SV De Heracliden redt het vege lijf

De Heracliden speelt ook volgend seizoen in de vierde klasse. De ploeg van scheidend trainer Kees Pranger versloeg op eigen veld SC Kootstertille met 2-1. Een week eerder was het in Friesland 1-1 geworden. Gemakkelijk ging het allemaal niet, maar de doelstelling gedurende het seizoen was handhaving geworden. En dat was precies wat de Meisters hadden bereikt.

Pranger gaf na afloop van het duel in Uithuizermeeden ruiterlijk toe dat het niet van een leien dakje was gegaan en dat het voetballend allemaal minder fraai was dan hij voorstaat. ‘Maar soms moet je daar lak aan hebben. Nacompetitie is een heel ander soort voetbal. Dan wil je wel eens naar middelen grijpen die je normaliter verafschuwt’, aldus de oefenmeester die volgend seizoen bij NEC Delfzijl aan de slag gaat.

De uitgangspositie was voor beide ploegen het zelfde. SC Kootstertille was in eigen huis weliswaar niet verder dan 1-1 gekomen, maar er was uiteraard nog niets verloren. Men had alle kans om een en ander op het Meister sportpark recht te trekken.

De eerste kansen waren voor de gasten. Een voorzet van Jouke Waaksma kreeg niet het gewenste vervolg en Waaksma kwam zelf even later een teenlengte te kort om de bal binnen te prikken na een voorzet van Tony Bierma. De Friezen hadden het betere van het spel, maar verzuimden dit in resultaat om te zetten. Over het algemeen moet je dan niet raar opkijken als de tegenstander het doel wel weet te vinden en dat was in Uithuizermeeden niet anders.

Een van de weinig keren dat De Heracliden voor het doel van de bezoekers opdook, was het meteen raak. De corner die Mark Knol in de 34e minuut mocht nemen,eplofte zomaar binnen. Kennelijk voelde niemand van de Friezen zich geroepen om het leer weg te rossen en was het blijkbaar ook niet nodig dat iemand van de thuisclub er nog een zetje aan moest geven: 1-0.

Zo kon het gebeuren dat De Heracliden tegen de verhouding in op voorsprong was gekomen, maaar moest SC Kootstertille de hand vooral in eigen boezem steken. Het zou voor de gasten nu een stuk moeilijker worden om een terugkeer naar de vierde klasse te bewerkstelligen. Het herstel leek zich voor de thee aan te dienen, maar Wilco van der Heide verknoeide de kans op de gelijkmaker.

Na de doelwisseling probeerde SC Kootstertille de druk op de defensie van De Heracliden op te voeren. De Meisters hadden voor de thee de grootste moeite met de opkomende backs van de gasten gehad, maar wisten dat vroeg in het tweede bedrjf te ondervangen met de wissel van Rogier Ramtour voor Tim Ottema. Toch werd het voetballend allemaal minder. Meer dan eens werd met een lange haal geprobeerd om de aanvallers aan het werk te zetten en als het even niet anders kon, werd er op een ‘lelijke’ manier geprobeerd om de vaart uit het Friese spel te halen, zoals ballen die ineens spoorloos leken te zijn verdwenen.

De overlevingsdrang was op een gegeven moment groter dan de wil om er een spektakelstuk van te maken en het leek De Heracliden geen windeieren op te leveren. Totdat het na driekwart wedstrijd alsnog raak was. Pieter Hoekstra stuurde teamgenoot Wilco van der Heide op avontuur en de aanvaller wist goalie Pieter Buikema knap te passeren: 1-1. De gelijkmaker was op zijn minst verdiend, maar heel lang kon SC Kootstertille er niet van genieten.

Een vrije trap van Stefan Haan werd door doelman Albert Jan Merkus weggebokst, maar viel precies voor de voeten van Jeroen Linstra, wiens dropkick opnieuw voor vreugde aan de zijde van de thuisclub zorgde: 2-1. Het was weliswaar tegen de verhouding in, maar daar hadden ze in Uithuizermeeden lak aan. Uiteindelijk zijn het de goals die tellen en daarvan had De Heracliden er eentje meer op papier staan dan de gasten.

Naarmate de tijd verstreek leek SC Kootstertille ook het geloof in een goede afloop te verliezen en had het zelfs mazzel dat Mark Knol niet nog een keer doeltreffend was. Zijn inzet vloog echter voorlangs. Uiteindelijk kwam er een einde aan de tweeluik en kon De Heracliden opgelucht ademhalen. Het vierdeklasserschap was veiliggesteld.

Pranger was na de wedstrijd trots op zijn team: ‘Als je aan het einde van de rit zo laag staat als wij, weet je dat je kwaliteit te kort komt. Dan is het niet alleen pech wat je achtervolgt. We wisten al vrij snel dat het moeilijk zou worden om ons te handhaven en eerlijk gezegd hadden sommigen ons al afgeschreven, maar ik ben blij dat ik het hoofdstuk De Heracliden met een goed gevoel kan afsluiten. De doelstelling was dat we ons moesten handhaven. Dat is niet met mooi voetbal gelukt, maar wie maalt daar om? We hebben er tot de laatste snik voor gevochten. Met succes. En dat is het enige wat telt.’

* De Heracliden – SC Kootstertille 2-1. Mark Knol 1-0; Wilco van der Heide 1-1; Jeroen Linstra 2-1 (foto: Chris Bakker).

No Replies to "SV De Heracliden redt het vege lijf"