Groningse kampioenschappen turnen in Uithuizen

In sporthal De Mencke in Uithuizen zijn zaterdag de Groningse kampioenschappen turnen voor dames gehouden. Deze dag werd georganiseerd door GAV Unitas uit Usquert in samenwerking met SVU uit Uithuizen en de KNGU. Uit de hele provincie Groningen deden er 311 turnsters van 32 verenigingen mee. Ze kwamen uit in 29 verschillende niveaus. De wedstrijd werd in drie wedstrijdronde en op vier banen afgewerkt. De turnsters weden beoordeeld door 40 juryleden. Achter de wedstrijdtafel zaten een achttal mensen die ervoor zorgden dat alle cijfers in het telprogramma werden ingevoerd, dat de muziek op tijd klaar stond, de speaker die de dag aan elkaar praatte, dat de medailles en wedstrijdnummers klaar werden gelegd en de hoofdjury. En iedere ronde zorgden een aantal jurymeisjes dat de jurybriefjes bij de telcommissie kwamen. Kortom een hele drukte op de turnvloer.

Van de organiserende vereniging GAV Unitas had de hele selectie van elf turnsters zich geplaatst voor deze kampioenschap. Dat was op zich al een knappe prestatie! In de eerste wedstrijd moesten vier turnsters van Unitas in actie komen namelijk Alica Bethlehem (Instap D2), Marre Tuininga (Instap D2), Fabiola van Dijk (mini Instap D3) en Romy Mulder (mini Instap D3). Bij Instap D2 deden 29 turnsters mee en bij mini Instap D3 deden 21 turnsters mee. Bethlehem en Tuininga begonnen op vloer. Bethlehem maakte in haar eerste serie een keurige overslag hiervoor kreeg ze 0,3 punt extra voor. Haar D-score op vloer was 5.4 in de uitvoering maakte ze veel kleine foutjes waardoor haar eindscore 12.350 was. Dit was goed voor de 10e cijfer.

Marre turnde in haar eerste serie een arabier waardoor haar D-score iets lager was namelijk 5.1. Haar uitvoering was netter waardoor haar eindscore uiteindelijk 12.700 en goed was voor de 6e cijfer. Hun tweede toestel was sprong. Dit is voor Tuininga niet haar sterkste onderdeel. Bethlehem hierin tegen kan wel een hele goed handstandplatval laten zien. Bij de beide turnsters was hun tweede sprong beter dan de eerste. Uiteindelijk scoorde Bethlehem met haar sprong 12.95, het 2e cijfer van de groep en Tuininga scoorde 12.150 en daarmee de 22e cijfer. Na sprong komt brug. Ze turnen beide twee plusjes dus hun D-score gaat met 0,6 punten omhoog en komt uit op 5.10. Ook hier werkte Betlhehem iets minder netjes dan Tuininga. Hun eindcijfers zijn respectievelijk 12.933 (9e cijfer) en 13.367 (4e cijfer).

Als laatste de balk. Deze voerden ze beide goed uit. Geen grote fouten en bij de koprol tot rijzit bleven ze keurig op de balk zitten. Tuininga scoorde 12.567 en Bethlehem 12.200, de 5e en 7e plaats. Met een totaal score van 50.784 is Tuininga 3e geworden van de provincie Groningen en Bethlehem met 50.433 op een keurige 5e plaats. Op de andere baan moesten van Dijk en Mulder in actie komen. De volgorde van de toestellen was hetzelfde. Mulder turnde een geweldige vloeroefening hiervoor kreeg ze het hoogste cijfer van de groep namelijk 13.533 van Dijk maakte wat meer slordigheidsfoutjes en krijg 12.267, dit was het 11e cijfer. Hun tweede toestel was sprong. Voor beide niet hun sterkste toestel. Mulder doet handstandplatval en van Dijk een zweefrol. De D-score voor handstandplatval is 4.5 en zweefrol 4.0. Het eindcijfer op sprong voor Mulder 12.625 en van Dijk 12.250, respectievelijk de 7e en 12e cijfer.

Vervolgens gingen de dames naar brug. Mulder zwaaide iets te ver door na haar buikdraai verder draaide ze een prima oefening. Het lukt van Dijk nog niet om een buikdraai te maken maar in haar niveau mag je deze nog achterwege laten. Dit kost wel -0.3 punt aftrek. De D-score van Mulder was 5.4 en eindcijfer 13.350 (11e cijfer) van Dijk haar D-score was 5.1 en eindcijfer 13.300 (13e cijfer). Als laatste gingen de dames naar balk. Dit kunnen ze beide goed. Mulder doet een iets eenvoudige opsprong hiervoor krijgt ze 0,3 punt minder voor de D-score. Maar ze voerde haar oefening heel netjes en beheerst uit. Haar D-score was 5.1 en eindcijfer 12.950 de 2e cijfer. Van Dijk kreeg voor de moeilijkheid 5.4 maar voor de uitvoering scoorde ze iets minder haar eindcijfer was 12.350 dit was het 6e cijfer van de groep. Met een totaal score van 52.458 werd Romy Mulder 2e van de provincie en Fabiola van Dijk werd met een totaal score van 50.392 keurig 8e van de groep.

Na een korte lunchpauze, waarin alle vrijwilligers van de dag een hapje konden eten, kon begonnen worden met de tweede wedstrijd. Voor Unitas deden in deze wedstrijd Nienke Lambers (Jeugd 2 F), Roxanne Lantinga en Yvon van Alteren, beide mini Instap D2 mee. Lambers moest de strijd aangaan tegen 7 andere turnsters. Lantinga en van Alteren moesten tegen 19 andere turnsters. Lambers moest beginnen op balk. Afgelopen weken liepen de trainingen niet zo lekker bij Lambers.

Tijdens het in turnen lukte de radslag niet en was de sprong serie erg laag. Vol goed moet begon ze aan haar balkoefening. De sprongserie liep nu beter maar helaas bleef ze na de radslag niet op de balk staan. Dit koste haar 1 vol punt aftrek. Omdat ze wel met beide voeten op de balk kwam na de radslag telde deze wel en kreeg ze voor de moeilijkheid een D-score van 3.2 haar eindcijfer was 10.367 dit was het 6e cijfer. Na balk moest ze naar de vloer. Dit is een sterk onderdeel van haar en dat liet ze ook zien. Een torenhoge salto en prachtige gymnastische sprongserie en alles keurig strak uitgevoerd. Haar oefening werd dan ook als beste beoordeeld met een D-score van 3.5 en eindcijfer van 12.050.

Op naar het derde toestel de sprong. Hier doet ze twee keer een handstandoverslag over de pegasus. Hier maakte ze geen grote fouten mee. Ze werd beloond met een eindcijfer van 11.125 dit was het 4e cijfer van de groep. Als laatste toestel de brug. Afgelopen week kampte ze met brug stress wat anders gewoon lukt lukte nu niet meer. Na de borstwaartsom lukte de hoge opzwaai wel. Tijdens de training lukte de kip wel maar tijdens de wedstrijd werd daar toch niet voor gekozen maar voor de ¾ kwart reus. Na de voor- achterzwaai doet ze normaal gesproken salto af. Helaas lukte dat niet. Uiteindelijk heeft ze haar oefening vroegtijdig beëindigd. Erg jammer want had ze haar oefening net als anders uitgevoerd had er zeker een podium plaats in gezeten. Nu kreeg ze voor de moeilijkheid een D-score van 2.2 en eindcijfer van 7.450. Met haar totaal van 40.992 eindigde ze op de 7e plaats.

Op de andere baan moesten de twee vriendinnen Lantinga en van Alteren. Zij moesten beginnen op vloer. Dit kunnen ze alle twee goed. Lantinga deed voor het eerst op de vloer een handstandoverslag deze voerde ze keurig uit net als de rest van haar oefening. Door de overslag werd haar D-score 5.4 en haar totaal score was 13.2 dit was het 2 cijfer van de groep. Van Alteren turnde een geweldige vloeroefening. Ze doet geen overslag maar een arabier-kaats. Helaas werd haar koprol achterover met rechte armen niet als een plusje gerekend. Hierdoor kreeg ze voor de moeilijkheid 5.1 in plaats van 5.4. Dit was erg jammer want achteraf koste dit haar een 2e plaats. De totaal score was 12.650 goed voor de 4e cijfer.

Na vloer gingen de dames door naar sprong. Hier doen ze handstand platval op een verhoogd vlak. Bij beide dames was hun tweede sprong iets beter dan de eerste. Lantinga had een totaal score van 13.225 (4e cijfer) en van Alteren 13.250 (5e cijfer). Op naar brug. Deze voerden ze beide keurig uit en maakten geen grote fouten. Beide kregen een D-score van 5.1. Lantinga had als eindscore 13.533 (3e cijfer) en van Alteren had een eindscore van 13.367 (5e cijfer). Als laatste de balk. Vooral van Alteren was hier erg nerveus voor maar uiteindelijke voerde ze hem keurig netjes uit. Met de koprol bleef ze netjes op de balk. Voor de moeilijkheid kreeg ze een D-score van 4.8 en voor de uitvoering kreeg ze 12.900, dit was de 2e cijfer van de groep.

Lantinga had een kleine wankeling bij de vrije hoekzit verder voerde ze haar oefening netjes uit. Ook zij kreeg voor de moeilijkheid 4.8 omdat haar uitvoering iets minder netjes was had ze een eindscore van 12.200 (7e cijfer). De totaal scores in deze groep lag in de top erg dichtbij elkaar. Lantinga werd met 52.158 2e van de provincie Groningen, van Alteren stond met een totaal score van 52.042 helaas net naast het podium op de vierde plaats.

In de laatste wedstrijd kwamen nog vier turnsters van GAV Unitas in actie. Celine Veening, Jeugd 1 D3, Lianne Molenberg, Jeugd 1 D2, Ina Hoff, Pupil 2 D4 en Jamie Gloudemans Jeugd 2 G. Voorafgaande aan wedstrijd was het zeer twijfelachtig of Gloudemans mee zou kunnen doen. Tijdens de training, anderhalf week geleden, was ze ongelukkig op haar hoofd terecht gekomen waardoor ze een lichte hersenschudding had opgelopen. Maar omdat ze na deze wedstrijd stopt met turnen wilde ze erg graag meedoen. Gloudemans moest tegen 13 andere turnsters. Haar eerste toestel was brug. Ze voerde deze redelijk uit.. Ze kreeg voor de moeilijkheid 2.7 en haar eindscore was 9.8 dit was de 8e cijfer. Haar tweede toestel de balk. Ook deze voerde redelijk uit wel met een aantal wankelingen maar ze bleef er wel op staan. Haar D-score voor balk is 3.2 en totaalscore van 10.433 dit was de 12e cijfer.

Haar twee sterkste toestellen moesten nog komen vloer en sprong. Eerst vloer, deze voerde ze geweldig goed uit. Een torenhoge salto achterover en de laatste acro-element de vrije radslag werd nu goed uitgevoerd dit in tegenstelling bij de voorwedstrijd. Haar oefening werd dan ook met het hoogste cijfer beoordeeld. De D-score is 3.3 en eindscore 11.900. Als laatste de sprong. Hier doet altijd twee keer een handstandoverslag over de pegasus. Altijd een sterk onderdeel van Gloudemans. Helaas had ze bij de tweede sprong iets teveel snelheid waardoor ze bij de landing voorover viel. Dit koste haar een vol punt plus technisch aftrek. Hiermee verspeelde ze een podiumplaats en eindigde uiteindelijk op teleurstellende 7e plaats.

Lianne Molenberg ging de strijd aan met 12 andere turnsters. Molenberg begon op sprong. Hier doet ze twee keer een handstandoverslag over de kast. Deze voerde ze keurig uit en werd met 10.875 beloond dit was de 2e cijfer van de groep. Haar tweede toestel was de brug. Deze voerde ze keurig uit. Voor de moeilijkheid kreeg ze 5.4 en als eindscore kreeg ze 14.067 dit was de 3e cijfer. Als derde toestel de balk. Tijdens de training ging het heel goed dus vol goed moet begon ze aan haar oefening. Helaas viel ze met de koprol, daardoor sloeg stress toe en viel ze nogmaals en waren haar sprongen erg laag en kwamen er nog een paar grote wankelingen. Haar D-score was 4.5 en eindscore 8.5 dit was het laagste cijfer van de groep. Erg jammer! Haar laatste toestel de vloer . Waarschijnlijk door de slechte balk voerde ze haar vloeroefening ook niet zo strak uit als normaal. Ze kreeg voor de moeilijk een D-score van 5.7 en eindscore van 12.600. Hiermee eindige Molenberg op de 9e plaats.

Ook Veening begon op sprong net als Molenberg doet ook zij ook twee keer handstandoverslag over de kast. Ze scoorde 10.675 dit was de 3e cijfer van de groep. Haar tweede toestel de brug. Haar opzwaai was niet hoog genoeg en het lukte niet om op te hurken. Ook haar zwaaien waren iets te laag. Voor de D-score kreeg ze 4.5 en voor eindscore kreeg ze 12.150 dit was de 5e cijfer van de groep. Als derde toestel de balk. Veening maakte ze aantal kleine wankelingen maar bleef wel op de balk staan. Ze scoorde hiermee het hoogste cijfer van de groep namelijk 11.950. Als laatste toestel de vloer, hier maakte ze geen grote fouten en werd ze beloond met een D-score van 6.3 en eindscore van 13.900. Met een totaalscore van 48.675 is ze Gronings Kampioen geworden en kreeg ze de gouden medaille om gehangen.

Hoff eindigde als 4e in de voorwedstrijd en in haar niveau gingen er slechts 3 door naar de finale. Maar door afmeldingen mocht ze alsnog door naar de finale. Hoff ging de strijd tegen 7 andere turnsters. Haar eerste toestel was de balk. Ze turnde een keurige strakke oefeningen zonder vallen. Veel plusjes elementen waardoor ze met een D-score van 5.9 de moeilijkste oefening neer zette. Totaal scoorde ze 13.500 dit was het hoogste cijfer van haar groep. Vervolgens ging ze naar vloer. Hier turnde ze niet alle plusjes maar haar oefening was wel goed voor de tweede cijfer, D-score 5.6 en eindscore van 12.567.

Als derde toestel de sprong. Hier liet ze het bij de vorige wedstrijd liggen door één keer een 0-sprong te produceren. Maar tijdens de training heeft ze hier veel op geoefend en dat was te zien. Ze deed twee keer een handstand platval. Ze scoorde hier 13.050 voor dit was gelijk het hoogste cijfer. Vol goede moed begon ze aan haar laatste toestel de brug. Ze zette hier wederom een super oefening neer en scoorde 13,250 op brug ook dit was het hoogste cijfer van de groep. Met een totaalscore van 52.367 werd ook Ina eerste in haar categorie en daarmee Gronings Kampioen. Trainster Linda Uilhoorn en haar assistent Marit Hoek kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd seizoen waarin vele prijzen zijn gewonnen. Vanaf nu zal er weer hard getraind worden aan nieuwe elementen.

No Replies to "Groningse kampioenschappen turnen in Uithuizen"