Zonovergoten 36e Noorderrondrit breekt record

MFAC Loppersum heeft op Hemelvaartsdag een zeer succesvol verlopen Noorderrondrit op de fiets georganiseerd. De voortekenen voor een fraaie 36e editie leken aan de vooravond al veelbelovend, mede doordat zich toen al meer dan 500 voorinschrijvingen waren. Uiteindelijk namen er maar liefst een kleine 1600 fietsers deel en dat betekende opnieuw een record.

De prestatietocht over 150 kilometer bracht de fietsers vanaf het sportcomplex aan de Bosweg in Loppersum langs onder meer de dorpen Holwierde, ’t Zandt, Onderdendam, Baflo, Pieterburen naar het keerpunt in het vissersdorp Zoutkamp. Daar stond de verzorging klaar om de deelnemers van de 150 kilometer te voorzien van soep en brood. Hierna werd de route vervolgd via Schouwerzijl en Winsum naar Groningen waar, voornamelijk langs de Groninger maren, weer werd teruggefietst naar de eindbestemming Loppersum waar de eerste fietsers rond de klok van twaalf uur moe, maar voldaan arriveerden.

De deelnemers die gekozen hadden voor de toertocht van 75 kilometer werden langs een aantal plaatsen die ook de 150 kilometer tocht aandoet, geleidt naar de stempelpost in Zuidwolde, waar ook de deelnemers aan de 75 kilometer werden voorzien van soep en brood en ging de toertocht verder naar de finish in Loppersum.

Na overleg met een aantal fanatieke mountainbikers uit Loppersum werd besloten om, voor het eerst in de historie van de Noorderrondrit op de fiets, de veldtoertocht aan de Noorderrondrit toe te voegen. Vanaf het sportpark ging het al gauw via de onverharde Zuider Lopsterweg richting de ‘bult van Eenum.’ Hier moest een tandje worden bijgezet om de hoogste wierde in de Ommelanden te beklimmen.
Vanaf Eenum ging het richting het Landgoed Ekenstein. Ook daar stond een echte ‘kuitenbijter’ op het programma welke beklommen en overwonnen moest worden.

Een klein gedeelte van de veldtoertocht ging verder over het fraaie landgoed richting Wirdum en Garrelsweer. Vanaf de stempelpost in Garrelsweer ging de tocht verder over diverse verharde en onverharde paden rondom Loppersum, om uiteindelijk ook weer te finishen op het sportpark aan de Bosweg.

Net als voorgaande jaren was er ook dit jaar weer een recreatieve fietstocht van 35 kilometer voor het gehele gezin uitgezet. Aan deze tocht deden 115 deelnemers mee. Ten opzichte van voorgaande jaren was er een compleet nieuwe route uitgezet wat door de deelnemers zeer werd gewaardeerd en zeker voor herhaling vatbaar is. Onder het genot van een hapje en een drankje op het terras en in de kantine van Sportclub Loppersum, was het nog lang gezellig en zeer goed vertoeven. Er werd dan ook nog lang nagepraat over de gereden routes en de geleverde prestaties.

Aan de tocht van 150 kilometer deden 918 deelnemers mee. Voor de tocht van 75 kilometer verschenen 537 mensen aan de start, de veldtoertocht werd gereden door 28 deelnemers en bij de recreatieve tocht hadden 115 fietsers de fiets gepakt om hun route te rijden.
Hiermee kwam het totaal op 1598 deelnemers. Een nieuw record, waar de organiserende MFAC Loppersum dan ook zeer tevreden over is en hen weer stimuleert om ook dit nieuwe record volgend jaar te overtreffen.

Er staan voor dit jaar nog twee evenementen op het programma van de MFAC Loppersum. Op 10 juni worden op het terrein aan de Bosweg de Esso Internationale grasbaanraces verreden en op 1 juli vindt de Lopster Torenloop plaats (foto’s: Menne Tillema).

No Replies to "Zonovergoten 36e Noorderrondrit breekt record"