Klimmen tegen MS naar top van Mont Ventoux

De zevende editie van Klimmen tegen MS is alweer voorbij. Toen men onderweg was naar de Mont Ventoux in Frankrijk, oftewel De Kale Berg, lag deze er onverstoord bij. Soms in de wolken, dan weer omringd door dreigende bewolking. Het is maar een berg zoals zovelen, maar een berg met historie. Een berg die getemd zou worden.

Een paar dagen voor Klimmen tegen MS krijgt het weerrapport nog een 1. De vooruitzichten worden echter met de dag beter. Het team Grunn met Grunn MoveS CSG is er klaar voor. Met 46 Groningers reist men af naar Zuid-Frankrijk en eindelijk komt het gezelschap fysiek in beweging tegen die rotziekte met de naam Multiple Sclerose of kortgezegd MS.

‘Ik denk dat voor een buitenstaander niet goed in te schatten is hoe groot die uitdaging is. Ga er maar aan staan. Op 1909 meter de top van de Mont Ventoux’, aldus Ard Hofman. In Frankrijk komt alles samen en moeten het voorbereidende werk en de training ervoor zorgen dat op 5 juni alles samenvalt.

Deelnemers die veilig en verzorgd de berg lopend of met de fiets op en af gaan, sommigen zelfs meerdere keren. Feitelijk komt het er het erop neer dat je een berg moet temmen, een onmogelijke opgave als de berg in kwestie niet wil meewerken.Helemaal als vernomen wordt dat een van de deelnemers na een val zijn rib breekt en toch nog de laatste 4,5 kilometer wil afleggen om zijn derde beklimming te volbrengen. Desondanks is de teleurstelling groot want het doel was nog een vierde beklimming.

Wat overheerst, is dat het is gelukt. Zoals de organisator van Klimmen Tegen MS zei: ‘De Kale Berg heeft zich laten temmen. Klimmen tegen MS 2017 is zonder noemenswaardige incidenten verlopen en was net als alle voorgaande edities onvergetelijk.’

Maar hoe breng je dit over op mensen die er niet bij zijn geweest? Want dat is wat Klimmen tegen MS is. Om het echt te begrijpen moet je er bij geweest zijn. Dan weet je dat de Ventoux niet zomaar een berg is. Voor ons is de Ventoux een bron van inspiratie. Een monster dat we willen temmen. Soms om het monster in onszelf te bewijzen dat wij nog steeds de baas zijn.

En dat is wat we heb gezien. Deelnemers en supporters die het ‘lot’ niet accepteren. Mensen die boven zichzelf uitstijgen en aan de buitenwereld, maar vooral ook zichzelf laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Niets kan de emoties op de top echt goed beschrijven. Wat voel je wanneer je jezelf een doel hebt gesteld, daarvoor getraind hebt, alles hebt gegeven. Zowel fysiek als mentaal? Wanneer er momenten zijn geweest dat je wilde opgeven maar dat je kostte wat kost de top zou bereiken? En dan is de finish daar. Bam, ik leef, ik besta, mijn overwinning!

En dan maakt het niets uit of je voor eerste, tweede, derde of vierde keer de top bereikt. Het gevoel is hetzelfde. En dat verbindt ons vandaag en voor de rest van ons leven.

Hofman: ‘Het leven is niet eerlijk, MS is niet eerlijk. Wij moeten met elkaar door in onze strijd tegen MS, samen voor een MS-vrije wereld. En daarom vraag ik iedereen om mee te doen aan ArenA MoveS. Het volgende evenement van MoveS in de Amsterdam ArenA op zondag 25 juni. Er zijn diverse activiteiten waaronder traplopen, spinning, bootcamp en boksen.’

Maar iedereen kan, net als bij Klimmen tegen MS, kiezen voor zijn of haar eigen uitdaging. En dit alles onder de begeleidende beats van Top DJ’s en artiesten. Doe zelf mee en inspireer je omgeving om ook mee te doen. De opbrengsten van Grunn MoveS voor Klimmen tegen MS gaan dit jaar onder andere naar de afronding van het Expertisecentrum Cognitie. De huidige tussenstand van de donaties is al boven de 40.000 euro en de teller loopt nog door (foto: Steevenhagen).

No Replies to "Klimmen tegen MS naar top van Mont Ventoux"