Van der Werff loopt marathon Edinburgh

Richard van der Werff uit Usquert heeft zondag in de Schotse hoofdstad Edinburgh zijn achttiende marathon gelopen. De hardloper van Eemsmond Runners rende naar een eindtijd van 3.30.58 uur, minder dan twee minuten verwijderd van het persoonlijk record dat hij in 2014 in Rotterdam op de klok liet zetten.

De Marathon van Edinburgh geldt als de snelste in het Verenigd Koninkrijk. Na die van Londen is het in omvang de tweede. Meer dan dertigduizend mensen waagden zich in het afgelopen weekend aan de verschillende afstanden. Van der Werff zelf had tevoren al gewandeld en had op zaterdag een ronde van tien kilometer gelopen met zijn kinderen om de stad te verkennen. Dat was nuttig omdat de marathon op zondag hem maar betrekkelijk kort binnen Edinburgh hield. Het grootste deel van de ruim tweeënveertig kilometer van het parcours voerde langs de kust van heuvelachtig East Lothian, ten oosten van de stad.

Ondanks lichte bewolking liep de temperatuur tijdens de marathon op naar drieëntwintig graden. Een zeewindje gaf wat verkoeling, maar blies de lopers vanaf het keerpunt rond de negenentwintigste kilometer lange tijd tegemoet.

De marathon werd gewonnen door twee Keniaanse deelnemers, Julius Kiplagat Korir bij de mannen (2.17.13 uur) en Eddah Jepkosgei bij de vrouwen (2.37.46 uur). Ze bleven achtereenvolgens op bijna twee en ruim vier minuten van de in 2005 gevestigde parcoursrecords.

Een even opmerkelijke deelnemer was de Schot Scott Hutchison. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar artritis en longfibrose, aandoeningen van zijn vader en schoonmoeder, rende hij alle afstanden van het tweedaagse programma, de vijf en de tien kilometer op zaterdag, de halve en ook nog de hele marathon op zondag.

Er was verscherpte bewaking gedurende het weekend, maar het evenement ondervond geen hinder van de terreuraanslag in Manchester op de voorafgaande maandag.

No Replies to "Van der Werff loopt marathon Edinburgh"