Holwierder jeugd bereikt historisch punt

Geen enkel team van voetbalvereniging Holwierde had in de histotie ooit de finale van de strijd om de Districtsbeker weten te behalen. Het eerste elftal reikte tot de kwartfinale en de reserves kwamen dit seizoen zelfs tot de halve finale, maar strandde vervolgens tegen Lemmer 2. Waar het de senioren niet lukte, slaagde Holwierde JO13-1 wel. De jeugdigen werden weliswaar tweede, maaar waren er niet minder blij om. Het seizoen was in alle opzichten geslaagd.

Na een lange weg was de finale bereikt. Om tien uur ging de bus met spelers en supporters richting de Meerdijk in Emmen. Onderweg gingen de spelertjes nog even aan in Moekesgat in Ter Apel. Een goeie voorbereiding was gewenst, maar genieten was het belangrijkste deze dag. Een verjaardag van een van de speelsters werd als team gevierd. De ingepakte cadeautjes mochten nadien in de bus heerlijk genuttigd, nadat het verjaardagslied had geklonken.
Het doel van de finaledag was uiteraard proberen om de eerste plek te bemachtigen. Zo groot als de mondjes in de bus nog waren, naarmate het stadion dichterbij kwam werd het stiller. Het werd nu wel serieus. Veel bussen met mensen, een groot stadion , vlaggen en muziek. De ambiance was geweldig.
Eenmaal op het sportpark was het omkleden geblazen en het veld opzoeken. De supporters hadden zich al langs het veld genesteld met een vlag en spandoek van de club. De trainers deden hun tactiek uit de doeken en toen kon de voetbaldag echt beginnen. De eerste wedstrijd was tegen het Friese Donkerbroek/Makkinga jo13-1. Het spel liep wat onwennig, maar na de 1-0 voorsprong was de druk eraf. De tegenstand was iets meer dan ze gewend waren, maar Holwierde speelde prima.

Donkerbroek speelde sterk op de counter. De keeper van Holwierde redde een aantal keren sterk. Dit gaf het elftal de kracht om naar een 4-1 overwinning uit te lopen. De tweede wedstrijd tegen Aduard 2000 jo13-1 bleek totaal anders te verlopen. Aduard ging de duels stevig aan. Ze speelden op het randje en de scheidsrechter liet (te) veel toe. Holwierde had het zichtbaar moeilijk, maar liet zich niet zo snel uit het veld slaan. De twee snelle tegengoals van Aduard deden Holwierde knakken, het geloof leek te vervagen. De Holwierder aanvallen werden te stevig aangepakt, hierdoor kwam even de echte bekersfeer naar voren. Bij beide partijen moest een speler langs de zijlijn afkoelen. Na de 3-0 achterstand scoorde Holwierde 3-1 , maar dit was meer voor de statistieken. Aduard was gewoon twee maatjes te sterk en won met 4-1.

De teleurstelling was groot. De trainers moesten de groep een aardige peptalk geven om de moed erin te houden. Alle kansen waren namelijk nog open. Holwierde moest winnen en Aduard kon nog verliezen.
De derde wedstrijd tegen SSS ’68 uit Friesland leek in eerste instantie moeilijk maar Holwierde, aangemoedigd door de meegereisde fans, herpakte zich na een aantal minuten. De keeper redde weer uitstekend en de voetballers zochten elkaar weer op met mooi aanvallend voetbal. Dat resulteerde voor de rust in een 2-0 voorsprong. Iedereen genoot van het duel. Er werd overgespeeld en gecoachd, zoals iedereen van dit team gewend was.

In de tweede helft scoorde SSS ’68 bij een 4-0 tussenstand de 4-1 en 4-2 binnen. Het leek erop alsof de Friezen zich weer terug in de wedstrijd zouden knokken, maar Holwierde zette nog eenmaal aan en een kopbal achterover ging prachtig over de keeper heen. De eindstand werd daarmee op 5-2 bepaald.

De beslissing over het feit wie de beker zou winnen, zou in de laatste wedstrijd vallen. Als Aduard onderuit zou gaan, was de winst voor Holwierde. Het werd al snel duidelijk hoe het kwartje zou vallen. Aduard liep binnen vijf minuten uit naar 3-0 en had de tegenstander murw geslagen. Holwierde zou de tweede plaats behouden.

De sfeer op het sportpark was geweldig. Overal begon er gejuich te klinken, want ook in de laatste wedstrijden waren de beslissingen gevallen. De bekers werden op een podium uitgereikt en vervolgens gingen de elftallen op de foto.

Holwierde ging al zingend terug naar de thuisbasis, waar een heerlijk barbecue-feestje in gang werd gezet. Het seizoen was geslaagd. De jongens waren zowel najaars- als voorjaarskampioen geworden en nu dus ook als tweede geëindigd op de finaledag van de strijd om de Districtsbeker. Een prestatie waar de jeugdigen met recht trots op mochten zijn.

No Replies to "Holwierder jeugd bereikt historisch punt"