SV Bedum via omweg toch naar 4e Klasse

Wat enkele weken geleden in Ten Boer al had moeten gebeuren in de kampioenswedstrijd tegen Blauw Geel ’15, lukte de mannen van trainer Dick Visser zondag wel. De zondagvoetballers van SV Bedum maken volgend seizoen hun opwachting in de vierde klasse na een tweeluik met SV Houtigehage. De uitwedstrijd wisten de Bedumers met 1-3 te winnen, op het eigen kunstgras werd het 4-0 voor de paarshemden.

Eigenlijk was het laatste treffen in de nacompetitie er eentje met een rare bijsmaak. In Bedum was het bericht ook doorgesijpeld dat Blauw Geel ’15 zich had teruggetrokken. En dat slechts enkele weken nadat de Stadjers SV Bedum in een rechtstreeks treffen het kampioenschap voor de neus hadden weggekaapt.

Wat voor SV Bedum volgde waren twee duels tegen het Stadskanaalster SPW, maar die gingen verloren. Het keurkorps van Visser kreeg een herkansing tegen SV Houtigehage en dus moest de batterij nog een keer worden opgeladen. In het Friese werd de basis voor de promotie al gelegd, in eigen huis moest het karwei nog even worden afgerond. Visser was er in de aanloop naar het treffen in Bedum niet al te gerust op, maar zijn team had weinig van de opponent te vrezen.

Enkele honderden toeschouwers waren eer getuige van dat de bal na zes minuten spelen voor het eerst achter doelman Stefan Tuinstra lag. Een corner van Jesse Fokkema leverde niet het gewenste resultaat op, maar omdat SV Houtigehage de bal niet weg wist te werken, kreeg Fokkema een tweede kans. De voorzet op maat werd door Bas Groeneveld met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd. De graaiende vingers van Tuinstra waren niet lang genoeg om de bal uit het doel te houden: 1-0.

Het duurde daarna tot aan de 16e minuut alvorens een halve kans voor de bezoekers genoteerd kon worden. Het schot van Bouke Donker had echter te weinig kracht om goalie Lammert Lankman te verontrusten.

Nadat Chris Smit de kans had laten liggen om de marge te verdubbelen, mochten de gasten even aan een doelkans ruiken. Het te onrustig en slordig spelende SV Bedum zag Willem van Vulpen en Woudstra op doel schieten, maar succesvol waren ze niet. Na een dik half uur ontstond er een onvervalste scrimmage in het Bedumer doelgebied. Er waren heel wat Friezen die Lankman het nakijken hadden willen geven, maar ook nu waren ze niet succesvol.

Nadat Lars Vegter zich het doelgebied van SV Bedum had ingewurmd, maar de goed opgestelde Lankman op zijn weg vond, was het wel gedaan met SV Houtigehage. Voor de thee gebeurde niets meer en dus was het afwachten of de bezoekers zich na de doelwisseling nog een keer zouden kunnen oprichten.

De gastheren gaven na de rust zelf het antwoord. In de 53e minuut lag de tweede Bedumer treffer in het mandje. Het speeltuig kwam op links bij Jesse Fokkema terecht. Zijn voorzet werd bij de verste paal door Chris Smit afgerond: 2-0.

Na een pegel op onderkant lat kreeg SV Bedum de 3-0 cadeau. De moegestreden Friezen boden allang geen verweer van betekenis meer en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat Van Vulpen zijn eigen doelman op knappe wijze in de korte hoek passeerde in een krampachtige poging om een voorzet van Bas Groeneveld onschadelijk te maken.

Jesse Fokkema leek ook nog een graantje van het succes mee te willen pikken, maar strandde op de Friese goalie en Ruben Stuive mikte op bovenkant lat. De nog maar net ingevallen Davey Gall scoorde uiteindelijk als laatste door een voorzet van Frans van Loenen te verzilveren: 4-0.

SV Houtigehage kreeg vlak voor tijd nog een strafschop in de schoot geworpen en dus de mogelijkheid om in ieder geval de spreekwoordelijke eer te redden. Harm Hiemstra mocht aanleggen, maar zag zijn inzet met de voet gekeerd worden door Lankman. Omdat de goalie te vroeg uit zijn kooi was gekomen, werd de bal nog een keer op de stip gelegd. Ook de tweede poging eindigde op de voet van de sluitpost, die zich op die manier ook nog een keer kon onderscheiden. Op een enkele poging na had hij in de tweede helft namelijk bar weinig te doen gekregen.

Oefenmeester Dick Visser was na afloop uiteraard in zijn nopjes met de winst en de promotie. ‘Dit had al eerder moeten gebeuren, maar het maakt uiteindelijk niet uit welke route je neemt, als het einddoel maar gehaald wordt en dat is vandaag gelukt. We hebben er enkele jaren tegen aan lopen hikken, nu is het eindelijk zo ver. Ik denk dat SV Bedum geen gek figuur zal slaan in de vierde klasse.’
Dat zal dan zonder de coach moeten gebeuren, hij gaat naar de zaterdagafdeling van het Bedumer voetbal.

* SV Bedum – SV Houtigehage 4-0 (1-0). Bas Groeneveld 1-0; Chris Smit 2-0; Willem van Vulpen 3-0 (eigen doel); Davey Gall 4-0.

No Replies to "SV Bedum via omweg toch naar 4e Klasse"