SPW.

* SV Bedum – Blauw Geel ’15 2-4 (2-1). Frans van Loenen 1-0; Robbert Wal 2-0; Frank Boonstra 2-1; Bjorn Groninger 2-2; Youri Kleve 2-3; Youri Kleve 2-4

No Replies to "Arbitrale blunder kost SV Bedum titel"