Holwierde promoveert na winst op Ternaard

Na het spektakel in Ternaard, waar het eerste duel tussen de plaatselijke trots en het Holwierde van coach Eddy Tuik tot een opmerkelijke 4-4 op het wedstrijdformulier leidde, was het zaak dat er in Holwierde een beslissing zou vallen. Mochten de Friezen onderuit gaan, dan zouden ze na een jaar vierde klasse weer degraderen. Holwierde zou bij winst naar de vierde klasse promoveren. En dat lukte de Katmisbewoners in een duel met twee gezichten, dat eerder spannend dan goed was. Een confrontatie waarin Ternaard een 0-2 voorsprong wist te nemen, maar uiteindelijk met 4-3 werd geklopt.

De entourage was prima. Rondom het veld was er van alles aan gedaan om een zo mooi mogelijk nacompetitieplaatje van te maken. Het fraaie lenteweer lokte voldoende bezoekers naar sportpark Katmis, waaronder ook vertegenwoordigers van omliggende verenigingen. Holwierde begon niet goed aan het duel. Het had er alle schijn van dat de gastheren niet durfden te voetballen. Veel tweede ballen gingen verloren en in de duels waren ze steeds een stap te laat. Het was niet zo dat Ternaard de sterren van de hemel speelde, maar de gasten gooiden wel alles in de strijd in het besef dat het om een finale ging die gewonnen moest worden.

Na amper zes minuten kwamen de Friezen op voorsprong. Na een aanval over rechts werd de bal niet goed weggewerkt en was het Taeke Jan Keegstra die de bal achter doelman Rick Til wist te frommelen: 0-1. Holwierde moest daardoor al vroeg in de achtervolging en dat leidde tot een kans voor Sander ten Hove. Hij besloot de bal op Jurrely Torbed af te leggen in plaats van het leer tegen het nylon te knallen. De kans ging vervolgens verloren.

De klus werd de gastheren extra moeilijk gemaakt toen het na een dik half uur weer raak was voor de mannen van scheidend trainer Henk de Boer. De man die volgend seizoen Kollum onder zijn hoede neemt kon een glimlach niet onderdrukken toen een achterwaartse kopbal van Janco Postma onder de lat binnen plofte: 0-2. En ook nu zag de defensie van Holwierde er allesbehalve goed uit.

Dat er na de pauze iets moest gebeuren was wel duidelijk, anders zou het geplande feestje geen al te vrolijke noot krijgen. Met in het achterhoofd de inhaalrace die een week eerder succesvol was verlopen, toog Holwierde in het tweede bedrijf ten strijde. Men liet een heel ander gezicht zien en kreeg de snelle en zo vurig gehoopte aansluitingstreffer. Een vrije trap van Yirsan Bouman werd in het Friese strafschopgebied gepompt, slecht uitverdedigd en in de voeten van de inkomende Sven Beeftink gedeponeerd. Die had niet veel tijd nodig om uit te halen: 1-2.

Nog geen tien minuten later was de achterstand weggepoetst. Een lange aanval, op het middenveld opgezet door Bouman, kwam op links terecht en dankzij een stuk onverzettelijkheid van Ryan Semmens bij invaller Robbie ten Hove ingeleverd. Zijn scherpe voorzet werd uiteindelijk door Sander ten Hove van dichtbij in het net geschoten: 2-2.

De feestvreugde nam toe toen Ternaard weigerde een aantal opgelegde kansen te verzilveren en Holwierde vervolgens wel weer wist toe te slaan. En opnieuw stond Yirsan Bouman aan de basis. Zijn corner werd in twee keer voor het doel van Anne Hellinga gepompt en de tweede keer door Jurrely Torbed raak gekopt: 3-2.

Het duel stond op dat moment volledig op zijn kop. Hoogstaand voetbal werd er niet gespeeld, maar de strijdlust maakte veel goed. Ternaard mocht de eerste helft op naam schrijven, maar liep zich na de thee stuk op een thuisclub die nu wel de felheid in de duels legde die dit soort finales vragen.

De tijd tikte de Holwierders veel te traag weg, maar leek hen gunstig gezind te zijn toen het in de 90e minuut ook nog eens 4-2 werd. Jurrely Torbed had al kramp gehad en kon niet meer voluit, maar vond nog wel de kracht om Hellinga onder vuur te nemen. Het schot was hard genoeg om de goalie moeilijkheden te bezorgen. Hij kreeg de bal niet klem en gunde Robbie ten Hove voldoende tijd om af te stoffen. Daarmee kreeg de vervanger van Teun Westerhuis de beloning voor een prima invalbeurt.

Het nagelbijten leek voorbij voor de supporters van de thuisclub, Ternaard leek te capituleren. Maar nog was de koek niet op, want nadat Til met een katachtige beweging nog redding had weten te brengen, moest hij ver in blessuretijd alsnog capituleren op een inzet van Jacob van der Veen: 4-3. Er was nog tijd om de stunt van een week eerder te herhalen, maar niemand wist hoeveel tijd scheidsrechter Boers uit Emmen zou bijtellen. Die bleek uiteindelijk niet ruim genoeg om nog een keer te scoren en toen het laatste fluitsignaal daar was, vielen ze elkaar bij Holwierde dolgelukkig in de armen. De promotie was een feit. Voor het eerst in jaren was er weer eens een goede reden om een voetbalfeestje te vieren.

Aan de zijde van Ternaard stonden de gezichten uiteraard een stuk somberder. ‘Dit is gewoon een geweldige deceptie voor de club. Thuis kom je met 4-1 aan de leiding en weet je de voorsprong niet vast te houden, hier sta je op zeker moment met 0-2 voor en gaat het opnieuw mis. We krijgen de doelpunten veel te gemakkelijk om de oren. Het is jammer, want Holwierde was echt wel te kloppen geweest. Ik had de club liever verlaten in de wetenschap dat ze volgend seizoen ook vierdeklasser zouden zijn, maar het mocht niet zo wezen.’

Eddy Tuik was zichtbaar emotioneel en kon, na een onvrijwillige douche, nog net uitbrengen dat een prima seizoen de verdiende bekroning had gekregen. ‘We hadden het aanvankelijk moeilijk, maar na de winterstop hebben we een hele goede serie neergezet. Natuurlijk waren we liever rechtstreeks kampioen geworden, maar wat maakt het uit als je het op deze manier doet. Dit is een heerlijk gevoel. Ik verheug me op volgend seizoen en hoop dat we een mooie klasse met veel derby’s tegemoet kunnen zien.’

* Holwierde – Ternaard 4-3 (0-2). Taeke Jan Keegstra 0-1; Janco Postma 0-2; Sven Beeftink 1-2; Sander ten Hove 2-2; Jurrely Torbed 3-2; Robbie ten Hove 4-2; Jacob van der Veen 4-3.

No Replies to "Holwierde promoveert na winst op Ternaard"