WVV winnaar 27e editie SES-toernooi

Iets te ver doorgebakken hamburgers, smeltende ijsjes, heel veel vocht en de penetrante geur van verbrand rubber. In de smeltkroes van het Sportpark Centrum in Delfzijl hadden ze het allemaal. Onder tropische omstandigheden werd zaterdag de 27e editie van het SES-toernooi afgewerkt. In de finale werd Zeerobben, winnaar van de vorige aflevering, vanaf elf meter met 1-0 door het Winschoter WVV geklopt. Thuisclub NEC Delfzijl finishte als derde.

Het deelnemersveld was door de nacompetitieverplichtingen van potentiële deelnemers behoorlijk gemillimeterd. Er blijven uiteindelijk zes teams over die de bakoven in Delfzijl durfden te trotseren en de strijd met elkaar aanbonden. Het vv Groningen van trainer Gert Haak besloot de handdoek vroegtijdig in de ring te gooien. Of het was omdat de kampioen van de tweede klasse geen hoge ogen zou gooien, het te warm vond of met blessureleed te kampen had of gewoon de puf niet meer kon opbrengen? Die het weet mag het zeggen. De organisatie was er uiteraard niet blij mee, maar moest wel verder.

Op voorhand was titelverdediger ZMVV Zeerobben de torenhoge favoriet voor de eindzege. Het eerste doelpunt van het toernooi kwam wel voor rekening van VVG en werd van een handtekening voorzien door Jasper Ludema. Hij scoorde in het duel met het door Gerard Zeeman en Bob Mulder gecoachte SES-regioteam. De Stadjers wonnen, net als NEC Delfzijl, hun eerste wedstrijd terwijl Zeerobben eveneens tot winst kwam in het duel met WVV. Was het toernooi in het aloude poule-systeem afgewerkt, dan zou het voor de Winschoters al extra lastig worden om tot de eindstrijd door te dringen.

Terwijl ook Groby, de mascotte van FC Groningen, op het snikhete sportpark was aangekomen, pakte Zeerobben ook in de tweede confrontatie van de dag de volle winst. Het grootste spektakel vond plaats in de tweestrijd tussen kampioen SV Marum en VV Groningen dat uiteindelijk in 2-2 eindigde. Kennelijk vonden de Stadjers het daarna wel mooi. Ze verprutsten het duel tegen WVV, dat met maar liefst 5-0 verloren ging en verknoeiden ook de aansluitende shoot outs. SV Marum en het Regioteam mochten uitmaken wie als vijfde en zesde zou eindigen. De Marumers wisten de shootout te winnen en werden daardoor vijfde in de eindrangschikking.

Omdat vv Groningen er inmiddels de brui aan had gegeven werd het bovenin nog even spannend. De laatste groepswedstrijd tussen Zeerobben en NEC Delfzijl werd geopend met een treffer van Mark Reuving. De Friezen leken het duel in de knip te hebben toen het 2-0 werd, maar Jari Slort bracht de spanning terug. De NEC-er werd tijdens de prijsuitreiking uitgeroepen tot talent van het toernooi. Nadat Higor da Silva er 3-1 van had gemaakt, ging bij de gastheren het licht uit. Martijn Helfferich bepaalde de eindstand op 4-1. Dat Zeerobben de shoot outs verloor, interesseerde de ploeg uit Harlingen geen zier. Ze hadden de finale immers bereikt en zouden de kans krijgen om hun titel te verdedigen in een hernieuwde ontmoeting met WVV.

Al vrij vroeg in de finale wisten de Winschoters op voorsprong te komen. De bal kwam op de stip te liggen en werd door Marcel Smit, uitgeroepen tot speler van het toernooi, onberispelijk binnengeschoten: 1-0. Gek genoeg leek het er daarna op dat Zeerobben niet meer de kracht kon opbrengen om nog iets terug te doen. WVV kreeg de betere kansen, maar kwam ook niet meer tot scoren. Na een klein half uur was ook de finale verleden tijd en vierde WVV een klein feestje. Ze hadden de cup weten te winnen en kregen eveneens een cheque ter waarde van 1250 euro overhandigd.

‘Daar wil je nog wel een keer voor zweten’, vertelde coach Jan Kloetstra van de Winschoter ploeg. ‘We hebben alles gegeven met een toch wel enigszins gehandicapte ploeg. Het team kan trots op zichzelf zijn dat ze onder dit soort extreme omstandigheden het hoofd koel hebben weten te houden. Ik vond het een mooi toernooi. We komen volgend jaar graag terug.’

Namens de Stichting Eemsdelta Sportevenementen vertelde Jan van der Zweep na de prijsuitreiking dat het ook nu weer een hels karwei was geweest om allerlei afzeggingen te moeten compenseren. ‘Je weet dat je in een lastige periode van het jaar een toernooi organiseert en dat je dat kan opbreken. Desondanks denk ik dat we er wel weer in geslaagd zijn om er een leuke dag van te maken.’

Op de vraag hoe het volgend jaar moet als de competitie enkele weken later start en de nacompetitie dus ook langer door loopt, zei Van der Zweep: ‘’We hebben nog genoeg tijd om daar over na te denken. Maar dat het een flinke brok zal worden om dit probleem te tackelen moge duidelijk zijn.’

No Replies to "WVV winnaar 27e editie SES-toernooi"